Frontoza Balık Özellikleri ve Bakımı

Frontoza ciklet balığının doğal yaşam alanı Tanganyika Gölü‘dür. Tipik bir Afrika cikletidir. Bu balık türü, on santimetre boya ulaştığında belirginleşmeye başlar. Tanganyika Gölü‘nün derinliklerinde yaşamaktadır. Son derece sevimli olan bu balık türü yeterli özen gösterildiğinde sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilir.

Frontoza Ciklet Balığı Genel Özellikleri

  • Büyük bir baş çıkıntısına sahiptir. Bu çıkıntılar yavru balıklarda yoktur.
  • Erkekleri otuz beş santimetre boya ulaşabilirken dişileri yirmi beş santimetre boya ulaşmaktadırlar.
  • İyi bakılırlarsa 25 seneye kadar yaşayabilirler.
  • Vücutlarında altı ya da yedi tane dikine şekilde siyah çizgileri bulunur.
  • Yüzgeç renkleri türüne göre değişmektedir. Beyaz ya da açık mavi renklidir.
  • Frontoza brundi ve frontoza moba gibi farklı varyasyonları bulunmaktadır. Her bir varyasyon gelmiş olduğu bölgeye ve rengine göre isimlendirilmektedir.

Frontoza Balık Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

  • Bölgeci olmasına karşın barışçıldır.
  • Zaman zaman agresif olabilmektedir.
  • Yalnız yaşamaktan hiç hoşlanmazlar. Bu yüzden mutlaka arkadaşa ihtiyaç duyarlar.
  • Hareketli bir balıktır. Akvaryumun tamamında yüzebilir.

Frontoza Balık Beslenme Düzeni

  • Etçil bir balık türüdür. Dolayısıyla, her canlı yemi yiyebilir.
  • Frontozalar doğada, balıklarla ve kabuklularla beslenmektedirler.
  • Bunun yanı sıra; pelet ve pul yemleri yiyebilirler.
  • Ek besin dondurularak kurutulmuş okyanus ya da kriller tercih edilebilir.
  • Patojen ya da hastalık taşıma riski yüksek olduğu için canlı yem balığı kullanılmaması önerilmektedir.
  • Diyetinde ek besinler ve vitaminler mutlaka olmalıdır. Gereken vitaminlerle ilgili veteriner hekimden bilgi alınabilir.
  • Gün içinde bir defa yem vermek yerine posiyonlar küçültülebilir. Yani; azar azar olmak üzere daha sık yem verilebilir.
  • Bu balık türü gün içinde en fazla dört kez beslenebilir. Böylece, doğru beslenmeyle balığın sağlığı korunmuş olur. Aynı zamanda bu beslenme şekliyle akvaryum hemen kirlenmez ve daha uzun süre temiz kalmış olur.
Frontoza Balık
Frontoza Balık Özellikleri ve Bakımı

Frontoza Balık Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yalnız yaşamayı sevmedikleri için bir erkek ile 3-4 tane dişi mutlaka bulundurulmalıdır. Ancak; Agresif olan Tanganyika ve Malawi cikletleri ile aynı akvaryumun içine konulmamalıdır. Zira birbirlerine zarar verebilirler. Kendinden küçük balıkları yiyebilirler. Yani; yedi sekiz santimetrenin altında olan tüm balıklar,

Frontoza Ciklet balıklarına yem olmaya uygundur. Bu nedenle; bu husus göz önüne alınmalıdır.
Kumun ve aynı zamanda saklanma alanlarının olduğu bir akvaryumda yaşamaktan son derece mutlu olurlar. Bunun yanı sıra; akvaryumda bitki bulundurulabilir. Her hafta % 10 ile % 20 arasında su değişiminin mutlaka yapılması gerekir. Elbette, bu değişim söz konusu akvaryumun doluluğuna ve suda bulunan toksin miktarına göre değişir. Bu faktörlere bağlı olarak daha fazla değişim yapılması gerekebilir.

Akvaryumun su değişiminde; eklenen suyun kimyası akvaryumda bulunan suyla birebir benzer olmalıdır. Bu sorunla karşılaşmamak için bazı önlemler alınabilir. Eğer akvaryumda büyük miktarda su değişimi yapılması gerekiyorsa iki günde bir olmak üzere % 15 su değişimi yapılabilir.

Tavsiye Bağlantı: Akvaryum Balık Çeşitleri (Türleri) Nelerdir

Frontoza Balık Hastalıkları

Frontoza balıkları narin değildir aksine dayanıklı bir türdür. Ancak; akvaryum bakımı doğru ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Su kimyasının sürekli değişmesi ve bunun yanı sıra; oksijen yetersizliği bu türler için hastalık anlamına gelir. Bu gibi sorunların yaşanmaması için en başından önlem alınmalıdır.

Sağlıklarının korunabilmesi için bazı hususların göz önüne alınması gerekir;

  • Düzenli su değişimi yapmaya
  • Aşırı beslememeye ve düzenli, dengeli beslemeye
  • Akvaryumda akvaryumun kapasitesinden fazla balık bulundurmamaya
  • Kaliteli ve besin değeri olan balık yemleri kullanmaya özen gösterilmelidir.
  • Eğer bu sayılan hususlara gereken dikkat gösterilmezse birçok sağlık problemi yaşanabilir. Bununla beraber, balığın ömrü çok daha kısa olabilir.

Frotoza Ciklet balıkları; en çok beyaz benek hastalığına yakalanırlar. Beyaz benek hastalığı yaşandığında bu hastalığın iyileştirilmesi için birkaç öneri bulunmaktadır. Su sıcaklığı birkaç gün süresince 30 santigrat derecede tutulmalıdır.

Su değimi de düzenli olarak yapılmalıdır. Böylece bu hastalığın iyileştirilmesi mümkün olur. Bu rahatsızlığın dışında; mantar enfeksiyonu, kurtçuklar ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu hastalıkların yaşanması durumunda vakit kaybedilmeden uzman bir veteriner hekime başvurulması gerekir.

Frontoza Balık Üretimi Nasıl Yapılır?

Frontoza ciklet balıkları, akvaryumda üretilebilirler. Zamanı geldiği zaman üremeleri son derece kolaydır. Frotoza ciklet balıklarının üreme verimliliğinin artırılabilmesi için bir erkekle 5-6 dişi bulundurulması gerekir. Bunun için bir akvaryuma bir erkek frontoza ciklet balığının yanına dişiler konulmalıdır.

Erkek ve dişi ayrımı yapmak çok kolay değildir. Ancak; bir özellikle ayırt edilebilirler. Erkek frontoza balıkları dişi frontoza balıklarına göre daha büyük durmaktadırlar.

Öncelikle, yaklaşık 400 litrelik bir akvaryum kurulması gerekir. Sıcaklık en az 25, en fazla 28 santigrat derece olması gerekir. Dişi frontozalar yaklaşık olarak elli yumurta bırakırlar. Yumurtalarını genellikle çiçek saksını ya da mağaraya bırakırlar. Erkeğin döllendiği yumurtaları dişi balık ağzında toplar.

Frontoza ciklet balıklarının kuluçka süresi 21 ile 28 gün arasında değişir. Dişi balık yumurtadan çıkan yavrularına bir süre bakar. Yavru frontozalar yavru artemia ile beslenebilmektedirler.

Yazar
Oktay Bozacı