Kediler Neden Kusar ve İshal Olur

Kediler zaman zaman çeşitli hastalıklarla karşılaşabiliyor. Bu hastalıklardan en sık görüleniyse kusma ve ishal şikayetleri olarak belirtilebilir. Bu sorunlar boşaltım sisteminin sık çalışması veya sıvı şeklinde dışkı yapma ile belirti gösterir. Bu sorunun altında birçok neden yatar, kedinin mamasının değiştirilmesi gibi basit birer sebep bile buna neden olabilir. Bu durumlar daha ciddi hastalıkların belirtisi de olabilir. Ciddi bir hastalık ya da enfeksiyonun da belirtilerinden olabilir.

Kedilerde görülen ishal ve kusma sorunları kısa zamanda geçebileceği gibi dikkat edilmezse haftalarca sürebilir. Kedilerin bir iki günlük yaşadığı bu tür sorunlar fazla dikkate alınmaz. Ancak bu sorunlar iki günden fazla devam ederse dikkat etmek gerekir. Böyle olduğu zaman kedilerde dehidrasyon yani aşırı sıvı kaybı görülebilir. Bu da kedinin sağlığının bozulmasına yol açar. Kedilerde ishal ve kusma sorunlarıyla alakalı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kediler Neden Kusar

Kedileriniz tüylerini temizlerken midelerinde tüy birikir ve bu tüyleri kusarak atarlar. Eğer bu durumla karşılaşmak istemiyorsanız kedi maltı kullanabilirsiniz. Kedi maltı kullanarak tüylerin dışkı yoluyla atılmasını sağlayabilirsiniz.

Kedi maltı kullanın!

Kedilerde İshalin Nedenleri Nelerdir? Kediler Neden İshal Olur?

Kedilerin yaşadığı ishal problemlerinin birçok nedeni mevcuttur. Aşağıda sıralanmış olan nedenler birkaçı fark edilirse bunun kedide ishale yol açacağı unutulmamalıdır.

  • Mama Değişimi: Bu tür durumlarda kedi yeni mamaya alışma sürecinde bir süre ishal belirtileri gösterebilir. Mamaya alışıp midesi kolayca sindirebilecek hale geldikten sonra ishal sorunları biter. Eğer uzun bir süre devam ederse bu mamanın kedi için doğru bir mama olmadığına işarettir. Bu nedenle bir veterinere danışılarak doğru bir mama tercih edilmelidir.
  • Yabancı Cisimlerin Vücuduna Girmesi: Kedinin vücuduna yabanı cisimlerin girmesi sonucu cismin yarattığı enfeksiyon nedeniyle ishal olabilir.
  • Bağırsak Problemleri: Bağırsak iltihabı, bağırsakta zararlı solucanların oluşumu gibi nedenlerden dolayı ishal ve kusma yaşanabilir. Veterinere danışılarak hastalığın hızla tedavi edilmesi sağlanmalıdır.
  • Stres ve Zehirlenme: Kedilerin stres yaşaması vücutlarına da yansır. Kediler aynı zamanda yedikleri bir şeyden zehirlendikleri zaman da ishal olabiliyorlar. Bu nedenle kedilerin mamalarına ve sularına dikkat edilmelidir.
Kediler Neden Kusar
Kediler Neden Kusar ve İshal Olur

Hangi Durumlarda Kedi Veterinere Götürülmeli?

İshalle beraber kusma şikayeti de görülürse ve bu bir günden fazla sürerse veterinere götürülmelidir. Aksi taktirde kedide aşırı sıvı kaybı, elektrolit kaybı gibi sorunlar ortaya çıkar.
Dışkısında kan görülmesi de yine veterinere götürmek için yeterli nedendir. Bu durumlar kedinin ciddi bir sorun yaşadığının delilidir. Götürülmezse kedi acı içinde kıvranmaya başlar ve ileride durumlarda bu ölüme kadar gidebilir.

Kedilerde sürekli bir acı ve ağrı hali de yine veterinere götürmek için yeterlidir. Bu durumlar kedilerde strese yol açar. Stres de ishale yol açtığından kedide sıvı kaybı meydana gelir. Bu zincirleme durumun engellenmesi için kedi derhal bir veterinere götürülmelidir.
Kedilerdeki ateş ve halsizlik durumlarında da büyük bir sıkıntı yaşadığının kanıtı olabilir. Kedi büyük ihtimalle bir enfeksiyonla mücadele etmektedir. Bu nedenle veterinere götürülerek enfeksiyondaki kedinin müşahede altında tutulması sağlanmalıdır.

Tavsiye Bağlantı: Kedi Kumu Nasıl Olmalı?

Kedilerdeki İshalin Teşhis Edilmesi

Kedilerdeki ishal bazı durumlarda hemen fark edilmeyebilir. Bu sorunu kesin olarak teşhis etmek için çeşitli testler yapılmalıdır. Kedi lösemi virüsü, bağışıklık eksikliği gibi testler yapılarak kedideki ishal teşhisi net olarak konulmalıdır. Teşhis amacıyla intestinal biyopsi, fekal muayene, kan tahlili, röntgen ve ultrason yapılabilir.

Kedideki İshalin Tedavi Edilmeli Yolları

Kedileri ishal durumu teşhis edildikten sonra derhal veterinere götürülmelidir. Veteriner tarafından verilecek tüm ilaçlar doğru şekilde kediye verilmelidir. İlaçlar verilirken bol sıvıyla verilmesi de önemlidir. Kedi beslenmesinde hafif ve taze ev yapımı gıdalarla beslenmelidir. Kediye et verilirken sindirimi kolay olan pirinç gibi gıdaların verilmesi önerilir. Bu tür uygulamalar kedilerin ishal sorunlarının bir an önce giderilmesine yardımcı olur.

Gıda Kaynaklı Problemlerin Belirlenmesi

Veterinere danışılmalı, mümkünse birkaç gün hazır mama verilmemelidir. İshalin kaynağı olan gıda belirlenip kediye vermekten kaçınılmalıdır. Kedi dinlenmeli ve bol sıvı tüketmelidir.

Tavuk etini kaynatıp yağından ayırdıktan sonra bu eş orandaki pirinçle karıştırılmalıdır. 24 saat boyunca kedideki ishal geçinceye dek üç kez verilmelidir. Bu karışım kediyi besleyerek ishalin geçmesine yardımcı olur.

Kedilerdeki İshalin Önlenme Yolları Nelerdir?

Kedilerdeki ishal olduğu zaman tedavi uygulanmalıdır. Ancak ishalin oluşmasını engellemek de mümkündür. Bunun için kediler sevse de aşırı oranda süt ürünleri verilmekten kaçınılması gerekir. Yoğurt ve süt tüm kedilerce sevilir. Ancak özellikle bazı yetişkin kedilerde laktozu sindirmek için gereken laktaz enzimi az bulunur. Bu da tükettiği sütün sindiriminin zorlaşmasına yol açarak ishale neden olabilir.

Kedilerde Mama Değişimlerinde İshal Nasıl Engellenir?

Kedilerde mama türü değiştirilirken bu işlem yavaşça yapılmalıdır. Kediler mama değişimlerinde ishal yaşayabilir, bu alışma sürecine kadar devam eder. Bu nedenle mamalar değiştirilirken aynı aromalı mamalar tercih edilmeli. Örneğin kedi dana eti aromalı bir mama yiyorsa yeni mama da yine dana eti aromalı olmalıdır. Farklı aromalı bir mama verilirse kedide ishal ve kusma ortaya çıkabilir.

Kediye yeni mama verilirken azar azar verilmelidir. İlk kez verilmesi gerektiğinde az miktar verilip ne şekilde tepki vereceği gözlenmelidir. Eğer olumsuz bir tepki olursa mama verilmemelidir. Kedinin mamayı benimsediğine emin olunduktan sonra mama verilmeye devam edilebilir.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

“Kediler Neden Kusar ve İshal Olur” üzerine 2 yorum

  1. 42 günlük kedim var 2 tane cins erkek vede ishal oldular anne sütünü de ara ara emiyorlar ama mamaya da alıştılar neden olur

    Yanıtla

Yorum yapın