Kedi İshali Nasıl Geçer ve Ne Yapılmalı?

Kediler, gıda hassasiyetlerinden parazitlere ve hatta bakteriyel enfeksiyonlara kadar birçok nedenden ishal olabilirler. Bu yüzden kedi ishali nasıl geçer sorusu oldukça önemlidir. Bu yazımızda kedi ishali hakkında birçok yeni bilgi edinebileceksiniz.

İster ilk kez kedi sahibi olun, ister evde birden fazla kedi dostu olan biri olun, kedi ishalinden daha kötü çok az görüntü ve koku bulunur. İşler çabucak karışabilir ve kedinizin ishalinin olduğu tek yer kedi tuvaleti olmayabilir. Daha da kötüsü, kedi dostunuzun ciddi bir şeyi olabilir. Özellikle kedilerde kanlı ishal görüyorsanız bu daha ciddi bir durumdur.

Kedi Kakasını Tanıyın

Kedi ishalinin ciddi bir şeye işaret olup olmadığını anlamak için, onun tuvalet alışkanlığı olarak kabul edilmesi gereken şeylerin standardını belirlemek gerekmektedir.

Normal kedi dışkısı rengi koyu kahverengidir, kumun ona yapışacağı kadar nemli olur ve çok sert ya da çok yumuşak değildir. Her kedi farklı olsa da, tipik olarak kediler en az 24 ila 36 saatte bir, bazen günde iki kez bağırsak hareketine sahiptirler. Günde en az bir kere kedi tuvaleti içerisinde ne olduğunu gördüğünüzde, kedinizin için neyin normal neyin anormal olduğunu anlarsınız.

Kedi ishali, kedinizin bağırsaklarından normalden daha hızlı hareket meydana geldiğinde ortaya çıkar. Su ve besinler emilemez, bu nedenle nihai olarak ortaya sulu bir dışkı çıkar.

Kediniz, ishalinin üzerine çok fazla kum atarsa, ilk başta bunu fark etmeyebilirsiniz. Eğer bir uzun saçlı kedi, önce haber boyama veya anüs yakınında kirlenme varsa bunu anlarsınız. Bir kez kedi ishali gördüğünüzde, buna neyin sebep olduğunu bulunması önemlidir.

Kedi İshali

Kedi İshali Sebeplerini Bulmak

İshal, bir hastalığın kendisinin değil, farklı bir hastalığın veya durumun belirtisidir. Kedinizin ishal olmasının birçok olası nedeni vardır, ancak sulu dışkı genellikle bir şekilde kedinizin gastrointestinal sisteminde oluşan iltihaplanma ile ilişkilendirilmektedir. Geniş kapsamlı nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Bakteri
  • Virüsler
  • Coccidia ve bağırsak solucanları gibi bağırsak parazitleri
  • Toksik kimyasalların veya zehirli bitkilerin yutulması
  • Gıda intoleransı
  • Yiyecek alerjisi

Pek çok olası nedenle, bir veterinerle görüşmeden kedi ishali vakasıyla ilgilenilmesi zor olabilmektedir. Veteriner kliniğini ziyaret etmeden kedinizin mamasını değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, bu ishali çözse bile, altta yatan nedenler kedinize zarar veriyor olabilmektedir. Bunun için ishali geçse bile en kısa süre içerisinde veterineriniz ile görüşmeniz gerekmektedir.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın