Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Kedilerin hasta olduğunu anlamak insanlara oranla daha zordur çünkü kedilerin ağrı eşikleri oldukça yüksektir. Hastalıklarının başlangıç seviyesinde hiçbir semptom göstermeden uzun süre yaşayabilir, bu sayede hastalıklarını gizleyebilirler. Bu sebeple kedinizin hasta olup olmadığını anlamak için normal rutininden farklı bir davranış gözlemlediğinizde veterinerine danışmalı ve düzenli veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Kedilerde hastalık belirtileri nelerdir siz değerli hayvan sever ziyaretçilerimize aşağıda maddeler hâlinde sunmaktayız.

Kedilerde Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı özellikle sokakta yaşayan kedilerde çok yaygın olarak görülebilir. Yemek artıkları ile beslenen kedilerin diş etlerinde bakteriler birikebilir ve bu diş eti iltihaplanmalarına yol açabilir. Diş eti iltihabının en önemli belirtileri diş etinde kızarıklık, şişlik, yemek yemede zorlanma, hiç yemek yememe veya ağız yaralarıdır. Bu belirtiler iltihabın şiddetine göre değişkenlik gösterebilir.

Diş eti iltihabının en kötü yanı, iltihabın kan dolaşımı yolu ile diğer organlara taşınma ihtimalidir. Daha kötü tablolar ile karşılaşmamak için kedilerde diş eti iltihabı hemen tedavi edilmelidir. Evde yaşayan kedinizin bu hastalığa yakalanmasını önlemek için kedinizin ağız ve diş sağlığına önem vermeli, düzenli şekilde kedi diş macunu ile fırçalamalı ve rutin veteriner kontrollerini aksatmamalısınız.

Kedilerde Virüsler ve Bakteriler

Virüsler ve bakteriler, kedilerde üst solunum yolu, idrar yolu ve diğer organlar gibi vücutta farklı yerlere yerleşebilir. Bazı virüslerin aşısı mevcuttur ancak bazı virüslerin aşısı ve tedavisi mevcut değildir. Bu sebeple virüsler yüzünden yaşanan kedi ölümlerinin sayıları oldukça fazladır.

Bakteriler ise antibiyotik ile tedavi edilebildiği için teşhis ve tedavide geç kalınmadığı, kedinin bağışıklık sisteminin güçlü olduğu sürece tedavi edilebilir. Ateş, ishal, burun akıntısı, öksürük, halsizlik, iştahsızlık virüs ve bakterilerden kaynaklanan kedi hastalıklarında görülebilen belirtilerdendir.

Virüsler vücut sıvıları ve dışkılar ile kolaylıkla bulaşabildiği için birden fazla kedinin aynı ortamda yaşadığı yerlerde hastalanan kedi diğer kedilerden izole edilmeli, mama, su ve tuvalet kapları diğer kedilerden ayrılmalı ve sık sık çamaşır suyu ile temizlenmelidir.

Kedilerde İdrar Yolu Hastalığı

Kedilerde düzenli temiz su içmek hayati önem taşır. Su eksikliği birçok hastalığa sebep olur, bunlardan biri de idrar yolu problemleridir. Ancak idrar yolu hastalıklarına susuzluk haricinde bakteriler, kalitesiz kedi maması ve sistit gibi sebepler de neden olabilir.

Kedilerde idrar yolu hastalığının en belirgin semptomları idrar yaparken ağrı ve yanmadır. Bunu kedinizin idrarını yaparken kasılması veya miyavlamasından anlayabilirsiniz. Ayrıca idrarın normalden kötü kokması da yaşanan bir idrar yolu hastalığının belirtisi olabilir.

İdrarda kan görülmesi oldukça ciddi bir semptomdur. Kedinizin idrarında kan olması durumunda hızlı bir şekilde veterinere gitmelisiniz. Yapılan testler ile sorun öğrenilip tedavisine başlanacaktır.

Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir
Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir

Kedilerde Bağırsak Parazitleri (Solucan, Kıl Kurdu ve Tenya)

Kedilerde bağırsak parazitleri basit gibi görünen, tedavisi oldukça kolay olan ancak tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Sokak kedilerinde daha sık gözlemlense de kedi bakımı yapılmadığı taktirde ev içerisinde yaşayan kedilerde de bağırsak paraziti gözlemlenebilir. Bu sebeple düzenli olarak iç parazit ilacı kullanılmalıdır.

Kedilerde iç parazit belirtileri ishal, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı olarak sayılabilir. Kedinizin karnının ağrıdığını soğuk yerlere yatma isteğinden ve karnının üzerine oturmasından anlayabilirsiniz. Bu belirtilerden herhangi birini gözlemlediğinizde kedinizi veterinere götürerek muayene ettirmelisiniz.

Sokakta yaşayan kedileri iç parazit hastalıklarından korumak çok mümkün olmasa da ayda bir iç parazit ilacı verilmesi bağırsak paraziti hastalığından korunmak için yeterli olacaktır. Evde yaşayan kediler için ise zorunlu olmadığı sürece dışarıya çıkmamak ve düzenli iç parazit ilaçlarını almak yeterlidir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Böbrekler insanlarda olduğu gibi kedilerde de hayati bir organdır. İnsanlarda böbrek yetmezliği yaşandığında diyaliz yapılarak kişinin hastalıkla beraber yaşaması sağlanabilse de maalesef kedilerde bu mümkün değildir. Kedilerin kilosunun az olması diyaliz olmalarının önüne geçmekte ve böbrek yetmezliği hastalığının ölümle sonuçlanmasına neden olmaktadır. Yani kısaca böbrek yetmezliği kedilerde tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Kedilerde böbrek yetmezliğinin tam nedeni bilinmese de kedinizi böbrek yetmezliğinden korumak için düzenli temiz su içmesini sağlamak, içerisinde tuz barındırmayan protein oranı yüksek kuru mama ile beslemek fayda verebilir. Bu hastalık çok yavaş ilerlediği için kediniz hastalığın başlarında hiçbir belirti göstermeyebilir. Belirti göstermeye başladığında ise genellikle geri dönüşü olmayan bir yola girildiği anlamına gelir.

En bilinen belirtileri sık idrara çıkma, çok su içme, kilo kaybı ve kokulu nefes olarak sayılabilir. Daha ciddi semptomlar ise yemek yemeyecek kadar iştahsızlık, kusma, aşırı ağız kokusudur. Bu aşamada acil olarak veterinere gidilmelidir.

Tavsiye Bağlantı: Yavru Kedi Hastalıkları

Kedilerde Diyabet Belirtileri

Diyabet, olması gereken kilonun üzerine çıkan kedilerde daha sık gözlemlenen bir hastalıktır. Bu sebeple kedilerin olması gereken kiloda olması sağlığı için çok önemlidir. Özellikle kısırlaştıktan sonra metabolizmanın yavaşlaması ile kediler kilo almaya yatkın olur. Bunun önüne geçmek için öncelikle kediler ne yer diye sorabilmemiz, kısır kedi maması kullanması ve günlük alması gereken mama miktarına uyulması gerekir.

Kedilerde diyabet, vücudun aldığı besinleri sindirdikten sonra oluşan glikozu dengelemeyecek durumda olması anlamına gelir. Vücut yeterli insülin üretemediğinde glikoz fazlalığı olur ve bu kedinizin hayatını tehlikeye atabilir.

Kedilerde diyabet belirtileri fazla su içme, fazla yemek yeme, sık idrara çıkma olarak sayılabilir. Düzenli veteriner muayenesi, kan ve idrar testleri yapılması hastalığın erken teşhis edilmesini sağlar. Diyabet hastası kediler diyabet kediler için üretilen mamalar ile beslenmelidir.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın