Dünyaca ünlü olan Ankara kedisi, Anadolu’da ortaya çıkmıştır. Angora kedisi olarak da bilinmektedir, Bakımı ve Özellikleri hakkında detaylar aşağıdadır.
Ankara Kedisinin Tarihçesi
17.YY ortalarında ülkemize gelen denizciler tarafından keşfedilmişlerdir. Burada da Avupa’ya götürülmüştür. Fransız saraylarında bile Ankara kedisinin varlığı bilinmektedir.
Ankara Kedisinin Genel Özellikleri
Her iki gözü de mavi, sarı, ela, yeşil renklerde olabilmektedir. Bunun yanı sıra; gözleri mavi-sarı, mavi-kehribar, mavi-ela tonlarında da olabilir. Karaciğer ve deri hastalıklarına yatkınlıkları vardır. Bu nedenle; düzenli veteriner kontrolü yaptırılması gerekir.
- Beyaz ve uzun tüylere sahiptir.
- Uzun, dik ve geniş kulakları vardır.
- Gözler büyük ve yuvarlak yapıdadır.
- Zayıf yapıya sahip olan Ankara kedileri kıvrak ve kaslıdırlar.
- Tüyleri bol ve uzundur. Tüyleri ince ve parlaktır.
- Ankara kedilerinin birçoğu sağırdır.
- Kilo ağırlıkları ortalama olarak iki ile dört kilo arasında değişmektedir.
Ankara Kedisi Karakteristik Özellikleri
- Çok zeki ve akıllıdırlar. Verilen eğitimleri çok çabuk alırlar. Eğitimler sonrası uygulamaya geçerler.
- Aşırı bir merakları vardır.
- Kusursuz dostluk kurabilirler.
- Çocuklarla iyi anlaşırlar.
- Evdeki diğer kediler ve uysal, sakin köpeklerle iyi anlaşırlar.
- Çok sıcakkanlı ve sevecendirler. Kendilerini sevdirmenin bir yolunu bulurlar.
- İnatçılıklarıyla meşhurdurlar. İstemedikleri şeyleri onlara yaptırmak zordur.
- Oyun oynamayı çok severler.
- Çok cesur değillerdir. Aşırı gürültü ve seslerde ürkerler.
- Özgürlüklerini severler. Sürekli aynı yerde kapalı kalmak istemezler.
- İsteklerini sahiplerine yaptırmanın bir yolunu mutlaka bulurlar.
- Uyumlu ve uysal bir yapıya sahip olmalarına karşın çok çabuk da sinirlenebilirler.
- Yüksek enerjileri ile dikkat çekerler.
- Bir köpek gibi sahibine bağlı ve sadıktırlar. Sahibinin peşinden yürür. Onu her yerde takip eder.
Tavsiye Bağlantı: Smokin Kedi Özellikleri ve Bakımı
Ankara Kedisi Bakımı Nasıl Olmalı?
Güçlü bir yapıya sahip oldukları için kolaylıkla hastalanmazlar. Ancak; yine de bakımlarına gereken özen gösterilmelidir. Özellikle kulak sağlığına gereken önem gösterilmelidir. Kulaklar sürekli olarak temiz tutulmalıdır. Kulak temizliği kesinlikle çok dikkatli yapılmalıdır. Kulak temizliğinde kulak çubuğu kullanılmamalıdır. Yumuşak bir bez yardımıyla ve fazla derine inmeden temizlenmelidir. Eğer, kedinin sahibi daha önce kedi kulak temizliği yapmadıysa bu temizliği uzman veteriner hekime yaptırmalıdır.
Ortalama olarak on iki ile on sekiz yıl ömre sahiptirler. Diş ve diş eti sağlığına dikkat edilmelidir. Diş ve diş eti hastalıklarından korunmaları için doktor kontrolleri yapılmalıdır.
Ankara kedilerinin tüylerinin uzaması iki yaşına gelene kadar devam eder. Bu yaş itibariyle tüy uzaması durur. Kendi temizliğini özenle yapabilir. Ancak; haftada iki kez tüylerinin taranması gerekir. Bu tarama işlemiyle hayvan rahatlar. Bunun yanı sıra; daha az tüy dökümü yaşanır. Tırnakları konusunda ise iki haftada bir tırnak kesimi yapılması gereklidir.
Ankara Kedisi Beslenme Düzeni
Kuru mama, yaş mama ve ödül mamalarıyla beslenebilir. Önemli olan doğru mamayı tercih etmektir. Hiçbir besleyiciliği olmayan mamalardan uzak durulmalıdır. Mamaların içerikleri hakkında bilgi edinilmesi gerekir. Özellikle markası bilinmeyen ve içeriği hakkında bilgisi olunmayan mamalardan uzak durulması gereklidir. Bu bilgiler eşiğinde doğru ve sağlıklı mama seçimi yapılabilir.
Besin miktarını kedinin sahipleri belirleyecektir. Mama miktarı kedinin kilosu ve yaşıyla ilgilidir. Kedinin yaş ve kilosuna göre mama verilir. Mamalar ne çok fazla ne de az miktarda olacaktır. Bunun için bir mama ölçüsü vermek zor. Zira her kedinin genel durumuna göre bu miktar değişebilir. Bu nedenle; beslenmesi ile ilgili uzman veteriner hekimin önerisi büyük önem taşır. Veteriner hekim gerekli miktarı belirleyecektir. Su tüketiminin düzenli olabilmesi için evin en az iki yerine su kabı konulması gerekir. Düzenli olarak su kaplarının temizlenmesi de ayrı bir öneme sahiptir.
Her hayvanda olduğu gibi Ankara kedileri de sevgi beklerler. Sahipleri tarafından sevilmeye ve ilgi görmeye bayılırlar. Yeteri kadar sevgi ve ilgi göremezlerse strese girebilirler. Stres de Ankara kedilerinde hastalık riskini arttırır. Bu nedenle; sevgi ve şefkat gösterilmeli, gerekli ilgi gösterilmelidir.
Ankara Kedileri Su Sever Mi?
Kedi cinslerinin birçoğu suyu sevmez. Yıkanmaktan hoşlanmaz. Bu durum Ankara kedileri için de geçerlidir. Suyu pek sevmezler. Bu nedenle; yıkanmak da asla kabullenmeyecekleri bir durumdur. Yıkanmalarına da pek gerek olmaz. Çünkü kendini temizleme konusunda son derece beceriklidir. Düzenli olarak tüylerini temizler. Onların tüylerini kirli görmek mümkün değildir.
Ankara Kedileri Üreme Dönemleri
Ankara kedisi, bir batında dört yavru dünyaya getirir. Yavrularına çok iyi bakar ve bu dönemde sürekli yavrularını takipte kalır. Ankara kedileri, yavrularını savunma içgüdüsünü fazlasıyla taşır. Yavrularını herkesten kıskanabilirler. Eğer, bu kıskançlık ve yavrularına zarar gelme endişesi taşırsa yavrularını başka bir yere götürmek isteyebilir. Bunun içinde bir yer araştırıp bulur. Tek tek bütün yavrularını yeni yere taşır. Bu konuda kedi sahibinin yapabileceği pek bir şey yoktur. Bu yeni yeri kendi belirleyecektir.
Yavrular büyümeye başladığında bile anneleri onlara bakmaya devam eder. Bunun yanı sıra; onlara yakın olmaya gayret gösterir. Yavrularını hemen her konuda eğitir. Tüm bakımlarını özenle yapar. Söz gelimi; yavruların çişlerini yaptırma görevini ve temizliklerini tamamen üstlenir. Yavrularına uzak olmak istemez. Onlara yakın yerlerde gezinir. Sadece mecburi ihtiyaçları için yavrularının yanından ayrılırlar. Bu nedenle; anne kedinin mama, su ve tuvalet kabı yavruların olduğu yere yakın yerlere konulmalıdır. Aksi halde anne kedi yavrularından uzaklaşmamak için mama yemeye ya da su içmeye gitmeyebilir. Bu duruma dikkat edilmelidir.