Kedi Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Kedinizin ağız sağlığı söz konusu olduğunda, uyanık olmanız gerekir. Diş eti hastalıkları kedinizin tüm sağlığını kısa sürede etkileyebilir. Diş eti iltihabı olarak da bilinen dişeti hastalığı, diş etlerinin zamanla kötüleşen ve diş ve diş etinin bir araya geldiği yerde meydana gelen kronik iltihaplanmadır. Vücut diş ve diş eti hattında tartar, plak ve bakteri birikimi ile savaşırken, diş sağlığı zarar görür. Zamanla hastalık dişe ve altta yatan kök ve kemiğe zarar vererek ağrıya, enfeksiyona neden olur ve diş kaybına yol açar. Diş eti tedavisi uygulayacak en profesyonel kişiler veteriner hekimlerdir, bu durumda eğer yeterince bilgiye sahip değilseniz öncelikle aşağıda madde madde belirttiğimiz belirtileri ve çözümlerini okuyunuz daha sonra ise bu konuda kendini kanıtlamış veteriner hekimlerden destek almanızı öneririz.

Veterinerler, bazı kedilerin dişeti hastalığına neden daha eğilimli olduğundan emin değildir. İnsanlara bakan birçok diş hekimi ağız kimyasını, kalıtsal bir faktörü ve bazen dişeti hastalığını bir solunum virüsünden sorumlu tutar. Genetik, kedilerde otoimmün hastalıklarda rol oynar ve dişeti hastalığı bunun bir tezahürüdür, ancak kesin bir neden bilinmemektedir. Nedeni ne olursa olsun, evcil hayvan ebeveynlerinin diş eti hastalıkları ve tedavisi konusunda dikkatli olmaları gerekir. En yaygın görülen belirtiler:

Kedi Diş Eti
  • Ağız kokusu
  • Kırmızı diş etleri
  • Bazen kendiliğinden kanama (ağızdan veya burundan)
  • Salya akması
  • Yeme güçlüğü
  • Ağzın sürekli bir tarafında yemek yemek veya ağızda yiyecek taşımak
  • İştahsızlık
  • Yüzün hafif şişmesi
  • Gevşek veya eksik dişler

Kedilerde Dişeti Hastalığı Belirtileri ve Türleri

Kedilerde diş eti hastalıkları genellikle bir dişin iltihabı ile başlar, bu durumun farklı aşamalarında tedavi edilmezse ilerleyebilir. Örneğin dişlerinden bir veya daha fazlasında evre 1 periodontal hastalığı olan bir kedi, dişeti dişten ayrılmadan diş eti iltihabı sergileyecektir. Aşama 2 yüzde 25 bağlantı kaybı ile karakterize edilirken, aşama 3 yüzde 25 ila 30 bağlantı kaybı içerir. İleri periodontitis olarak da adlandırılan kedi diş eti hastalığının 4. evresinde yüzde 50’den fazla bağlanma kaybı vardır. Hastalığın en ileri aşamasında, dişeti dokusu genellikle geri çekilir ve dişlerin kökleri ortaya çıkar.

Diş Eti Hastalığı Kedilerde Nasıl Ortaya Çıkar?

İltihaplı diş etlerinin fark edilmesi kolaydır. Gerçekten kırmızı görünürler. Hafif yüz şişmesi de mümkündür. Yemekten kaynaklanan zorluk, diş ağrısı yüzünden değildir. Kediler yemek yerken dişlerini çok az kullanır. Rahatsızlık, yiyecekleri toplamak ve ağızlarının arkasına doğru atmak için dillerini uzattıklarında ortaya çıkar. Bu hareket diş etlerini zorlar. Dili hareket ettirmek canlarını acıtır. Çok rahatsız hissettikleri için yemek yemeyi bırakan bazı kediler bile görünmektedir. Kediniz artık hoş bir şekilde oturmuyorsa, bu, dişeti hastalığının şaşırtıcı bir işareti olabilir.

Dağınık tüyler ise çoğu zaman kaçırılan bir işarettir. Bir kedinin diş etleri acı çektiğinde, kendini tımar etmek için dilini kullanmak acı verici olacaktır. Bazı durumlarda, kedilerde stomatit veya tüm ağız boşluğunun iltihabı gelişir. Ağızdaki lupus (otoimmün bir hastalık) gibidir. Stomatitli kediler kendi tükürüklerini bile yutamazlar. Bu durumlarda cerrahi müdahale gereklidir. Dişeti hastalığı şiddetli olduğunda, kediler ağrılı diş emiliminden mustarip olabilir.

Kedi Diş Eti
Kedi Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Kedilerde Diş Eti Hastalığının Nedenleri

Kedi diş eti hastalığına çeşitli faktörler neden olabilir, ancak en sık bakteriyel enfeksiyon ile ilişkilidir. Diş eti çizgisinin altındaki bakteriler, dokunun ağrı ve iltihaplanmasına yol açar. Kalisivirüs enfeksiyonu öyküsü ile ciddi diş eti iltihabı arasında da bir ilişki olabilir.

Kedilerde Diş Eti Hastalık Tanısı

Muayene odasında veterineriniz kedinizin ağzında kırmızı, iltihaplı diş etleri arar. Bu bir sorunun ilk göstergesidir. Veterineriniz, kolayca kanama yapıp yapmadığını görmek için diş etlerine hafifçe baskı uygulayabilir, bu da derin diş temizliğinin veya daha fazlasının gerekli olduğunun bir işaretidir. Anestezi altındayken, kedi diş eti hastalığının teşhisi bir dizi prosedür içerir. Periodontal problama diş eti iltihabından etkilenen sakız ve diş arasında bir milimetreden fazla mesafe ortaya çıkarsa, bir kedinin bir çeşit diş eti anormalliği olduğu düşünülür.

Kedilerde Dişeti Hastalığının Önlenmesi

Kedinizde diş eti hastalığını önlemenin en önemli yolu, çok titiz bir diş bakımıdır. Bu, kedi anestezi altındayken yılda iki kez temizlik, röntgen ve hastalıklı dişlerin parlatılması ve çıkarılması anlamına gelir. Bazı kediler için yıllık temizlik yeterli olurken, diğerlerinin üç ayda bir temizliğe ihtiyacı olabilir. X-ışınları herhangi bir diş bakımı rejiminin önemli bir parçasıdır. Bir röntgen, kökle ilgili problemleri ve çeneye nasıl yapıştığını ortaya koyar. Kediniz her zaman diş muayeneleri ve temizlik için uyutulmalıdır. Bugünlerde, çoğu kedi, hatta yaşlı olanlar bile anesteziyi tolere edebilir, bu alanda epey ilerleme kaydedilmiştir.

Tavsiye Bağlantı: Kedi Aşı Takvimi (GÜNCEL LİSTE)

Kedilerde Dişeti Hastalığı Tedavi Seçenekleri

Stomatit gibi aşırı durumlarda, veterineriniz kedinizin tüm dişlerini çıkarmak isteyebilir. Bu tedavi kulağa hastalıktan daha kötü gelebilir, ancak rahatlama sağlar. Kediler dillerine dişlerinden daha fazla güvendikleri için hala yiyebilirler. Ağız bakterileri soruna neden oluyorsa, veterineriniz kedinizin içme suyuna antiseptik ilaç eklemenizi önerebilir. Diş etleri için antiseptik gargara veya topikal antibiyotikler diğer seçeneklerdir. Bazı durumlarda, plak ve tartar oluşturan mikropların birikimini azaltmak için reçeteli bir diyet yardımcı olabilir. Evcil hayvan ebeveynleri bile ağız hijyenini deneyebilirler. Kediler buna her zaman uygun değildir, ancak evde fırçalama yararlı olabilir. Veterineriniz, kedinizin özel durumuna ve sorunun kökü olduğuna inandığı şeye bağlı olarak doğru yaklaşımı seçecektir. İlk adım, neyle uğraştığınızı bildiğinizden emin olmaktır.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı