Yavru Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır?

Hayvanlar aleminin en sevimli canlılarından olan tavşanlar, evde evcil hayvan bakmak isteyenler için de ideal bir seçimdir. Sahiplenilen tavşanın bulunduğu ortama adapte olabilmesi için yavruyken sahiplenilmesi de önemli bir etkendir. Olgunlaşmış bir tavşan ile yavru tavşan arasında sayılamayacak kadar çok fark vardır.

Yavru tavşanlar özellikle ilk 3 ay çok hassaslardır. Bu yüzden sağlıkla gelişimini tamamlayabilmeleri için sahipleri tarafından ayrıca bir ilgi beklerler. Yavruyken bakılmaya başlanması ve yeni bir çevreye adapte olabilmesi, yaşamını sürdürebilmeleri bakımından oldukça büyük önem taşır. Peki yavru tavşan bakımı nasıl yapılır? Ne yer ne içerler ve evde nasıl yaşarlar diye merak ediyorsanız işte bunun cevabını size bu içerikte anlatıyor olacağız.

Yavru Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır

Yavru Tavşan Nerede Yaşar?

Edindiğiniz yavru tavşana iyi bir yaşam alanı sağlamak da bulunduğu ortama alışması açısından oldukça önemli bir rol oynar. Karton kutuda balkonda beslerim diyerek tavşan almak çok yanlış bir karardır. Tavşana ait özel bir yaşam alanı olması fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından oldukça önem taşır.

Tavşan kafesi veya kulübe tarzı barınma alanları edinilmelidir. Aksi takdirde kutuda tavşan beslemek zamanla kötü bir kokuya ve hijyenik olarak da hem tavşan hem de sahibi için birçok soruna yol açacaktır. Bir kafesi olması ise ona aitlik hissi kazandırır ve zamanla kendiliğinden girip çıktığı bir yer haline gelir. Böylece yavru tavşanların evine adapte olma süresi de en aza indirilmiş olur.

Yavru Tavşanların Oyun İhtiyaçları

Enerjik hayvanlar olan tavşanlar, ilk başta durgun ve korkak olurlar. Yeni yaşamaya başladıkları çevreye adaptasyon süreçleri biraz zaman alabilir. Bu sebepten dolayı onları biraz serbest bırakmak ve alışmaya çalışmalarını beklemek gerekir. Bu süreçte yavru tavşanı bir kafese tıkmak pek doğru bir çözüm yöntemi değildir. Bu yüzden arada serbest bırakılmalı ve çevreyi tanıması sağlanmalıdır. Aksi bir durumda kafesten çıktığı ilk anda neyin zararlı olup olmadığını bilmediği için kendisine zarar verebilir. Kemirme güdüleri olan bu hayvanlar birçok eşyayı kemirmeye çalışabilir.

Örneğin elektrik kablolarını kemirmeye çalışması sonucu hayatını kaybedebilir. Veya yüksek katlı binalarda yaşayanlar için kafesten çıktığı veya kaçtığı durumlarda balkondan düşmesi de olası bir ihtimaldır. Bu yüzden yavru tavşan sık sık gezdirilmeli ve çevrenin tanıtımı öğretilmelidir. Yavru tavşanı gezmesi için serbest bırakacağınız durumlarda takip etmek ve sürekli gözlemlemek en doğrusudur. Böylece olası tehlikelerden korunmuş olur.

Yavru Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır
Yavru Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır

Yavru Tavşan Tuvalet Eğitimi Nasıl Olur?

Yavru tavşanın tuvalet eğitimi ilk etapta kolay olmayabilir. Yavru olduğu için ve henüz ortama yeni alıştığı için ilk etapta tuvalet eğitimi kazandırmak neredeyse imkansızdır. Bunun için belirli bir zamana ve çabaya ihtiyaç vardır. Tavşanlar insanlarla iletişimi iyi olan canlılar olduğu için onlara verilen tepkileri rahatlıkla anlayabilirler. Bu yüzden tuvalet eğitiminde sabırlı olmak tavşanla olan iletişimde ve onun gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Tuvalet eğitimi için yapılabilecek en etkili yöntem kum dolu bir kaseyi tavşanın kulübesine koymaktır. Zamanla kendiliğinden öğrenecek ve bunu rutin haline getirecektir.

Tavsiye Bağlantı: Tavşan Hastalıkları ve Tedavisi Hakkında

Yavru Tavşanların Beslenmesi Nasıl Olur?

Yavru tavşanlar ile olgun tavşanların beslenişinden bakımına kadar çoğu şeyi birbirine zıttır. Yeşilliği ve katı sebzeleri oldukça seven olgun tavşanlar ile sadece anne sütüyle beslenen tavşanın bakımı arasında onlarca fark vardır. Bu yüzden yavru tavşan bakımında ekstra dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bunların en başında geleni ise beslenme şeklidir.

Yavru tavşan en az 15-25 gün kadar doğal anne sütüyle beslenmelidir. Tavşan yavrularının yeteri kadar süt emmesi bağışıklıkları açısından çok önemlidir. Gelişimlerini etkileyen çoğu etken madde anne sütü içerisinde bulunur.

Sadece anne sütünde bulunan besin içeriklerini yeteri kadar almadıklarında gelişimleri olumsuz etkilenir. Bu yüzden dışarıdan veya başka bir hayvandan verilen süt tavşanlarda ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Yavru alırken veya tavşan yavrularını birine verirken en çok dikkat edilmesi gereken faktör anne sütünden kesilmiş olmalarıdır. Anne sütünü bıraktıktan sonra ise hafif gıdalarla beslenmesi gerekir. Çünkü sadece anne sütü ile beslenmeye alışmış canlılar birden bire katı ve sert besinler tükettiğinde kalın bağırsağında problemler meydana gelebilir.

Anne sütünden kesilen tavşanın beslenme şekli kuru yem ve kuru saman olarak başlamalıdır. Yem seçilirken nem oranı düşük olmasına dikkat edilmelidir. Yaklaşık 3 ay kadar bu şekilde beslenen tavşanlara ardından meyve ve sebze takviyeleri yapılmaya başlanır.

Fakat en az 3 ay kadar yemle beslenmesi gerekir. 3 aydan önce meyve veya sebze tüketen tavşanlar kalın bağırsak gelişimi tamamlanmadan bu besinleri tükettiği için ishal sebepli ölümlere sebep olabilir. 3 aylık olduktan sonra bebeklerde ek gıdaya nasıl yavaş geçiliyorsa yavru tavşanlarda da aynısı olur. Haftada 1 veya 2 kez bu gıdaları tüketmeye başlar. 6 veya 7. Ayının sonuna gelen tavşanlar ise artık istenilen miktarda meyve ve sebze tüketebilecek evreye gelir.

Yazar
Oktay Bozacı

“Yavru Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır?” üzerine bir yorum

  1. Yavru tavşan almış kuzenlerim nasıl bakım yapacağımızı bilmiyorduk ama gel gelelim bu biraz yararlı olmuş, yetişkin tavşan bakımı var mı ona da bakacağım şimdi 🙂

    Yanıtla

Yorum yapın