Ankara Tavşanı

Ankara tavşanı Anadolu’ya özgü bir türdür ve Ankara kedileri ve keçileri kadar bilinmez. Bunun nedeni, 17. yüzyılda ıslahı ve bakımı gereken ilgiyi görmeyen Türkiye’deki neslinin tükenmesidir. Yine o dönemde denizaşırı ülkelere götürülen hayvanlar İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD’de yaygındı ve farklı türler ortaya çıktı. Ülkemizde Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşı Almanya’dan döndüğünde üretimin yeniden sağlanmasına ve hayvanların geri verilmesine yardımcı olmuştur.

Uzun tüyleriyle öne çıkan Ankara tavşanı (angora tavşanı), bu özelliklerinden dolayı ağırlıklı olarak yünle beslenir. Bu ot oburların et kalitesi de oldukça iyidir. Kısa boyunlu ve yuvarlak başlıdır. Uçlarında püsküllü dik tüylü kulakları vardır. Bacak yapısı ise ince uzun bir yapıya sahiptir. Taşındığı ülkelere adaptasyonundan elde edilen farklı yün türleri, yünün farklı özelliklerine sahiptir.

Fransız Angora yünü yüksek kalitededir böylece boyama ve eğirme için en uygun olanıdır.

Alman Angora yünü daha yumuşaktır ve daha yüksek performansa sahiptir.

British Angora’nın kafasında ve ayaklarında daha fazla saç var. Bu daha fazla araştırma gerektirir.

Ülkemizde bu üretken hayvanların bakımı için alan donatmak pahalı ve zahmetlidir. Çünkü Ankara tavşanları tek tek kafese kapatılıyor. Bu kafesler tavşanın beslenmesi, barınması ve üreme ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde tasarlanmalıdır. Gıda yani beslenmeleri dikkat gerektirir. Ana yiyecekleri fasulye, saman ve kaliteli yemden oluşur. Bu gibi sebeplerden dolayı ankara tavşanı bakımı zordur.

Ankara Tavşanı Özellikleri

Yünü çok uzun olduğundan dolayı sürekli taranması gerekmektedir. Tüyleri yünden daha iyi ısıttığı için daha değerliydi; Ancak yününün bakımının zorluğu nedeniyle bakımı yaygın değildi. Emek yoğun ülkelerde daha çok yetiştirilir. Bu tavşanların en büyük sorunu tüylerini yutmalarıdır. Bu özellik Ankara kedilerinde de mevcuttur.

Hayvan tüyleri yutar ve itemezse her türlü rahatsızlığa, beslenememeye ve hipotermiye neden olur. Sorun devam ederse, ölüme yol açabilir. Yün belli bir uzunluğa ulaştığında kesilir. Çok soğuk günlerde biçilmese bile sıcak günlerde düzenli olarak biçilmesi hayvanın sağlığı için faydalıdır. Anne tavşan yavrusuna yatak hazırlamak için kendi tüylerini toplar.

Dişi tavşan doğum yaptıktan sonra az beslenir veya korkarsa, yavrulara zarar verme şansı büyük ölçüde artar. Tavşanın gebelik süresi otuz üç gün sürer. Yılda birkaç kez çoğalabilir. Paltolar, şapkalar ve diğer yüksek kaliteli tavşan derileri binalarda kullanılır. Biraz daha düşük kaliteli olanlar ise terlik ve oyuncak yapımında kullanılıyor.

Bugün ülkemizde üretimin hala bazı sorunları var. Nedeni ise ek maliyet ve işçiliktir. Ayrıca bu yün Çin gibi ülkelerde çok daha ucuza alınabiliyor. Bu hayvanın eti de fiyat olarak yüksektir ve etteki kolesterol içeriği çok düşüktür. Bu sebeple yaşlılar ve aterosklerozu olan hastalar için önerilir. Ayrıca Ankara tavşanı eti kafeslerde yetiştirildiğinden dolayı daha lezzetlidir.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın