Kediler Neden Ot Yer?

Kediniz çimlerde geziniyor ve ot yiyorsa, karın ağrısı sıkıntısı çekiyor olabilir. Ancak kediler iyi hissettiklerinde de ot yiyebilir mi? Peki kediler neden ot yer? Birçok hayvan sever, kedilerin ot yemesini tamamen baş ağrısı veya direkt karın ağrısı olarak yorumlamaktadır. Elbette bazen doğru bildiğimizi sandığımız düşüncelerin tam anlamıyla yanlış olduğununda farkına varabiliyoruz. Kedilerin neden ot yediğine dair çok kapsamlı bir bilgiye sahip olmak istiyorsanız eğer bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuz vakit kedilerin ot üzerindeki psikolojilerini de çok daha iyi anlamış olursunuz.

Kediler Neden Ot Yemeyi Tercih Eder?

Kediler zorunlu etoburlar olarak bilinirler. Yani gelişmek için düzenli bir et diyetine ihtiyaç duyarlar. Tavuk yemeklerinde bir salataya ihtiyaçları yoktur ve vücutlarında bitki örtüsünün düzgün işlenmesi için gerekli olan uygun enzimler bulunmaz. Ancak, kediler ot yiyebilir mi? Kısa cevap “evet”. Tüylü arkadaşınız bazı güvenli yeşilliklerin gevrek tadını çıkarabilir. Ancak gerekli besinleri sağlayan doğru kedi mamasını seçmek, bir tabak taze kesilmiş çim servis etmekten daha önemlidir.

Görünüşe göre, kediler insanların yeşil besinleri kendi diyetlerine dahil etmeleriyle aynı nedenlerden ötürü çimlere ilgi duyuyorlar. Yeşil besinler tüy gibi sindirilemeyen şeylerin kusma yoluyla çıkarılmasına yardımcı olur. Kabızlığı hafifletmeye destek olur ve kedilere folik asit gibi besin maddeleri sağlar. Çim veya bitki çiğnemek stresi azaltabilir.

Kedilerin Ot Yeme Nedeni

Öyleyse, kediler neden yeşil şeyleri yer? Çim onlara çeşitli konularda rahatlama sunar. Bu rahatlama en yaygın olarak, her yerde evcil hayvan ebeveynlerinin aşina olduğu kıl yumağı şeklinde ortaya çıkar. Bazı kediler, diyetlerindeki değişiklikler gibi diğer faktörler nedeniyle yedikten sonra kusarlar, ancak kedinizin çim yemiş olduğunu biliyorsanız, kesinlikle kusmasını bekleyebilirsiniz. Sindirmek için uygun enzimlere sahip olmadıkları için, ot yiyen kediler tüy ve / veya diğer sindirilemez ürünlerle birlikte o otları kusarlar. Bununla birlikte, tükettiği çimler kıl yumakları olarak geri gelmezse, kediniz onları kum kabına boşaltacaktır.

Tamamen evcilleştirilmeden önce, vahşi doğada yiyecek arayan (aslanlar ve kaplanlar gibi büyük kediler) kedilerin çoğu zaman avlarının – kemiklerinin, saçlarının ve tümünün – sindirim süreci benzer şekilde olmuştur. İçgüdüsel olarak, en şımartılmış pisi bile çimlerin üzerinde çiğnemenin sindirim sistemindeki sorunlu atık maddeyi şu veya bu şekilde gidereceğini bilir.

Kediler Neden Ot Yer?
Kediler Neden Ot Yer?

Kedilerde Sindirim İhtiyaçları

Her ne kadar uzmanlar çimlerin kedilerin sindirim sistemi için gerekli olduğunu belirtmese de, kediler midelerini rahatlatmak için yumuşak çimler arayabilirler. Kediniz ot yemek konusunda aşırıya kaçarsa veya tıkanırsa, içgüdüsel olarak yediği her şeyi kusacaktır. Ayrıca lif ihtiyacı da bu davranışı motive eder.

Kedilerin sindirimine yardımcı olmak ve hücre büyümesini desteklemek için folik asit (B9 vitamini) gerektirir. Yavru kediler, gerekli dozdaki folik asitleri annelerinin sütünden alırlar, ancak bir kedi yeterince bu vitamini almazsa, kansızlık geliştirebilir. Folik asit çim suyunda bulunduğundan, bazı araştırmacılar kedilerin bu eksikliği desteklemek için çim arayışı olduğunu düşünüyorlar. Ancak sebebin bu olduğu yönünde kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Tüylü arkadaşınızın beslenme eksikliği ile başa çıktığından şüpheleniyorsanız, sorunu kendi başınıza tedavi etmeden önce veteriner hekiminizle konuşmanız yararlı olabilir.

Kedilerin Ot Yemelerinde Kaygı

Evcil hayvanlarının ebeveynlerine benzer şekilde, kediler “strese bağlı yeme” veya “duygusal yeme” olarak adlandırılan şeye sahip olabilirler. Bu da bir kedinin açlığını gidermek için değil, endişeyi hafifletmek veya oral bir fiksasyonu tatmin etmek için yemesine neden olur. Stres ortaya çıktığında bir çıkışa ihtiyaçları vardır. Sürekli ot veya bitki yiyen bir kedi yer değiştirme davranışı belirtileri gösterebilir. Bazı kediler endişeli olduklarında aşırı tımar veya aşırı ses çıkarma durumu sergilerken, diğer kediler çiğnemek için bir şeyler bulmak gibi kendilerini rahatlatmak için farklı bir faaliyette bulunabilirler. Kedinizin çim veya ev bitkilerini aşırı derecede çiğnediğini veya aile üyelerinden kaçma ve agresif davranış gösterme gibi diğer stres veya endişe belirtileri gösterdiğini fark ederseniz, kedinize nasıl yardımcı olabileceğinizi görmek için veterinerinizle iletişime geçin.

Tavsiye Bağlantı: Kediler Neden Hırlar (Mırlar)

Güvenlik ve Önleme

Yukarıda belirtildiği gibi, kediniz çim tüketmişse, çimin sindirim sisteminden geçmesinin birkaç yolu vardır: kıl yumağı, dışkı veya her ikisinin bir kombinasyonu. Birkaç çim şeklinde periyodik olarak ve kolayca bitki maddesini dışarı atmaktan hoşlanıyorsa, çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, veterinerler bazen çimlerin burun arkasına, burun odalarının içine sıkışıp, hapşırmaya neden olabileceğini bildirmektedir. Bu, kedilerde köpeklerden daha yaygındır. Bu durumda, otları güvenli bir şekilde çıkarmak için hemen veterinerinize başvurun.

İşlenmemiş, düz çim kedi arkadaşınız için güzel bir salata barına dönüşebilir. Ancak böcek ilacı veya herbisit ile tedavi ve / veya hayvanlar için doğal olarak toksik olan çim veya diğer bitki maddelerini (iç veya dış mekan) tüketiyorsa, tıbbi yardım almak önemlidir. Toksik bitki örtüsünün yutulmasına bağlı reaksiyonlar, ölüm dahil hafif ila şiddetli arasında değişir. Bu nedenle, kediniz için hangi otların ve bitkilerin güvenli olduğunu bilmek çok önemlidir. Zambak gibi zehirli otlar, bitkiler ve çiçeklerin birçok popüler çiçek buketinde bulunabileceğini unutmayın.

En güvenli seçenek kedinizi kapalı tutmak ve tüm toksik bitkileri evinizden çıkarmaktır. Artık kedilerin neden çim yediğini bildiğinize göre evinizde kendi buğday tohumlarınızı ekerek kediniz için güvenli ve sağlıklı yeşil bitkiler yetiştirebilirsiniz. Bu, kedinizin otlamak için kendi kişisel, güvenli çimine sahip olmasını sağlar.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın