Kedi Tüyü Yutmak Kist Yapar mı?

Veterinerlerin en çok duydukları sorulardan bir kaçı; evdeki kedi çok tüy döküyor. Kedi kılı yutmak kist yapar mı? Çocuğum köpeğin tüylerini soluyor, yutuyor, akciğerlerinde ya da midesinde kist yapar mı?

Maalesef bu inanış sadece yanlış değil, aynı zamanda da oldukça yaygın. Bir hevesle hayvan sahiplenip bir süre sonra havada uçuşan ve eşyalara yapışan kıldan-tüyden sıkılınca kedi kılının akciğerlerde kist yaptığı iddiasıyla hayvanları sokağa atmak için de en sık kullanılan bahanelerden bir tanesi ancak bilimsel hiç bir gerçekliği olmadığı gibi, iyi bakılmış, beslenmiş, hijyenine dikkat edilen, aşıları tamam bir kedi ya da köpeğin tüyünün, kılının başka türlü de sağlıklı bir insanın genel sağlığına bir zararı yoktur.

Kedi Ve Köpek Tüyü

Kısacası bu sorular için ortak ve net cevap; kedi tüyü yutmak akciğerlerde ya da midede kist yapmaz.

Ancak nadiren de olsa kedi köpek kılları solunması durumunda bazı rahatsızlıklara gerçekten de yol açabilir ama bunların ne şekilde oluştuğunun mekanizmasını anlamamız, boş yere endişelenme riskimizi minimuma indirecektir.

Kedi Köpek Kılı Yutmak, Solumak Kist Oluşumuna Sebep Olur mu?

Öncelikli olarak insanların akciğerlerine bağlanan solunum yolları, yabancı cisimlerin akciğer içine kolayca kaçıp yerleşebileceği boyuttu değildir. Sağlıklı bir insanın solunum yoluna, yabancı bir cisim girdiğinde, zaten öksürme refleksi oluşturarak ilgili objeyi dışarı atma eğilimine girer. Özetle, kedi kılları ya da köpek tüyleri, her ne kadar havalarda uçuşuyor bile olsa, bir insanının hele ki bir çocuğun akciğerine kadar ulaşıp oraya yerleşmesi çok olası değildir.

Olası değildir derken, imkansızdır da diyemeyiz ancak illa bir tedirginliğiniz var ise, evdeki evcil hayvanınızdan, bire bir ağız teması kurmaktan kaçınmanız durumunda, kedinizi öpmediğiniz ya da köpeğinize burnunuzu dayayıp koklamamanız durumunda, zaten düşük olan bu riski daha da minimize edebilirsiniz. Ancak diğer yandan, alınan tüm önlemlere rağmen, kedi-köpek kılı yine de akciğerlerinize kadar ulaşmışsa, ancak bazı şartlar altında olmak kaydıyla minör bir hastalığa neden olabilir. Bahsi geçen şart ise; kedi köpeğinizin aspire ettiğiniz tüyünün üstünde parazit yumurtaları ya da larvaları olmasıdır.  Ancak tüyden daha tehlikesi aslında, köpek kakasında bulunan ekinokok adlı parazitin akciğere yerleşmesi ve hidatik kistler oluşturmasıdır.

Bu sebepe bağlı olarak çok nadiren görünen ancak ciddi rahatsızlığa yol açan parazit kaynaklı kistler toplum arasında dedikodu yoluyla dolaşarak, kedi tüyü yutmanın ya da köpek tüyü solumanın kiste yol açtığı ile ilgili yanlış inanışa sebep olmuştur.

Diğer yandan da; dediğimiz gibi, soluyarak akciğere yerleşmesi zaten çok zor olan tüylerin yutulması ve mideye gitmesi tabi ki daha yüksek ihtimaldir ancak insanların mide asitleri, olası tüy yutma durumlarında, kılların üstüne yerleşmiş parazit yumurtalarını ve larvalarını kolaylıkla elimine edebilecek güçtedir. Tam da bu yüzden parazit taşıma ihtimali olan sokak hayvanlarını severken, bir köpeğin kedinin başını okşarken, belki ufak bir öpücük kondururken, 1-2 tane tüy yutmanızın hiç bir sakıncası olmaz, olamaz.

Kedi Köpek Tüyü Yutmak Kist

Evcil Hayvanımdan Parazit Bulaşarak Kist Oluşmasının Nasıl Önüne Geçebilirim?

Sokak hayvanları konusunda endişelenmekten ziyade, daha fazla vakit geçirdiğiniz ve belki yatağınızı dahi paylaştığınız kedinizin kılını tüyünü yutmaktan solumaktan endişeleniyorsanız, hayvanınızın iç ve dış parazit aşılarını zamanını geçirmeden düzenli bir şekilde yaptırmanız bu riski neredeyse sıfıra indirecektir.

Ancak aşılar sayesinde parazit riski çok düşecek olsa da, evcil hayvanlarınızın dışkısını ve tüyünü, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış ( kanser hastası, organ nakli hastası, otoimmün rahatsızlıkları olanlar v.s.) insanlardan uzak tutmanız yine de iyi bir fikir olabilir. Evcil hayvanınız ile birlikte yaşamak zorunda olan bağışıklığı düşük bir kimse var ise şayet, o durumda parazit aşılarını daha sık tekrarlatmayı düşünebilirsiniz.

Hastalıklara açık bünyeli kişiler için, kedi köpek tüylerinin ve dışkısının oluşturduğu parazit riski dışında, hayvanların bakteri bulaştırma riskini de göz önünde bulundurarak, kistten ziyade, bakteriyel enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlayabilecek durumlardan kaçınmalı, hijyene dikkat etmelisiniz. Virüslere gelince ise; hayvanlardan insanlara virüsler çok büyük çoğunlukla bulaşmaz. Hayvan virüsleri normal şartlarda insan dokusunda tutunamaz.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın