Köpek Aşı Takvimi Tam Güncel Liste

Köpek aşıları, evcil hayvanınızın uzun ve mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olmak için gereklidir. Aşılar, evcil hayvanları, köpeklerin yaygın olarak maruz kaldığı ciddi hastalıklardan ve hatta ölümcül hastalıklardan korur. İşte evcil hayvan ebeveynlerinin köpeklerin hangi aşılara ihtiyacı olduğu ve yavru köpek aşı takvimi hakkında bilmeleri gerekenler.

Sonuç olarak, evcil hayvanınıza özgü uygun köpek aşı programını belirlemek için veterinerinize danışmanız önemlidir. Evcil hayvanlara yönelik aşılar iki genel kategoriye ayrılır: çekirdek aşılar ve çekirdek dışı aşılar. Köpek aşı takvimi tam güncel liste halinde aşağıda sunulmaktadır.

Köpek Aşı Takvimi Güncel Liste

Köpeklerde Çekirdek Aşılar

Tüm köpekler ve köpek yavruları için çekirdek aşılar gereklidir. Çekirdek aşılar şunları içerir:

Köpek distemper / adenovirüs (hepatit) / parvovirüs aşısı (DAP veya DHP adı verilen bir aşı olarak verilir), köpek kuduz aşısı.

Köpeklerde Çekirdek Dışı Aşılar

Çekirdek dışı aşılar (yaşam tarzı aşıları) isteğe bağlı olarak kabul edilir ve evcil hayvanınızın yaşam tarzı ve coğrafi konumu gibi faktörlere göre verilir. Bazı çekirdek dışı aşılar, bulaşıcı veya potansiyel olarak hayatı tehdit eden hastalıklara karşı koruma sağlar. Evcil hayvanınız için hangi yaşam tarzı aşılarının uygun olduğunu belirlemek için, veterineriniz aşağıdakileri içeren çeşitli faktörlere bakacaktır:

Belirgin bölgelerde coğrafi konum ve hastalık riski
Evcil hayvanınızın köpek bakım tesisi, köpek parkları, konaklama tesislerine gitmesi
Evcil hayvanınızın yaşam tarzının seyahat etmeyi, yürüyüş yapmayı veya vahşi doğaya veya su kütlelerine maruz kalmasını içerip içermediği
Evcil hayvanınızın genel sağlığı

Çekirdek dışı aşılar şunları içerir:

Bordetella Bronchiseptica aşısı, Parainfluenza aşısı (genellikle Bordetella veya DAP aşıları ile birlikte), Leptospirosis aşısı, Lyme aşısı, Köpek gribi aşısı (H3N2 ve / veya H3N8)

Yavruların Hangi Aşılara İhtiyacı Vardır?

Köpek yavrularda aşılar 6-8 haftalıkken başlamalı ve 16 haftalık olduklarında sona ermelidir. Köpek yavruları için aşı takvimi genellikle şöyle kararlaştırılır:

6-8 haftalıkken: DAP + Bordetella + Parainfluenza (genellikle DAP kombo aşısına dahil edilir)
10-12 haftalıkken: DAP + Leptospirosis + Lyme + Köpek gribi
14-16 haftalıkken: DAP (veterinerler 16 hafta veya daha sonra nihai DAP aşısı yapmayı tercih eder + Kuduz aşısı + Leptospirosis + Lyme + Köpek gribi
* DAP (Distemper, Adenovirüs / Hepatit, Parvovirüs Bazen de DHP veya DHPP olarak da adlandırılır)

Aşılar köpek yavrularının koruma ihtiyacını karşılaması için, en az 16 haftalık olana kadar her iki ila dört haftada bir verilir. Veterineriniz, köpek yavrusu için en iyi aşı takvimini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Yetişkin Köpeklerin Hangi Aşılara İhtiyacı Vardır?

Yetişkin köpekler, siz ve veteriner hekiminiz arasında kararlaştırılan herhangi bir çekirdek dışı aşıya ek olarak çekirdek aşılarına (DAP ve kuduz aşıları) ihtiyaç duyarlar. Yetişkin bir köpek için bir köpek aşı takvimi şöyle olabilir:

Yıllık aşılar: Kuduz (ilk aşı) + Leptospirosis + Lyme + Köpek gribi + Bordetella (bazen 6 ayda bir verilir)
3 yılda bir: DAP + Kuduz (ilk aşıdan sonra 3 yılda bir verilir)

Nihayetinde, veterineriniz evcil hayvanınız için bir aşının ne kadar süre işe yarayacağını belirleyecektir. Eğer aşıları gecikmişse veya ilk kez aşı oluyorsa, veterineriniz evcil hayvanınız için uygun korumayı sağlamak için bir güçlendirici aşı veya yıllık bir program önerebilir.

Köpek Aşı Takvimi Güncel Liste
Köpek Aşı Takvimi Güncel Liste

Köpek Aşıları Hangi Hastalıkları Önler?

Aşıların arkasındaki hastalıklar ve evcil hayvanınız için yaratabilecekleri sağlık sorunlarının farkında olmak aşı takvimine gereken önemi vermenizi sağlayabilir.

Köpeklerde Kuduz Aşısı

Kuduz, evcil hayvanlar, yaban hayatı ve insanlar için ölümcül olan nörolojik hastalığa neden olan bir virüstür. En çok enfekte olmuş bir hayvandan bir ısırık yoluyla bulaşır ve ısırık yaralarıyla da sahibine bulaşabilir. Kuduz aşısı zorunludur. Kuduzla ilişkili ölüm ve zoonoz nedeniyle, evcil hayvanınız kuduz aşısını yaptırmak çok önemlidir. Aşılanmamış veya aşısı gecikmiş bir evcil hayvan potansiyel olarak kuduz bir hayvana maruz kalırsa veya kazara birini ısırırsa, sağlıkla ilgili endişeleri, belirli durumlarda karantinayı ve ötenaziyi beraberinde getirebilir.

Distemper / Adenovirüs (Hepatit) / Parvovirüs (DAP)

DAP aşısı, köpekler arasında hızla yayılabilen ve köpekler için ciddi hastalıklar ve ölüm de dahil olmak üzere ciddi etkileri olan hastalıkların bir kombinasyonuna karşı koruma sağlar. Distemper aşılanmamış köpeklerde oldukça bulaşıcı olan ve ciddi nörolojik belirtiler, pnömoni, ateş, ensefalit ve ölümle sonuçlanabilen yıkıcı bir hastalıktır.

Bordetella ve Parainfluenza

Bordetella ve parainfluenza virüsü, yaygın köpek bulaşıcı solunum hastalığı kompleksi (CIRDC) olarak bilinen yüksek derecede bulaşıcı öksürük ile ilişkili iki ajandır. Bu ajanlardan kaynaklanan hastalıklar tipik olarak kendiliğinden düzelir, ancak bazen pnömoniye veya daha ciddi solunum yolları hastalıklarına yol açabilir. Parainfluenza, Bordetella veya DAP ile bir karmaya aşıya dahil edilebilir.

Tavsiye Bağlantı: Köpek Aile Üyelerini Nasıl Tanır?

Köpek Gribi Aşısı

Köpek gribi, virüsün tanımlanmış iki versiyonu olan H3N2 ve H3N8’den kaynaklanır. Son derece bulaşıcıdır ve köpeklerde öksürük, burun akıntısı ve düşük dereceli ateşe neden olur.

Lyme

Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi bakterilerinin neden olduğu, ateş, uyuşukluk, iştah azalması, bacak ağrısının ve ciddi vakalarda böbrek yetmezliğine neden olabilen kene kaynaklı bir hastalıktır. Lyme hastalığı endemiktir ve bu bölgelerde veya bu bölgelere seyahat edenler için aşı önerilmektedir. Yukarıda listelenen aşı türlerine göre köpeklerde aşı takvimi ve fiyatları değişiklik göstermektedir.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın