Kediler

Kediler

Evlerde en çok beslenen petlerden biri olan kediler son derece karakteristik hayvanlardır. Hem görünüşleri hem de karakter özellikleri ile kişileri her gün şaşırtabilen canlılardır. Sevimli görünümleri yanında çıkardıkları sesler de insanlar arasında bu petlerin çok fazla yer edinmesini sağlar. Kediler insanlara en yakın canlılar arasında yer alır ve çok fazla türü vardır.

Genelde kişileri en çok rahatsız eden olumsuz yanlarından birisi tüy dökmeleridir. Ancak bu sevimli dostları uygun şekilde baktığınızda ve beslediğinizde tüy problemlerini büyük ölçüde aşmak mümkün olabiliyor. Kedi dostları bu petler için özel bakım uygulamalarını gerçekleştirmek durumundadır. Aşıları, veteriner kontrolleri ve daha birçok konuda düzenli olarak bakımlarının yapılmaları gereklidir.

Kediler temizlik açısından oldukça hassas canlılardır. Kendi kendilerini sürekli temizleyen bu canlılar evinizde ciddi anlamda kirlilik ortaya çıkarmazlar. Ancak tuvalet alışkanlıklarının verilmesi evde koku yaratmaması açısından son derece önemlidir. Düzenli olarak temizlik bakımları yapıldıklarında evinizde sizlere son derece iyi arkadaşlar olabilirler. Her kedi türünün kendine özel bir bakımı olduğu da unutulmamalıdır.

Kedi Bakımı

Kediler özellikle yavruluk dönemlerinde çok büyük bir ilgi isterler. Sahiplerinin yanında uyumak ve oyun saatlerinde sürekli eğlendirilmek isteyen canlılardır. Eve ilk defa getirilen bir kedi muhtemelen kendisini ortama ve aile bireylerine yabancı hissedecektir. Böyle bir durumda mutlaka bu sevimli canlılar üzerinde zorlayıcı hareketlerde bulunmamak gereklidir.

Kedi bakımı yavruluktan yetişkin olanak kadar sürdüğünden kişilerin hem yavru hem de yetişkin kediler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bakım sürecinde beslenmeleri, tüy kontrolleri, taranmaları, banyoları, veteriner kontrolleri, uyku ve tuvalet alışkanlıkları gibi birçok detay dâhildir. Bakımları sırasında belirli periyotlarda taranmaları tüy dökmelerini azaltan unsurlardan biridir. Aynı zamanda evin içerisinde ciddi anlamda bir sorun yaşanmaması için tuvalet alışkanlığını yavruluktan vermek gereklidir.

Yavruluk döneminde çıkan ve daha ileri yaşlara gelen kedilerde de kedi bakımı periyodu önemlidir. Özellikle dişi kedilerin doğum öncesinde ve sonrasında çok iyi bakılmaları gerekiyor. Hamilelik belirtisi gösteren sevimli dostlarınız için mutlaka veteriner kontrolleri yaptırmanız önemlidir. İlk üç hafta içerisinde yapılan bir veteriner kontrolü doğumlarının daha kolay geçmesinde etkilidir. Kedileriniz hamile ise mutlaka onların uygun şekilde beslenmesine de önem vermelisiniz.

Kedi Besleme

Kedi besleme titizlik gerektiren bir konudur. Hem yavru hem de yetişkin olan kediler için özel üretilen mamalar vardır. Bu mamaları seçerken dahi kedi türlerine gereken önemi vermek gereklidir. Yavru kedi beslenmesinde ilk 4. ve 5. Hafta son derece önemlidir. Bu dönemde yavrular tüm beslenmeyi annelerinden sağlarlar. Ancak anneden beslenemeyen kediler için yeni doğan kedi mamaları alınabilir. Bu mamalarda anne sütünde olan tüm vitamin ve minareller bulunuyor.

Yavruluk dönemlerinde günde 5 ya da 6 kez beslenmeleri gereklidir. Bu dönemde mutlaka onların harcadıkları enerji miktarına uygun şekilde beslenmeleri gerektiğidir. Beslenme programlarını belirlerken mutlaka beslenme tablosu oluşturmanız önerilir. İyi markaların kedi mamalarını kullanmak daha sağlıklı büyümeleri açısından önemlidir. Bu dönemde bir beslenme periyodunda kuru mamalarının içerisine su ilave etmek daha rahat şekilde tüketmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda mamayı daha kolay sindirebilirler.

2 aylık bir kedinin maması genelde enerji verecek düzeydedir. Ancak 3 aylık olduklarında daha çok hayvansal vitaminler içeren mama türleri tercih edilmelidir. Bunlara ek olarak 4 aylık olduklarında ise mamalarının günde 5 defa olarak verilmesi gereklidir. Beslenme konusunda düzenleri olduğunda büyüme evreleri de daha normal gerçekleşecektir.

Kedilerin en sevdiği yiyecekler arasında genel olarak karaciğer, akciğer, süt, yoğur ve balık türü gıdalar vardır. Ancak bunları verirken de gereken püf noktalara dikkat etmek gerekir. Yetişkin bir kedinin mutlaka B vitamini içeren besinler almasına özen gösterilmelidir. Bununla birlikte yaşadıkları sağlık sorunlarına karşın da beslenmelerine dikkat edilmesi gereklidir.

Kedi Sağlığı

Kediler için her ne kadar dokuz canlıdır tabiri kullanılsa da son derece hassas canlılardır. Bu canlıların hastalıklarını saklama eğiliminde olmaları sağlık sorunlarında geç kalınmasına neden olabilir. Kedi sahiplerinin bu süreçte çok iyi gözlemci olmaları gerekir. Kedilerin normal hali biliniyor ise kişiler haftanın belirli günlerinde basit uygulamalar ile onları kontrol edebilirler. Kedi sağlığında dikkat edilen noktalar şu şekildedir:

Vücut Sıcaklık Ölçümlerinin Yapılması

Kedi sağlığı konusunda mutlaka beden sıcaklıklarının ölçülmesi gerekir. Bu işlemi yapabilmek için birçok yol vardır. En basiti ise parmağınızı burunlarının uç kısmına dokundurmak olacaktır. Burunları nemli ya da soğuk ise herhangi bir ateşlenme sorunları yok demektir. Ancak bu kısım kuru ya da sıcak hissettiriyorsa bir problem olduğunu düşünebilirsiniz. Bu sevimli canlıların beden ısıları genel olarak 37.5 ve 39 arasında normal kabul ediliyor.

Ağırlıklarının Ölçülmesi

Periyodik olarak yapılan sağlık taramalarında mutlaka kedilerin ağırlıklarının uygun şekilde ölçülmesine de önem verilmelidir. Onları ölçüm sırasında baskülde sabit tutmak biraz zor olabilir. Bu nedenle basküle siz de onunla birlikte çıkabilir sonra toplamda edilen rakamdan kendi ağırlığınızı çıkarabilirsiniz. Kedilerde bir anda görülen hızlı kilo alımları sağlık açısından önemli riskler ortaya çıkarabilir.

Solunum Sayılarının Ölçülmesi

Kedi sağlığı periyodik bakımlarında solunum sayıları önemlidir. Nefes alıp verme sırasında karın hareketlerini sayarak onların solunum sayıları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Çok heyecanlı olduklarında ya da sıcakta susuz kaldıklarında daha hızlı solunum yapabilirler. Normal olarak solunumları ise 10-25 arasında değişir. Bu sayı bir anda artış göstermiş ise veteriner kontrolü gerekebilir.

Organlarının Muayene Edilmesi

Kedilerinizin belirli aralıklarla veteriner kontrolüne girmesi gereklidir. Genel muayene sırasında organlarının tek tek incelenmesi herhangi bir hastalığı var ise daha kolay tedavi edilmesi açısından önemli olacaktır. Göz, kulak, burun, ağız, deri ve tüy, karın gibi bölgelerinin detaylı olarak incelenmesi gerekir. Kedilerin gözleri daima parlak olmalıdır. Kulakları kuru, kokusuz olmalı ve burunlarında akıntı olmamalıdır. Sağlıklı bir kedinin dişlerinin beyaz olması ve diş etlerinin pembe renkte olması da sağlıkları açısından bilgi veren noktalardır.

Kedi Türleri

Ev hayvanları arasında çok sevilen petlerden biri olan kediler çok farklı türe sahiptir. Kedi türleri arasında bazı ırklar görünümleri ile ilk bakışta dikkati çekebilirler. Oldukça asil bir görünüme sahip olan Mavi Rus Kedisi bunlardan biridir. Bu kediler son derece zeki ve atik hayvanlardır. Aynı zamanda çok nazik ve sevecendirler. Mavimsi bir posta sahip olan bu türler oldukça göz alıcı bir görünüme sahiptirler.

Birman kedileri de oldukça dikkati çeken türlerdendir. Eskiden Budist tapınaklarının en önemli sakinleri arasında sayılırlardı. Bu kediler tüyleri, renkleri ve karakteristik özellikleri ile çok dikkat çekici canlılardır.

Sfenks kediler ise tüysüz görünümleri ile oldukça farklı ırklardır. Son yıllarda birçok kişi tarafından evlerde beslenen bu kediler görünümlerinin aksine son derece cana yakın ve sevgi arayışında canlılardır.

En bilindik türler arasında tekir kediler vardır. Bunların yanında Bombay kedileri isimlerini Hindistan’ın Bombay şehrinden alan kedilerdir. Kehribar rengi gözleri ile oldukça farklı bir görünümleri vardır.

Van kedileri ise dünya üzerinde ki en asil kediler arasındadır. Van kedilerinin iletişim yönü son derece güçlüdür. Gözleri kehribar olabildiği gibi ikisi farklı renklerde de olabilir. Tamamen beyaz renktedirler ve evde beslemek için en ideal petler arasındadır. Sevimli kedi türleri arasında Siyam, Smokin, British Shorthair, Scottish Fold gibi sevimli türler de vardır.

Kediler ile ilgili daha fazla bilgi almak ve soru sormak için kedi forumunu ziyaret edebilirsiniz.