Sevimli ve eğlenceli su kaplumbağasının birçok kişiliği bulunmaktadır. İlk defa su kaplumbağası sahiplenecek kişiler tarafından su kaplumbağası bakımı oldukça merak edilmektedir. Bu tatlı hayvanları sahiplenmek büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirir. Oldukça uzun bir ömre sahiplerdir. Yaklaşık olarak 30 cm uzunluğa ulaşabilirler ve sağlıklı bir su kaplumbağası için uygun bir ortama ihtiyaç duyulur. Su kaplumbağası akvaryumu, temiz olunca, ışık sağlanınca ve yeterli ısı alınca uzun yıllar boyunca neşe getirebilecektir.
İçerik Tablosu
göster
Su Kaplumbağası Özellikleri
İlk defa su kaplumbağası besleyecek kişiler aşağıda yer alan su kaplumbağası bakımı ve özellikleri listesini inceleyerek daha detaylı bilgi sahibi olabilirler.
- Yetişkin bir dişi su kaplumbağası, erkeklere oranla daha büyük bir vücuda sahiptir. Havalandırma açıkları kuyruğuna yakın olarak, kabuk kenarının altında yer alır. Yetişkin ve erkek olanların tırnakları daha uzundur ve havalandırma yerleri, kuyruk kısmına daha yakındır.
- Vahşi doğaya salınan evcil kaplumbağalar, yerel sulara hastalıklar bulaştırabilir ve yerli kaplumbağa türleriyle rekabet ederek onların yerini alabilir.
- Su kaplumbağası kaç yıl yaşar sorusunun cevabı ise uygun bakım ile 20-30 yıl olacaktır.
- Cinsel olgunluk seviyesi erkek için 3-5 yıl olurken, dişi için 5 ila 10 yıl arasındadır.
- Gebelikleri yumurtalama üremeden yaklaşık olarak 60 gün sonra gerçekleşir. Yumurtadan çıkma, yumurtlamadan yaklaşık olarak 55 ila 75 gün sonrasında görünür ve toplamda 2 ila 20 yumurta arasında olmaktadır.
Su Kaplumbağası Beslenmesi
- Su Kaplumbağası omnivordur, beslenmelerinin çoğu gençken hayvansal proteinlerden ve yaşlı bitkilerden oluşmaktadır.
- Bütün balık, böcek, kril, solucan ve koyu yapraklı yeşil sebzeler ile beslenebilmektedir.
Su Kaplumbağası Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
- Su Kaplumbağası Akvaryumu olabildiğince yakından taklit edilen geniş bir habitata sahip olmalıdır. Büyüyebileceği bir akvaryum kurulması gerekmektedir. Kaplumbağa fanusu veya akvaryumu, yeterince geniş ve uzunluğa sahip olmalıdır. Bu yeterince olan uzunluk, yüzebileceği bir alandan oluşmalıdır.
- Kaplumbağanın sudan çıkıp güneşlenebileceği bir alana ihtiyacı vardır.
- Su sıcaklığı 23,9 ve 27,8 derece arasında olmalıdır. Uygun bir şekilde büyüyebilmesi için UVB ışınları sağlanmalıdır.
- Isı kaynağının ve UVB lambasının çalıştığını her gün düzenli olarak kontrol etmek gerekmektedir. Çalışmıyorsa ve kontrol edilmediyse kaplumbağalar, genelde enfeksiyona yakalanırlar.
Yaygın Hastalıklar
- Bodurluk, yumuşak kabuk, kemik hastalığı
- A vitamini eksikliği
- Kabuğun bakteri alması ve enfeksiyon kapması
- Yabancı cisim yutulması
- Zatüre