Çoğu insan hayatın bir noktasında Moli Balığı görmüştür. Bunun için Moli balığı özellikleri balık besleme hobisine meraklı olanlar arasında en çok merak edilen sorulardan birisidir. Bakımı da kolay olduğu için balık hobisine yeni başlayanlar için mükemmel bir seçim olmaktadır. Molly balık, aktif ve sosyal hayvanlardır. Benzersiz kişilikleri sürekli olarak gelişir. Moli balığı, birçok renk ve şekillere sahiptir. Bu yazımızda moli balığı çeşitleri, akvaryum kurulumu ve moli balığı bakımı ve beslemesini sizlerle paylaşacağız.
Moli Balığı Özellikleri
Moli Balığı Özellikleri balık hobisine başlamak isteyen birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Molly Balık, Poeciliidae ailesinde yer alan Poecilia cinsine ait olan tatlı su balıklarıdır. Bu cinste yer alan tüm türler, Endler’in canlı doğuran molleridir. Bu cinste 40 adet tür bulunmaktadır ve bunların 39 tanesi moli balığıdır. Bu balıklar, Amerika’ya özgüdür, ancak habitatları önemli ölçüde değişiklik gösterebilmektedir.
Molly balıkla ilgili bir gerçek, lepistesler gibi canlı doğuran olmalarıdır. Bu, yumurtalarını doğrudan suya canlı genç doğurana kadar vücutlarının içerisinde tuttukları anlamına gelmektedir.
Moli balığı, oldukça popüler bir balık grubudur. Çoğu türü, dayanıklı ve bakımı kolaydır. Bu, balık hobisi yeni başlayanlar için oldukça büyük bir avantaj sağlar. Sağlıklı bir ortamda bakılırsa, 5 yıl kadar yaşayabilmektedirler. Moli balığı fiyatları pahalı olsa da bazı türler uygun fiyatlıdır.
Moli Balık Türleri ve Görünümleri
Pek çok moli balığı türü bulunmaktadır. Ana farklılıkları arasında desenler ve renkler yer alır. Boyutlar ve şekillerde de farklılıklar gözlemlenebilmektedir. Ev akvaryumları için popüler olan birkaç moli aşağıda yer almaktadır.
Siyah Moli Balığı
Siyah Moli Balığı her tarafı siyahtır. Bunun dışında diğer moli balıklarına neredeyse benzer özellikler taşırlar.
Yelkenli Moli Balığı
Yelkenli Moli Balığı birçok farklı renk ve desen bulundurur. En ayırt edici özelliği olan geniş sırt yüzgeci sadece kuyruk yüzgeci önce baş arkasından uzun boyludur.
Liretail Moli Balığı
Yelken yüzgeci olan Molly Balık gibi, Liretail Moli de yüzgeçleriyle dikkat çekmektedir, ancak bu sefer bu kuyruk yüzgecidir. Yüzgecin alt ve üst ksımın da balığın geri kalan arkasından geçen noktalara doğru daralmaktadır.
Moli Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Moli Balığı akvaryumu altında boylu boyunca bir kumlu alt tabaka bulunması oldukça iyi bir fikirdir. Bu seviyelerde çok fazla zaman harcansa da ince taneler bitkiler tutmak için oldukça işe yarardır.
En sevdiğiniz akvaryum bitkileri seçmekte özgürsünüzdür. Mağara ve yarıklar oluşturabilmek için kaya gibi süslemeler kullanabilirsiniz. Suyun sıcaklığı 22 ila 25 derece arasında olmalıdır. PH seviyesi 6,7 ila 8,5 seviyesinde olmalıdır. En az 35 litrelik bir akvaryum ihtiyacı bulunur. Büyük bir kolonu kurmak istiyorsanız 100 litre akvaryum ihtiyacınız olacaktır.
Moli Balığı Bakım ve Besleme
Omnivorlar olarak beslenebilecek birçok yiyecek türü bulunmaktadır. Molly balık vahşi doğada küçük omurgasızları yer, ancak çoğunlukla bitki ve alg ile beslenirler. Bir akvaryumda onlara vermek için birçok benzer yiyecek bulunmaktadır. Alg, beslenmenin büyük bir parçasıdır. Bitki örtüsü de bunun için oldukça önemlidir. Marul, ıspanak ve kabak gıdalarını akvaryuma atmak iyi seçeneklerdir. Pul ve Pelet gibi yapay gıdalar ile de besleyebilirsiniz. Canlı ve dondurulmuş maddeler ise mükemmel protein içerir. Kan kurtları ve tuzlu su karidesleri ile tüketmek mümkündür. Günde iki kez beslenmeleri yeterli olacaktır.
Moli Balığı Doğumu
Moliler canlı doğurganlardır, yani yumurtaları vücut içerisinde gelişir, böylece canlı yavrular salınabilmektedir. Esaret altında üremesi en kolay balık türlerinden birisidir ve sürekli olarak çiftleşirler. Moli balığı doğum belirtileri arasında birçok belirti bulunmaktadır. Moli balığı üremesi için bir tankta mükemmel koşullar sağlanması gerekmektedir. Bunun için su ve temiz bir tank ortaya çıkarılmalıdır.