Forpus papağanı, en çok hareketli yapısı ve enerjik olması ile bilinen bir papağan cinsidir. Yapılarının küçük olması ve renklerinin benzer olması nedeni ile forpus papağanları çoğu zaman muhabbet kuşları ile karıştırılmaktadır. Forpus papağanları, oldukça zekidir ve öğrenmeye yatkındır. Bu özelliği ile de forpus papağanlarını evcilleştirmek oldukça kolay olmaktadır. Böylece bu papağan cinsi evde yetiştirmeye en uygun cinslerden biri olmaktadır. Öğrenmeye yatkın olmasından dolayı da halk arasında forpus papağanı konuşur mu? sorusu fazlaca sorulmaktadır.
Aslında bu sorunun yanıtı oldukça kolaydır. Forpus papağanı, öğrenme yeteneği geliştiği için söyleneni tekrarlama konusunda başarılıdır. Bu da Forpus papağanlarının konuşabildiği anlamına gelmektedir. Minik bedene sahip olarak diğer papağan cinslerinden daha marjinal olan Forpus cinsi papağan, erişkin seviyeye ulaştığında yaklaşık olarak 12 cm uzunluğa ve 25 gram ağırlığa sahip olmaktadır.
Forpus Papağanı Özellikleri
Forpus papağanı özellikleri arasında en iyisi belki de bu cinsin gayet sosyal olmasıdır. Öğrenme yeteneği gelişmiş olan Forpus, öğrenme doğrultusunda sosyalleşmektedir. Böylece sürekli konuşturulan ve eğitilen papağanlar çok daha sosyal olmaktadır. Bu kuşların yapıları genel itibari ile bu şekilde olup, Forpus papağanlarının fiziki özellikleri ise şu şekildedir:
- Forpus cinsi papağanların ana vatanı Güney Amerikadır.
- Boyları dişilerde de erkeklerde de ortalama olarak 10- 14 cm civarıdır.
- Ağırlıkları erkek ve dişi fark etmeksizin ortalama 23- 25 gram seviyesindedir.
- Toplamda 7 farklı alt türe sahiptirler.
- Yaşam süreleri pek çok hayvandan farklı olarak 15 ile 20 yıl arasındadır.
- Dişi Forpus papağanlarının kuluçka zamanı doğduktan sonra 2 yıl sonradır. Ancak 24 aylık seviyeye gelen Forpuslar yumurta bırakabilmektedir. 2 yaşını geçen Forpus ise, tek seferde en fazla 4 yumurta bırakabilmektedir.
- Bu kuşların yetişkin sayılabilmesi için 12. ayı bitirmiş olması gerekmektedirler.
- Forpus papağanları, yalnız yaşamaya uygun bir kuş türü değildir. Eşleri ile yaşamayı seven bu cins, yalnız yaşadıklarında asosyalleşebilmektedir. Şayet kuş eşinden ayrılarak tek bırakıldıysa da sıkıntıya girip ölebilmektedir.
- Forpus papağanının duygusal gelişmişlik düzeyi oldukça gelişmiştir. Böylece bir Forpus, insanı anlama konusunda oldukça duyarlıdır.
- Renkleri çoğu zaman mavi ve yeşil tonlarında olmaktadır. Lakin her kuşta bu renk skalasına göre farklı renk tonlarında ve desenlerde Forpus doğabilmektedir. Forpusların tüyleri ise oldukça parlak ve sağlam yapıdadır.
- Forpus papağanlarının türlerini renkleri belirlemektedir. Dolayısıyla genel olarak 7 farklı renk ve desen çeşidi bulunmaktadır.

Forpus Papağanı Bakımı
Forpus papağanı bakımı, diğer evcil kuşlardan çok da farklı değildir. Yani gerek besin kaynağı olsun gerekse kalacak yer olsun Forpus, diğer evcil kuşlarla aynı bakıma ihtiyaç duymaktadır. Fakat Forpus papağanı, diğer evcil kuşlardan farklı olarak hassas bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bu papağanın beslenmesine dikkat edilmelidir.
Forpus papağanlarının sindirim sistemleri çok zayıftır. Bu yüzden kuş beslenirken sadece papağan yemleri tercih edilmelidir. Aksi takdirde kuşun hastalanması mümkündür. Papağan yemlerinin aksine Forpus kuru meyve, sebze ve kuru yemişi de çok sevmektedir. Bu gıdalar verilirken de ölçüye dikkat edilmelidir.
Kaçmaya pek meyilli olmayan Forpus cinsi papağanlar, sahiplerine çok sadıktır. Bu kuşların sadık olabilmesi için de sevgi gerekmektedir. Sevildiğini hissedebilen papağanlar, kaçmak yerine sahibinin yanında durmak isteyecektir bu noktada kuşun eğitimi büyük önem teşkil etmektedir.
Depresyona girmeye meyilli olan Forpus, strese girmemesi için eşiyle beraber beslenmelidir. Eşi ile aynı kafeste kalan papağanların daha mutlu olduğu bilinmektedir. Bu hususa dikkat edildiği takdirde Forpus, 20 yıla kadar yaşayabilmektedir.
Forpus papağanının kafes bakımı ise oldukça kolaydır. Diğer papağanların aksine illaki büyük bir kafese ihtiyaç duymayan Forpus, küçük kafeslerde de yaşayabilmektedir. Muhabbet kuşu gibi yem dökme derdi de olmadığı içim bu papağanlar neredeyse hiç denilecek kadar zararsızdır.