Kızıl Sincap, Avrasya’ya özgü küçük ve ağaca tırmanan kemirgenlerdir. Kızıl sincap özellikleri arasında ilk olarak sincapların kulaklarının üstünde sivri tüy…
Sincap
Farklı renkleri ile dikkati çeken sincaplar sevimli ve minik canlılardır. Gösterişli kuyrukları ve güzel yüzleri ile evlerde de kendilerine bir yaşam alanı bulabilen ev hayvanları arasındadır. Oldukça iri ve parlak gözleri olan bu canlılar kalın ve dikkati çeken uzunlukta kuyruk yapısına sahiptirler. Sincap türleri gene olarak 15 ve 50 gram arasında değişen ağırlıklara sahiptir. Daha çok doğada ağaç üzerinde yaşasalar da yavruluktan sahiplendiğiniz bir sincabı evcilleştirmek son derece kolaydır.
Sincap Türleri
Otobur canlılar olmaları onların beslenmelerinin de kolay olmasını sağlayacaktır. Ev içerisinde çok hareketli olan bu canlılar birçok ev peti gibi kendine ait bir yaşam alanı isteyecektir. Memeli hayvan grubunda yer alan sincaplar doğada yuvalarını ağaç kovuklarına yaparlar. Bu nedenle ev ortamında besleyecekseniz mutlaka onların doğasına uygun hareket etmeniz gerekir.
Bahar aylarında çiftleşen bu canlılar doğurarak çiftleşirler ve çiftleşme dışında her zaman yalnız yaşayan canlılardır. Yılda iki defa yavru veren sincaplar bir seferde 2 ile 40 tane arasında yavru dünyaya getirebilirler. Hamilelik dönemleri ise daha çok 4 hafta ve 6 hafta değişkenlik gösterir.
Sincaplarda farklı birçok tür vardır. 300’e yakın türü bulunan bu sincaplar arasında en çok bilinen türler Sibirya çizgili sincap, kızıl ve boz sincap türleridir.
Çizgili Sincaplar
Bu sincaplar çizgili kürkü ile dikkati çekerler. Bu kürkleri sayesinde farklı oldukları düşünülür. Kuzey Amerika’da yaygın olarak görülürler ve evcilleştirilebilmeye uygundurlar.
Uçan Sincaplar
Uçan sincap türleri sahipleri ile bağ kurma bakımından çok yüksek bir potansiyele sahiptir. Evde beslenebilecek olan bu sincaplar farklı bir fiziksel yapıya sahiptir. Hem ön hem de arka ayak kısımları tüylerle kaplıdır ve aynı zamanda zar kısmı kanat görevi üstlenir. Kısmen de olsa uçabilme becerileri vardır.
Kızıl Sincap Türleri
Bu sincaplar birçok yerde bulunabilirler. Hem parlak hem de iri gözleri vardır. Kuyruk kısımları sırt bölgesine doğru eğik bir duruşa sahiptir. Kulaklarının uç kısmının tüylü bir görünümü vardır. Aynı zamanda vücut bölgesinin üst kısmında siyah, kahverengi ya da sarı ve kızıl gibi renkleri vardır. Bazen tek renk olabilirken bazen de iki farklı rengin karmasından oluşabilirler. Alt kısımlarında ise beyaz tüyler vardır. Bu cinsin sincapları kış aylarında çiftleşirler ve bir ay süren bir hamilelikleri vardır. Yavruları çıplak ve gözleri kapalı şekilde dünyaya gelirler. Bir aylık olduklarında gözleri açılır ve 7 hafta dolduktan sonra da yuvalarını terk ederek doğaya atılırlar.
Boz Sincaplar
Bu sincaplar da yaygın olarak görülen türler arasındadır. Yine kuyrukları gösterişlidir. Kabarık ve uzun bir kuyruk yapısı ile dikkati çekerler. Göğüs kısımlarında beyaz tüylerinin olması onları daha sevimli gösterir. Kızıl sincaplara göre daha fazla rastlanan türlerdir. Kış aylarlarında vücutlarına yağ depolarlar. En belirgin özelliklerinden birisi de soğuk kış günlerinde başka sincaplarla bir arada yaşayabilme durumlarının olmasıdır.
Üç Renkli Asya Sincabı
Çok farklı bir güzellikleri bulunan bu sincap türleri ise çok keskin pençeleri ile dikkati çekerler. Kafeslerde beslenmelerine rağmen belirli aralıklarla dışarıya çıkarmak sosyalleşmelerini sağlayacaktır.
Sincap Beslenmesi
Sincaplarda beslenme oldukça önemlidir. Doğada bir şekilde başlarının çaresine bakan bu sincaplar daha çok yavru kuşlar, salyangozlar, iğne yapraklı ağaçlar, badem, ağaç kabukları ve ceviz gibi gıdalarla beslenirler. Genelde buldukları tüm tohum ve yemişleri toprağa gömerler. Gömdükleri tohumları da genel olarak bulamazlar. Ancak doğaya çok ciddi katkı sağlarlar. Sincapların tuzlu ve çok şekerli gıdalar tüketmesi zararlı olabilir. Aynı zamanda fındık, palamut, ay çekirdeği ya da ceviz gibi gıdaları mümkün olduğunca kabuklu olarak vermek gerekir.
Sincap Bakımı
Sincaplar günde iki defa uyku ihtiyacı duyarlar. Evcilleştirilebilen türleri yavruyken eve getirmek sizlere alışmaları açısından son derece önemlidir. Ev halkı ile bir süre sonra bağ kuran bu canlılar son derece güzel yaratıklardır. Beslenmelerine dikkat etmek, taze su vermek ve ev ortamında onlara rahat alan sunmak bakımları için yeterlidir.
Kolaylıkla hareket edebilecekleri alanları olursa çok mutlu olabilirler. Onlar için büyük bir kafes ayarlayabilirsiniz. İç kısmını da tıpkı doğada ki gibi dizayn edebilirsiniz. Özellikle kafes içerisinde oyuğu olan bir ağaç dalı bulundurmak onlar için önemlidir. Burada kendilerini her zaman güvende hissedeceklerdir. Evinize gelen yabancılara da yavaş yavaş alışacaktır.