Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Kabul edelim: Köpeğinizi ne kadar çok sevseniz de, nefesi bazen çok kötü kokuyor olabilir. Ancak bu, iyi bir fırçalamadan daha fazlasına ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir. Kötü nefes kokusu, evcil hayvanınızın diş eti hastalığından (periodontal hastalık olarak da bilinir) mustarip olduğunun ve diş kaybından organ hasarına kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin bir işareti olabilir. Köpeklerde diş bakımı nasıl yapılır? Ve nasıl tedavi edilir gibi aklınıza takılan soruların cevaplarını aşağıda maddeler hâlinde sunmaktayız.

Bir dereceye kadar periodontal hastalıktan mustarip yetişkin evcil hayvanınızın ağız hijyenini korumak bir lüks değildir. Köpek diş bakımı sağlık bakım rutininin hayati bir parçasıdır. Kedinizi veya köpeğinizi dişten kuyruğa daha sağlıklı tutabilmek için evcil hayvanınızın ağzını nasıl temiz tutacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Temizleme için Veteriner Hekiminizi Ziyaret Edin

Köpekler ve kediler için diş bakımı veteriner kliniğinde başlamalıdır. Evcil hayvanların diş tartarı ve hastalığının varlığı açısından düzenli olarak değerlendirilmesi ve gerekirse tedavi edilmesi gerekir. Gerçek şu ki, köpeklerin yaklaşık yüzde 80’i ve 3 yaşın üzerindeki kedilerin yüzde 70’i tedavi gerektiren önemli oral hastalıklardan mustariptir. Bu tedavi, enfeksiyonu durdurmak ve ek sağlık sorunlarını önlemek için bir diş veya birden fazla dişin çekilmesini içerebilir.

Ancak evcil hayvanınızın dişlerinin bu noktaya gelmesine gerek yoktur. Yıllık veya altı aylık muayene için veterineri ziyaret ettiğinde, doktor dişlerini kontrol edecektir. Kızarmış diş etleri, sarı-kahverengi tartar ve diğer diş hastalıkları belirtileri arayışında olacaktır. Doktor ayrıca, evcil hayvanınızın dişeti çizgisinin altında ve kemiklerde gizli hastalık belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için diş röntgenleri önerebilir. Tam bir diş muayenesi yapmak ve röntgen çekmek sedasyon gerektirir, ancak bu prosedürlerin evcil hayvanınızın diş sağlığı hakkında ortaya çıkardığı hayati bilgiler için buna değer. Diş hastalığı ile ilgili herhangi bir kanıt varsa, veteriner hekim evcil hayvanınız için diş temizliği önerecektir.

Tıpkı insan sağlığında olduğu gibi, kapsamlı bir diş temizliği, evcil hayvanınızın dişlerini bir köpek diş bakım seti ile temizlemeyi ve diş etlerini periodontal “cepler” (diş etlerinin dişlerden çekildiği alanlar) için kontrol etmeyi içerir. Ancak insanların aksine, kediler ve köpekler diş hekimlerinin yanında uslu uslu yatmazlar. Bu nedenle, evcil hayvanlar genel anestezi altındayken diş temizliği yapılır. Bugünün evcil hayvan anestezisi son derece güvenlidir ve çoğu zaman diş temizliğinden kaçınmanın sağlık tehditleri, anestezi komplikasyonları tehdidinden çok daha ağır basmaktadır.

Ortalama olarak, köpekler ve kediler 3 yaşından başlayarak yılda bir kez diş temizliğinden yararlanır. Ancak her evcil hayvanın kendi bireysel diş programına ihtiyacı vardır. Bazı kediler ve köpekler daha az sıklıkta temizlemeye ihtiyaç duyarlar, diğerleri daha fazla. Veterineriniz, evcil hayvanınız için neyin en iyi olduğuna karar vermek için size bilgi verecektir.

Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Her Gün Evcil Hayvanınızın Dişlerini Fırçalayın

Diş hastalığını ortadan kaldırmanın bir diğer önemli bileşeni evde bakımdır. Hayvanınızın dişlerinin klinikte temizlenmesini sağlamak için veterinerinizin tavsiyelerine uymak kritik olmakla birlikte, iyi oral hijyen sağlamak için evde yapabileceğiniz en iyi şey, evcil hayvanınızın dişlerini fırçalamaktır. Birkaç günde bir veya haftada bir kez yapmak yeterli değildir, çünkü diş hastalığına neden olan bakteriler diş yüzeyinde 24 ila 36 saatlik bir sürede yeniden kolonileşebilir. Günlük fırçalama göze korkutucu gelebilir, ancak evcil hayvanınızın sağlığı için yapmanız önerilir.

Temel araçlarla başlayın: yumuşak kıllı bir diş fırçası (ideal olarak, özellikle evcil hayvanlar için) veya bir parmak fırçası ve diş macunu. İnsanlar için diş macunu tükürmek üzere tasarlandığından ve yutulduğunda kediler ve köpekler için zararlı olabilir. Bu yüzden evcil hayvanlar için özel olarak formüle edilmiş diş macunu kullandığınızdan emin olun.

Ardından, parmağınıza az miktarda diş macunu yerleştirin ve evcil hayvanınızın koklamasına ve yalamasına izin verin. Diş macununun lezzetine olumlu bir ilgi varsa kullanın. Evcil hayvanınız diş macunu ile ilgilenmiyorsa, dişlerini macunsuz fırçalamak uygundur (çeşitli tatlar mevcuttur, böylece her zaman farklı bir tane deneyebilirsiniz) .Diş fırçasını diş yüzeyine 45 derece açıyla tutun diş etlerine doğru kılları hareket ettirin. Diş fırçasını, dişlerin dış yüzeylerine yoğunlaşarak dairesel hareketlerle oynatın ve arkadaki dişlerini unutmayın. Ağzın her iki tarafında toplam 30 saniye geçirmeyi amaçlayarak yavaş yavaş hareket edin.

Evcil hayvanınızın dişlerini daha önce fırçalamadıysanız, kedinizi veya köpeğinizi ağzına dokunmaya alıştırarak başlamanız gerekebilir. Sonra yavaş yavaş daha uzun fırçalama seanslarına geçiş yapabilirsiniz. Çoğu evcil hayvan sonunda dişlerinin fırçalanmasından zevk alması için alıştırılabilirken, bazı evcil hayvanlar diğerlerinden daha dirençlidir.

Tavsiye Bağlantı: Köpekler Neden Tüy Döker? Tüy Dökme Sebepleri

Uygun Çiğneme Atıştırmalıkları Sunun

Bazı ikramlar, kedinizin veya köpeğinizin dişlerini temiz tutmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Sertifikalı ürünleri arayın. Bu mühür, köpeklerde plak ve tartar kontrolü söz konusu olduğunda önceden belirlenmiş etkinlik standartlarını karşılayan ürünleri ifade eder. Sertifikası olmayan ürünler de işe yarayabilirken, sertifika sahibi ürünlerin gerçekten etkili olduğundan emin olabilirsiniz. Hangi davranışlardan kaçınmanız gerektiğini bilmek de yararlıdır. Ayrıca, köpeğinizin bir tenis topu gibi yakalamayı sevebileceği küreler diş yüzeyinin mekanik olarak aşınmasına neden olur. Mümkünse, köpeğinize aşındırıcı olmayan toplar veya oyuncaklar sunun. Hangi oyuncakların güvenli olduğundan emin değil misiniz? Veterinerinize danışın.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın