Karga kaç yıl yaşar? Kargalar, orta büyüklükteki zeki kuşlardır ve yaşam süreleri türlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Amerikan kargası (Corvus brachyrhynchos) ve kara karga (Corvus corone) gibi yaygın karga türleri doğal ortamda ortalama 7-10 yıl yaşayabilir. Ancak, bazı bireylerin 15-20 yıl yaşadığı görülmüştür. Kargaların yaşam süresi, avcılardan korunma, beslenme ve yaşam alanlarının kalitesi gibi faktörlere bağlıdır. Kargalar toplum arasında oldukça uzun ömürlü olarak bilinirler. Bazıları ömrünün 100, bazılarınınsa 200 yıla kadar çıktığını iddia eder. Kargaların ömrü hakkında bilinen en yaygın yanlış ömürleri hakkındadır.
Kargalar halk arasında çirkin sesi ve ekinlere zarar vermesiyle tanınsa da muhteşem zekaya, adaptasyon ve öğrenme yeteneğine sahip muhteşem canlılardır. Tam olarak ehlileşmeseler de onlara bakan kişiyi tanıyabilirler. Yavruyken kurtarılmış ve tedavi uygulanmış kargaların büyüdüklerinde de bakıldıkları yerleri ziyaret ettikleri bilinmektedir. Dünya üzerinde bilinen 40 tür karga vardır. Kargalar hakkında detayları aşağıda maddeler hâlinde sunmamış dışında ne kadar (kaç yıl) yaşadıkları hakkında da bilgiler vermekteyiz.
Kargaların Boyutları
- Kargaların uzunlukları 40-78 cm arası değişkenlik gösterebilmektedir.
- 3 kiloya kadar çıkabilirler. 340 gram ile 1625 gram arası kütleye sahip olabilirler.
- Kanat uzunlukları 38-150 cm arasıdır.
Kargaların Beslenmesi
Kargalar yemek konusunda seçici olmaktan hoşlanmazlar. Meyve, sebze, ekin, tohum, leş, balık, yumurta, tahıl, yumuşakça, böcek, solucan, sürüngen, amfibi gibi birçok küçük canlıyı tüketebilirler. Kargalar hakkında araştırmalar göstermiştir ki, ağaçlara kendileri için kısa süreli yemek depolayabilirler.
Kargaların Sosyal Yaşamları
Kargalar bilindiği üzere oldukça sosyal canlılardır ve aile bağlarına sahiptir. Çoğu zaman kendi bölgelerine bağlı kalırlar. Kendi bölgelerinde yaşayan kargalarla dostluk kurabilirler ve ebeveynlerini unutmazlar. Hatta birbirlerine o kadar bağlılardır bazı araştırmacılar kargaların yas tuttuklarını söyler. Bir karga öldüğünde onu tanıyan diğer kargalar tarafından karganın yasının tutulduğu düşünülür.
Kargaların aile bağlarının ne kadar kuvvetli olduğunu söylemiştik. Kargalar üreme döneminde yeniden yavrulayan dişinin, bir önceki yavruları yavru bakımı konusunda anne kargaya yardımcı olur. Abi-abla kargaların yavru bakımında yeri genellikle yavruları diğer tehditlerden korumaktır. Anne-baba karga ise yavrulara yemek bulma ve beslenmeden sorumludur.
Kargaların sene içerisinde belirli üreme periyotları vardır. Üreme periyotlarında ilk dünyaya gelen yavrular, bir sonraki üreme döneminde doğan kardeşlerinin bakımında ebeveynlerine yardımcı olarak işlerini kolaylaştırırlar. Yavru bakımında büyük kardeşlerin görevi genellikle ebeveynleri yuvadan ayrıldığında kardeşlerini diğer yırtıcılardan ve dışarıdan gelecek tehditlerden korumaktır. Ebeveynler ise yemek bulma ve beslenmeden sorumludur.
Yapılan araştırmalara göre kargalar ölü karga gördükleri yeri terk ederler ve aile bireylerini de bu konuda uyarırlar. Bu araştırmalar göstermiştir ki; kargaların bölgeyi terk etme sebepleri bir hayatta kalma stratejisidir. Ölü kargayı nerede gördükleriyse onlar için önemli değildir. Rahatça yemek bulabildikleri bir yer dahi olsa kargalar o bölgede bir karganın ölmüş olduğunu gördüklerinde ölü karganın yanına gidip bakmazlar ve en kısa sürede bölgeyi terk ederler.
Kargaların kendi aralarında anlaşmak için çıkardıkları birtakım sesler vardır. Her bölgenin kendine özgü anlaşma dili vardır. Kargalardan biri kendi bölgesini terk ederse yeni bölgesindeki baskın kargaların seslerini taklit ederek bölge dilini öğrenir.
Kargalar insan yüzlerini çok iyi tanır ve asla unutmazlar. Yapılan deneylere göre bir insanın kargaya zarar vermesi durumunda karga bunu diğer grup üyelerine ve yavrularına da anlatır. Kargaya zarar vermiş kişi bir kargayla karşılaştığında onun için sonuçlar hiç iyi olmayacak ve bir karga sürüsüyle yıllarca uğraşmak zorunda kalacaktır.
Kargaların Üremesi ve Ömrü
Üreme dönemi geldiğinde kargalar kendilerine uygun bir yer aramaya başlarlar. Yerden ortalama 20 metre yüksekte bir bölgeye, ortalama 55 cm çapında yuva hazırlarlar. Dişi karga tek seferde 4-5 yumurta yapabilir. Yumurtaların kuluçka süresi ortalama 18 gün sürer. 18 günün ardından yavru kargalar yumurtadan çıkar ve 2 aylık olana kadar annelerinin himayesi altında kalırlar. Yavrular büyüyüp yuvadan uçmaya hazır olduğunda doğup büyüdükleri yerden uzağa gitmeyi tercih etmezler. Kargalar ebeveynlerini unutmazlar.
Ortalama ömürleri ise 7-10 yıl arası değişkenlik gösterebilmektedir. Karganın türüne bağlı olarak ömürleri 20 yıla kadar çıkabilmektedir.
Tavsiye Bağlantı: En Çok Konuşan Papağan Türleri Nelerdir
Kargaların Taksonomisi
- Alem: Animalia
- Alt alem: Bilateria
- Grup: Deuterostomia
- Şube: Chordata
- Alt şube: Omurgalılar
- Üst sınıf:Tetrapodlar
- Sınıf: Aves, kuşlar
- Takım: Passeriformes
- Familya: Corvidae