Kedi Gribi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi gribi insan soğuk algınlığına benzer. Grip, burun akıntısına, göz ve boğaz ağrısına neden olabilir. Diğer semptomlar arasında kas ve eklemlerdeki ağrılar, ağız ülseri, hapşırma, ses ve ateş kaybı bulunur. Neyse ki yetişkin kedilerde kedim grip oldu diye endişelenmenize gerek yoktur. Ancak genç kediler oldukça hasta olabilirler. Kedi gribi belirtileri olan tüm kediler veterinere götürülmelidir. Bununla birlikte, kedi yavrularında ve altta yatan diğer ciddi hastalıkları olan yetişkin kedilerde ciddi, hatta ölümcül olabilir. Ölümcül olmaması adına nasıl tedavi edilir gibi yöntemleri sizlere sunacağız. Kedi gribi nedir sorusuna net bir cevap alamadığınızı düşündüğünüz taktir de lütfen yazımızın en altında yorum kısmında belirtiniz.

Olağan endişe, aksi halde hafifçe etkilenmiş hayvanlarda bile göze kalıcı zarar verme riskidir. Göz ülserleri sıklıkla bulunur ve özellikle yavru kedilerde ciddi hasara ve hatta göz kaybına neden olacak şekilde ilerleyebilir. Kedinizin ağrılı veya kısmen kapalı bir gözü varsa, kedilerde grip ve tedavisi için derhal veteriner hekime başvurun.

Kedi Gribine Ne Sebep Olur?

Genellikle iki virüs türünden biri veya bazen belirli bakteri türlerinden kaynaklanır. Enfekte olduktan sonra, kediler virüs parçacıklarını burun ve göz akıntıları ve tükürüklerle vücutlarından atmaya çalışırlar. Hasta kediler en büyük enfeksiyon kaynağı olmasına rağmen, bazı sağlıklı kediler virüslerin taşıyıcılarıdır. Taşıyıcılar hastalıktan mustarip değildir, ancak virüs parçacıklarını dökebilir ve diğer kedileri enfekte edebilirler. Parçacıklar ortamda bir haftaya kadar hayatta kalabilir, bu nedenle bir kedinin hastalığı yakalamak için başka bir tanesiyle buluşması bile gerekmez. Enfekte mama kaseleri veya oyuncaklarla temas yoluyla veya enfekte bir kediye dokunduktan sonra da hastalık kolayca yayılabilir. Kedi gribinin teşhisi, virüsü saptayarak yapılabilir. Ancak çoğu evcil kedide, spesifik bir tedavi olmadığından bu gerekli değildir. Kedilerde veya bir kedinin enfeksiyonun uzun vadeli komplikasyonlarından birinden mustarip olması durumunda yardımcı olabilir.

Kedi Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Ortak kullanımda etkili bir antiviral ilaç yoktur. Antibiyotikler yardımcı olabilir, çünkü tıpkı insanlarda olduğu gibi, virüs burun ve hava yollarının hassas tabakasına zarar verdiğinde, bakteriyel enfeksiyonlar pnömoni gibi komplikasyonlara neden olabilir. Evde bakım önemlidir. Tıkalı bir burun ve ağız ülseri, bir kedinin yemesini ve içmesini durdurabilir ve dehidrasyona yol açabilir. Bu da yavru kedi için özellikle tehlikeli olabilir. Kediniz koku alma duyusunu kaybetmiş ve boğaz ağrısına sahip olabileceğinden, özensiz, güçlü kokulu yiyecekler sunulmalıdır.

Öneriler arasında sardalyeler, kızarmış tavuk veya veterinerlerden alınabilecek diyetlerden biri bulunmaktadır. Kedinizin ağız ülseri varsa dondurma alınabilir. Kedilere süt ürünleri vermenin tavsiye edilebilirliği hakkında birçok bakış açısı vardır. Süt, peynir veya yoğurt tüketmenin kedilerde sorunlara neden olduğunu düşünmüyoruz, ancak herhangi bir yiyecekte olduğu gibi, daha önce hiç yememiş bir kediye büyük miktarda verilmesini önermiyoruz. Ancak suyu normal yiyeceklerle karıştırmak da iyi bir fikirdir. Yiyemeyen kedilerin tedavi için kedi grip olur mu diye düşünmeden kliniğe yatırılması gerekebilir. Sıvılar kalın nezle salgılarını gevşetmeye yardımcı olduğu için kedinizi içmeye teşvik edin. Tuzlu su (bir çay kaşığı tuz ve bir bardak su) kullanarak burun ve gözlerdeki kanalların çevresini düzenli olarak silin. Buhar sinüslerin gevşemesine yardımcı olur, bu nedenle banyo veya duş yaparken kedinin banyoda olmasına izin verin.

Kedi Gribi Nedir
Kedi Gribi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi Gribinin Uzun Vadeli Sonuçları Var Mı?

Enfeksiyonu takiben, birçok kedi taşıyıcı olarak kalır, yani herhangi bir semptomları yoktur, ancak başkaları için potansiyel olarak bulaşıcıdır. Taşıyıcıların varlığı, bir yavru kedinin görünüşte sağlıklı kedilere ev sahipliği yapıldığında grip geliştirmesinin nedeni olabilir. Bazı taşıyıcı kediler zaman zaman birkaç gün burun akıntısı çekebilirler. Grip nüksetmeleri, veterinere ziyaret veya yeni bir kedinin eve gelmesi gibi stresli olayları takip edebilir. Diğerleri daha şanssızdır ve ömür boyu kalıcı burun akıntısı veya kronik rinit şikayeti sürebilir. Bunun nedeni hassas nazal astarın hasar görmesi, antibiyotiklerin tekrarlayabileceği bakteriyel enfeksiyonlara izin vermesidir. Bu sorunun kedi grip olursa bitkisel çözüm yolları ile tedavi edilmesi mümkündür. Ancak bitkisel çözümler sadece geçici rahatlama sağlar. Kontrol için genellikle uzun süreli ilaç tedavisi gerekir ve bazı durumlarda dişlerin çekilmesi düşünülebilir.

Tavsiye Bağlantı: Kedi Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Kedi Gribi Önlenebilir mi?

Birçok farklı virüs türü vardır ve tıpkı insan gribi gibi, aşı hepsine karşı etkili değildir. Başlangıçta iki doz aşıya ihtiyaç duyulur, bunu düzenli güçlendiriciler takip eder. Ayrıntılar için veterinerinize danışmalısınız. Tatile gidecekseniz kedinizin önlem olarak aşılı olması gerektiğini hatırlamak özellikle önemlidir. Rutin olarak kullanılan aşılar sadece virüslere karşı aktiftir. Kedi gribinin bakteriyel formları için aşılar da mevcuttur. Bunların gerekli olup olmadığını veterinerinizle tartışmalısınız.

Aşılanmış kediler bile hiçbir belirti göstermeden taşıyıcı olabilir ve diğer kedilere bulaştırabilir. Yavru kedi başlangıçta annelerinden biraz bağışıklık kazanır, ancak yaşlandıkça bu kaybolur ve enfeksiyona duyarlı hale gelirler. Enfekte anneler, yavrularını kendilerine hastalık göstermeden enfekte edebilirler. Yavru kedi ya grip olur ya da semptomsuz taşıyıcı olur. Grip belirtilerinin ortaya çıkması iki hafta kadar sürebilir. Özellikle yavrularda görülen aşı başarısızlıklarının bir nedeni, aşılama sırasında zaten enfekte olmaları olabilir. Tüm aşılarda olduğu gibi, hayvanın aşılama sırasında zaten enfeksiyonu varsa, semptomların ortaya çıkması önlenemez.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın