Kedilerde İştahsızlık Sorunu ve Tedavisi

Bazı kediler yiyecekler konusunda titiz olsa da, kediniz aniden herhangi bir şey yemeyi reddederse bu durum çok rahatsız edici olabilir. Anoreksiya adı verilen tüm yiyecekleri reddetmek ciddi bir sorundur çünkü kedinizin sağlığını hızlı bir şekilde etkileyebilir. Ayrıca genellikle araştırılması ve tedavi edilmesi gereken altta yatan bazı sağlık, diş veya zihinsel problemlerin bir belirtisidir. Kediniz anoreksik ise, hemen bir veteriner tarafından görülüp tedavi edilmesini sağlayın. Kedinizin tekrar yemeye başlaması için evde tedavi için veterinerinizin önerilerini de izleyin. Kedinizde karşılaştığınız iştahsızlık sorunu ve nasıl tedavi edileceğine dair sizlere alternatif çözümler sunacağız.

Veteriner Tedavisi Almak

Derhal beslenme verin. Kediniz birkaç gün boyunca yemeyi reddetmişse, hemen veteriner kliniğinde bir miktar beslenmesi gerekecektir. Beslenme, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yollarla verilebilir:

  • Zorla besleme
  • Şırınga ile besleme
  • Tüp ile besleme
  • İştah açıcı ilaçlar

Kedinizin Teşhisini Veteriner Hekim İle Görüşün

Anoreksiya çok çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisidir ve tipik olarak kedilerde tek başına bir hastalık değildir. Veteriner hekiminiz, altta yatan sorunun ne olduğunu düşündüğünü söylemelidir. Anoreksiyaya neden olabilecek bazı olası hastalıklar şunlardır:

  • Diyabet
  • Böbrek hastalığı
  • Karaciğer lipitozu
  • Hipertiroid
  • Pankreatit
  • Konjonktivit
  • Astım
  • Ateş

Altta Yatan Tıbbi Sorunları Tedavi Edin

Veterineriniz, altta yatan hastalığını tedavi etmek için tasarlanmış bir tedavi önerecektir. Veterinerinizin önerebileceği tedaviler, çeşitli iştahsızlık nedenleri nedeniyle büyük ölçüde değişebilir. Tedaviler, bir kedinin diyabetini insülin ile tedavi etmek gibi ilaçları içerebilir. Kedinizin yememesine neden olan enfekte dişlerin çıkarılması gibi cerrahi tedaviler de içerebilir. Bazı durumlarda veterineriniz kedinin iştahsızlık sorununun fiziksel bir nedenini bulamayacaktır. Bu durumlarda, genellikle sorunu psikolojik olarak teşhis ederler ve davranışsal tedavi önerirler.

Kedilerde İştahsızlık Sorunu Ve Tedavisi
Kedilerde İştahsızlık Sorunu ve Tedavisi

Evde İştahsızlık Sorunu Tedavisi

Kedinize ilaç verin. Veteriner kedinizin altta yatan durumunu tespit edebiliyorsa, evde tedaviye devam etmeniz önemlidir. Veterinerinizin talimatlarına uyun ve reçete edildiği sürece ilaç verin. İlaç türü ve kedinize verilme süresi, kedinizin altta yatan hastalığının ne olduğuna bağlı olarak değişir. Kediniz, altta yatan hastalığı nedeniyle tedavi başladıktan sonra bile yiyecekleri reddetmeye devam ederse, yemek yedirmek için adımlar atmanız gerekebilir. Bir kediye yemek yedirmenin en kolay yolu, ona iştah açıcı bir ilaç vermektir. Ancak, bu her zaman işe yaramaz. Bazı ciddi vakalarda, kedinizin, iştahı düzelinceye kadar implante edilmiş bir besleme tüpünden veya zorla beslenmesi gerekebilir.

Bir kediyi zorla beslemek bir kedide travmalara yol açabilir ve yiyeceklere daha da dirençli hale getirebilir. Beslenme tüpü, yemeyi reddeden kediler için daha iyi bir seçenek olarak kabul edilir. Kediniz ne yemeye istekli olursa olsun, bu besinleri onlara verin. Bu, onları eğitmek için kullandığınız özel bir tablet veya öğle yemeğinizden artan yemekler olabilir. Temel olarak, iştahsızlık sorunu bulunan bir kedi herhangi bir yiyeceğe ilgi gösterirse, onu verin.

Kedinize Taze ve Çekici Yiyecekler Verin

Kediniz anoreksiden kurtulurken, yemeğini olabildiğince taze ve çekici hale getirmek önemlidir. Kedinin uzun süre beklemiş yiyecekler yemesini beklemeyin ve tüm yiyeceklerin temiz ve taze olduğundan emin olun. Balık gibi kokulu yiyecekler kediler için daha iştah açıcıdır. Kedinize konserve balık veya diğer keskin kedi mamaları sunmayı deneyin. Sıcak yiyecekler kedinize soğuk veya oda sıcaklığındaki yiyeceklerden daha çekici gelebilir. Çok sıcak olmadığından emin olmak için yiyeceği parmağınızla test edin.

Ayrıca ısınmış bir tabakta ıslak yiyecekler de servis edebilirsiniz. Kediniz normal yiyeceklerini yemiyorsa, daha kaliteli bir yiyecek ile beslemeye çalışabilirsiniz. Bununla birlikte, kedinin yiyeceklerini aniden değiştirmek istemezsiniz, çünkü bu sindirim sağlığı sorunlarına neden olabilir. Kedinizi elle besleyin. Kedinize doğrudan yiyecek verirseniz, yemeye daha istekli olabilir. Avucunuzun içine biraz kuru mama koyun ve kedinize tutun. Alternatif olarak, parmağınıza biraz ıslak mama da koyabilirsiniz. Yemeye teşvik etmek için yiyeceği kedinin ağzına veya diş etlerine dokundurun.

İştahsızlık Sorunu Teşhisi

Kedinizin iştahındaki değişikliklere dikkat edin. Sağlıklı kediler her gün benzer miktarda yiyecek yemeye meyillidir, bu nedenle kediniz daha az yemeye başlarsa, bunu dikkate almamalısınız. Kedinizin yemek miktarında dramatik bir düşüş varsa, bu bir sağlık veya davranış sorununa işaret edebilir. Bu, iştahtaki değişiklikleri görmezden gelmemenizin önemli olduğu anlamına gelir. Bunu göz önünde bulundurarak, kedinizin iştahının ne zaman değiştiğini tanımlayabilmeniz için kedinizin günlük olarak ne kadar yediğini takip etmek önemlidir.

Tavsiye Bağlantı: Kedilerde Doğum Öncesi Bakım Nasıl Olmalı?

Diğer Semptomları Tanımlayın

Kediniz mama yemiyorsa, bu davranış muhtemelen belirli bir tıbbi, diş veya davranış problemiyle ilişkilidir. Anoreksiya ile ilişkili olduğunu düşünün ya da düşünmeyin, kedinizin rutin veya vücudundaki diğer değişiklikleri not edin. Diğer semptomları tanımlamak, bir veterinerin kedinizdeki altta yatan sorunu teşhis etmesine yardımcı olabilir. Veteriner randevusu alın. Veteriner kliniğini arayın ve kedinizin iştahındaki sorun hakkında bilgi verin. Kedinizin sağlığının hemen değerlendirilebilmesi için o gün veya ertesi gün için bir randevu ayarlayın. Kediniz normalden daha az yemenin aksine 24 saatten fazla bir şey yemediyse, bu acil bir durumdur ve hemen bir veteriner tarafından görülmelidir. Veterinere kedinizin belirtileri hakkında bilgi verin. Kedinizi değerlendirme için getirdiğinizde, veterinere kedide iştahsızlık sorunu belirtilerini anlatmaya hazır olun. Anoreksinin ne zaman başladığı ve kedinizin ilişkili olabilecek başka belirtileri olup olmadığı hakkında genel bir fikriniz olmalıdır.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı