Kediler Nasıl İletişim Kurar?

Kediler birbirleriyle konuşuyor mu? Kedigiller seslendirme, fiziksel temas, görsel ipuçları ve kimyasal ipuçları yoluyla akranlarıyla iletişim kurar. İletişim kurarken, kediler daha küçük özellikleri ve daha hızlı hareketleri nedeniyle köpeklere kıyasla hafif sinyal verir. Gözünüzü kırparsanız, kedinizden önemli bir mesajı kaçırmış olabilirsiniz.

Birden fazla sayıdaki kediler iletişim kurar mı bilmek istiyorsanız, kedinizin beden dilini okumayı öğrenmelisiniz. Kedi dostu olan kişilere, kedilerin beden dilleri çok fazla şey söylemektedir. Yazımızı sonuna kadar okuduktan sonra kafanızda oluşan herhangi soru işaretleri var ise yazı altında yorum olarak belirtebilirsiniz. Aksi hâlde sitemizin içerisinde yer alan forum kısmında da aklınıza takılan her türlü soruyu sorabilir, net olarak cevabını alırsınız.

Kediler Nasıl İletişim Kurar?

Kedi Dili: Fiziksel İpuçları

Gözlere, kulaklara, kuyruğa ve genel vücut duruşuna özellikle dikkat edin. Samimi ve kendine güvenen bir kedi kuyruğunu havada tutacak, kulakları öne doğru döndürecek ve vücudu uzun olacaktır. Kediniz sevdiği başka bir kediye yaklaşıyorsa, kuyruğun ucu öne doğru eğri olabilir.

Kediniz diğer kedinin varlığı konusunda rahat hissediyorsa, karnını gösterecek kadar yuvarlanabilir. Bu, diğer kedinin yanında vücudunun en savunmasız bölümünü gösterecek kadar rahat hissettiği anlamına gelir. Kediniz belirsiz veya rahatsızsa, çömelebilir, kuyruğunu vücuduna saklayabilir ve kediyi gözlemlemek için bir saniye hareketsiz kalabilir. Ayrıca birtakım davranışlar kediler ve eğitim sayesinde de kazandırılabilir.

Göz teması, kedilerin birbirleriyle iletişim kurmasının başka bir yoludur. Kediniz başka bir kediye bakar ve gözlerini kırparsa, kedi beden dili aracılığıyla yaklaşımlarına ve dikkatlerine açık olduğunu söyler. Başka bir kedi ile etkileşime girerken, kediniz uzağa bakar, dudaklarını yalar, çömelir ve kulaklarını yana çeker ya da kafasına yaslarsa, bu kedinizin tehdit edildiğini ve korktuğunu gösterir. Kediniz kendini tehdit altında hissettiğinde, saldırgan davranışlar gösterebilir. Saldırganlık göstermek, kedinizin tehdit olarak algıladığı bir şeye olan mesafeyi artırmanın bir yoludur. Sırtları ve kuyrukları kemerli, tıslayan veya kabaran kediler saldırmanın eşiğinde olabilir. Ajite edildiğinde, birçok kedi kuyruklarını bir yandan diğer yana doğru sallar.

Kedi Dilinde Seslenme

Kediler birbirlerini selamlamak için bir miyav sesi kullanabilirler. Ancak araştırmalar kedilerin insanlarla etkileşime girdiğinde daha fazla miyavlama eğiliminde olduğunu ve birbirleriyle etkileşime girdiklerinde sıklıkla bunu kullanmadığını göstermiştir. Miyav, insanlara yöneltildiğinde bakım isteyen bir seslendirme gibi algılanmaktadır. Eğer kedilerle nasıl anlaşabilirim diye merak ediyorsanız, miyav sesini duyduğunuzda kediye tepkisiz kalmamanız gereklidir.

Ses, soluma sırasında üretilir. Kediler diğer kedilerle temas ettiklerinde değil, aynı zamanda insanlarla ve nesnelerle temas ettiklerinde de mırıldayabilirler. Battaniye yoğururken veya yerde yuvarlanırken veya eşyalara sürtünürken ses çıkarabilirler. Kedilerin mutlu olduklarında mırıldandıklarını varsaysak da, kediler kendilerini iyi hissetmediklerinde de mırıldayabilirler. Kedi mırıldanması, daha fazla incelenmesi gereken karmaşık bir seslendirme yöntemidir. Bir kedi korkmuş hissettiğinde, diğer kediye uzak durmasını veya onu yalnız bırakmasını söylemesi için kabarabilir veya tıslayabilir. Diğer kedi dinlemez ve yaklaşmaya devam ederse, ilk kedi saldırıdan önce seslerini yükseltebilir. Kediler de sıkıntı içinde olduklarında köpekler gibi uluyabilirler.

Kediler Nasıl İletişim Kurar?
Kediler Nasıl İletişim Kurar?

Fiziksel Temas Yoluyla Kedi İletişimi

Kediler çok sosyal olabilir. Burun dokunuşlarıyla birbirlerini selamlarlar. Başlarını birbirlerine ve vücutlarının kenarlarına sürtünerek sevgi gösterirler. Bazen kediler kuyruklarını bile birbirine sürtebilir. Kediler tipik olarak birbirlerinin sırtlarına sürtmezler. Bu nedenle bazı kediler sırtlarında uzun süreli dokunuşlara ve okşamalara tahammül etmez. Tercih ettikleri temas alanları tipik olarak başları ve vücutlarının kenarlarıdır.

Kimyasal İşaretler ile Kediler Nasıl İletişim Kurar?

Kediler birbirlerini ve nesneleri ovuşturduklarında, alınlarında, yanaklarında ve çenelerinde bulunan koku bezlerinden feromonlar ve yağlar bırakırlar. Ayrıca vücutları ve kuyrukları birbirine sürtünce koku alışverişinde bulunurlar. Kediler ayrıca bir koku izi bırakmak ve bölgelerini işaretlemek için evdeki önemli nesnelere sürtünürler. Kediler buna ek olarak bölgelerini işaretlemek için idrar püskürtebilir. Dışarıda yaşayan veya dışarıya erişimi olan kedilerde bu davranış daha sık görülür. Bununla birlikte, bazen evin içinde püskürtme yapılabilir. Bu meydana geldiğinde, yabancı bir kedinin evde olmasına veya kedinizin başka bir strese yanıt verdiğini düşünebilirsiniz.

Şimdi bir kedi dili öğrendiğinize göre, kedilerinizin etkileşimini izlemek için bir dakikanızı ayırın ve sinyallerinin kodunu çözüp çözemeyeceğinizi görün. Tüylü arkadaşınız, tüm hayvanlar gibi, kendine özgü bir iletişim yöntemine, kendi kedi diline sahiptir, ancak bu etkileşimlerin kodunu çözmek insan aile üyeleri için zor olabilir. Peki, kediler nasıl iletişim kurar? Kediniz dikkatinizi çekmeye çalışıyorsa, genellikle miyavlar ya da sessizce size bakar. Bacağınızı pençelemek, kahve fincanınızı mutfak masasından çalmak veya kanepeyi çizmek gibi sözsüz iletişim yöntemleri de kullanır.

Tavsiye Bağlantı: Kediler Karanlıkta Görebilir Mi?

Kedinin Miyavlaması

Kediler evcil ebeveynleriyle konuşurlar. Tipik olarak mama kasesinin doldurulmasını istemek için bir miyav veya size geri çekilmenizi söylemek için bir tıslama kullanırlar. Russian Blue ve Siyam gibi bazı kedi ırkları ses çıkarmayı daha çok severler. Bütün gece hiç susmadan sizinle sohbet edebilirler. Peki kedi-kedi iletişimi ne olacak? Evinizi birden fazla kedi ile paylaşırsanız, sözlü ve sözel olmayan (koku işaretleri, kuyruk veya pençelerin kullanımı, sırt dikleşmesi, yuvarlanma) kedi dili kullanarak etkileşime girdiklerini zaten biliyorsunuzdur. Ancak birbirlerini, insanların birbirlerini nasıl anladıkları gibi anlayıp anlamadıklarına henüz karar verilmemiştir.

Kedi iletişimi üzerine yapılan araştırmaların çoğu, insanlarla nasıl iletişim kurduklarına odaklanmaktadır. Sahipleriyle konuşurken, kediler mırıltı, tıslama, uluma, cıvıltı ve elbette miyavlama dahil olmak üzere bir avuç farklı kedi dili sesi kullanır. Dikkat çeken şey, yetişkin tüylü arkadaşınızın miyavlama sesini sadece sizin için özel bir iletişim biçimi olarak kullanmasıdır.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın