Kedi Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Kedinizin ağız sağlığı söz konusu olduğunda, uyanık olmanız gerekir. Diş eti hastalıkları kedinizin tüm sağlığını kısa sürede etkileyebilir. Diş eti iltihabı olarak da bilinen dişeti hastalığı, diş etlerinin zamanla kötüleşen ve diş ve diş etinin bir araya geldiği yerde meydana gelen kronik iltihaplanmadır. Vücut diş ve diş eti hattında tartar, plak ve bakteri birikimi ile savaşırken, diş sağlığı zarar görür. Zamanla hastalık dişe ve altta yatan kök ve kemiğe zarar vererek ağrıya, enfeksiyona neden olur ve diş kaybına yol açar. Diş eti tedavisi uygulayacak en profesyonel kişiler veteriner hekimlerdir, bu durumda eğer yeterince bilgiye sahip değilseniz öncelikle aşağıda madde madde belirttiğimiz belirtileri ve çözümlerini okuyunuz daha sonra ise bu konuda kendini kanıtlamış veteriner hekimlerden destek almanızı öneririz.

Veterinerler, bazı kedilerin dişeti hastalığına neden daha eğilimli olduğundan emin değildir. İnsanlara bakan birçok diş hekimi ağız kimyasını, kalıtsal bir faktörü ve bazen dişeti hastalığını bir solunum virüsünden sorumlu tutar. Genetik, kedilerde otoimmün hastalıklarda rol oynar ve dişeti hastalığı bunun bir tezahürüdür, ancak kesin bir neden bilinmemektedir. Nedeni ne olursa olsun, evcil hayvan ebeveynlerinin diş eti hastalıkları ve tedavisi konusunda dikkatli olmaları gerekir. En yaygın görülen belirtiler:

Kedi Diş Eti
  • Ağız kokusu
  • Kırmızı diş etleri
  • Bazen kendiliğinden kanama (ağızdan veya burundan)
  • Salya akması
  • Yeme güçlüğü
  • Ağzın sürekli bir tarafında yemek yemek veya ağızda yiyecek taşımak
  • İştahsızlık
  • Yüzün hafif şişmesi
  • Gevşek veya eksik dişler

Kedilerde Dişeti Hastalığı Belirtileri ve Türleri

Kedilerde diş eti hastalıkları genellikle bir dişin iltihabı ile başlar, bu durumun farklı aşamalarında tedavi edilmezse ilerleyebilir. Örneğin dişlerinden bir veya daha fazlasında evre 1 periodontal hastalığı olan bir kedi, dişeti dişten ayrılmadan diş eti iltihabı sergileyecektir. Aşama 2 yüzde 25 bağlantı kaybı ile karakterize edilirken, aşama 3 yüzde 25 ila 30 bağlantı kaybı içerir. İleri periodontitis olarak da adlandırılan kedi diş eti hastalığının 4. evresinde yüzde 50’den fazla bağlanma kaybı vardır. Hastalığın en ileri aşamasında, dişeti dokusu genellikle geri çekilir ve dişlerin kökleri ortaya çıkar.

Diş Eti Hastalığı Kedilerde Nasıl Ortaya Çıkar?

İltihaplı diş etlerinin fark edilmesi kolaydır. Gerçekten kırmızı görünürler. Hafif yüz şişmesi de mümkündür. Yemekten kaynaklanan zorluk, diş ağrısı yüzünden değildir. Kediler yemek yerken dişlerini çok az kullanır. Rahatsızlık, yiyecekleri toplamak ve ağızlarının arkasına doğru atmak için dillerini uzattıklarında ortaya çıkar. Bu hareket diş etlerini zorlar. Dili hareket ettirmek canlarını acıtır. Çok rahatsız hissettikleri için yemek yemeyi bırakan bazı kediler bile görünmektedir. Kediniz artık hoş bir şekilde oturmuyorsa, bu, dişeti hastalığının şaşırtıcı bir işareti olabilir.

Dağınık tüyler ise çoğu zaman kaçırılan bir işarettir. Bir kedinin diş etleri acı çektiğinde, kendini tımar etmek için dilini kullanmak acı verici olacaktır. Bazı durumlarda, kedilerde stomatit veya tüm ağız boşluğunun iltihabı gelişir. Ağızdaki lupus (otoimmün bir hastalık) gibidir. Stomatitli kediler kendi tükürüklerini bile yutamazlar. Bu durumlarda cerrahi müdahale gereklidir. Dişeti hastalığı şiddetli olduğunda, kediler ağrılı diş emiliminden mustarip olabilir.

Kedi Diş Eti
Kedi Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Kedilerde Diş Eti Hastalığının Nedenleri

Kedi diş eti hastalığına çeşitli faktörler neden olabilir, ancak en sık bakteriyel enfeksiyon ile ilişkilidir. Diş eti çizgisinin altındaki bakteriler, dokunun ağrı ve iltihaplanmasına yol açar. Kalisivirüs enfeksiyonu öyküsü ile ciddi diş eti iltihabı arasında da bir ilişki olabilir.

Kedilerde Diş Eti Hastalık Tanısı

Muayene odasında veterineriniz kedinizin ağzında kırmızı, iltihaplı diş etleri arar. Bu bir sorunun ilk göstergesidir. Veterineriniz, kolayca kanama yapıp yapmadığını görmek için diş etlerine hafifçe baskı uygulayabilir, bu da derin diş temizliğinin veya daha fazlasının gerekli olduğunun bir işaretidir. Anestezi altındayken, kedi diş eti hastalığının teşhisi bir dizi prosedür içerir. Periodontal problama diş eti iltihabından etkilenen sakız ve diş arasında bir milimetreden fazla mesafe ortaya çıkarsa, bir kedinin bir çeşit diş eti anormalliği olduğu düşünülür.

Kedilerde Dişeti Hastalığının Önlenmesi

Kedinizde diş eti hastalığını önlemenin en önemli yolu, çok titiz bir diş bakımıdır. Bu, kedi anestezi altındayken yılda iki kez temizlik, röntgen ve hastalıklı dişlerin parlatılması ve çıkarılması anlamına gelir. Bazı kediler için yıllık temizlik yeterli olurken, diğerlerinin üç ayda bir temizliğe ihtiyacı olabilir. X-ışınları herhangi bir diş bakımı rejiminin önemli bir parçasıdır. Bir röntgen, kökle ilgili problemleri ve çeneye nasıl yapıştığını ortaya koyar. Kediniz her zaman diş muayeneleri ve temizlik için uyutulmalıdır. Bugünlerde, çoğu kedi, hatta yaşlı olanlar bile anesteziyi tolere edebilir, bu alanda epey ilerleme kaydedilmiştir.

Tavsiye Bağlantı: Kedi Aşı Takvimi (GÜNCEL LİSTE)

Kedilerde Dişeti Hastalığı Tedavi Seçenekleri

Stomatit gibi aşırı durumlarda, veterineriniz kedinizin tüm dişlerini çıkarmak isteyebilir. Bu tedavi kulağa hastalıktan daha kötü gelebilir, ancak rahatlama sağlar. Kediler dillerine dişlerinden daha fazla güvendikleri için hala yiyebilirler. Ağız bakterileri soruna neden oluyorsa, veterineriniz kedinizin içme suyuna antiseptik ilaç eklemenizi önerebilir. Diş etleri için antiseptik gargara veya topikal antibiyotikler diğer seçeneklerdir. Bazı durumlarda, plak ve tartar oluşturan mikropların birikimini azaltmak için reçeteli bir diyet yardımcı olabilir. Evcil hayvan ebeveynleri bile ağız hijyenini deneyebilirler. Kediler buna her zaman uygun değildir, ancak evde fırçalama yararlı olabilir. Veterineriniz, kedinizin özel durumuna ve sorunun kökü olduğuna inandığı şeye bağlı olarak doğru yaklaşımı seçecektir. İlk adım, neyle uğraştığınızı bildiğinizden emin olmaktır.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

“Kedi Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi” üzerine 31 yorum

  1. Merhabalar 4 yıldır kısırlaştırılmış sokak kedisine bakıyorum tek bi kuru mama yiyor bakımlı tdı ancak bir kaç gün önce kedide garip şeyler olamaya başladı mama veriyorum yanıma geliyor mama yemek istiyor anacak hayvan korkuyor azcık yemeye başlayınca kendiliginden gidiyor hızlı bir şekilde iştahı azaldı yeme agzında veya dişinde bir sorun oldugunu sanıyorum araştırdım sizin sayfanızı buldum size sormak istiyorum diş eti hastalıgı olabilirmi cevap yazarsanız sevinirin teşekkürler nedenleri

    Yanıtla
    • Öncelikle çok geçmiş olsun. Sokak hayvanlarına baktığınızdan dolayı ayrıca sizi gönülden taktir ediyoruz. Bunun birçok sebebi olabilir.

      Diş eti hastalığı da olabilir, bir başkası tarafından kedinize zarar verilmişte olabilir. Bildiğiniz üzere hayvanlarında psikolojileri oldukça hassastır, yemek sırasında bir başkası korkutsa, kovalasa dahi direkt olarak tüm olumsuzlukları gösterebilir. Yemek yemeyebilir, sizden uzak durabilir, beslemiş olduğunuz bölgede artık bulunmayabilir.

      Maalesef günümüzde bu tarz durumları yapabilecek kişi sayısı çok fazla, ayrıca naçizane tavsiyemiz kedinizi direkt veteriner hekiminize götürün. Çok daha büyük sorunlar doğurmaması adına çabuk önlemler almak en mantıklısıdır.

      Yanıtla
      • Merhaba gözde hanım benim kedimdede aynı sorun vardı veterinere götürdüm dün 3 tane değişik isimli iğne yaptı eve getirdim biraz bişey yedi su içiyo en cok bugun daha kötü oldu sanki ağzındaki kanaması durdu sadece ama patilerini biraz cabalatınca yere yatıp inledi çişini yaptı ve kustu sonra ayaga kalktı durgun hep şimdi yarın içinde tekrar getirmemi soyledi sizce acaba kaldırır mı 2. İğneyi sizin önerdiğiniz ilac dikkatimi cekti acıkcası 2. İğne yapılmasına biraz korkuyorum kaldıır mı diye yardımcı olur musunuz

        Yanıtla
        • Merhaba aynı sorun bizde de var. Zavalli kızım aci çekiyordu.Götürdüm 3 igne karıştırdı. 2 gün etkili dedi. 3 gün geçti 3.gun yine 3 igne karıştırdı. Gecmemis hiç. Şimdi yine gideceğiz yarın sabah ama kızım daha durgunlasti daha kötü oldu sanki bugün 2 kez kustu bütün yediklerini. Zaten azıcık yemişti.İştahsız su içmek istemiyor yemiyor. Imuneks suyuna kattım c vitamini verebilirsiniz dedi hekim ama artık vermeyeceğim belki o da karaciğerini yorar diye korkuyorum.Çok korkuyorum iyilesmeyecek diye. İyileşti mi sizin kediniz? Nasıl oldu? 🙁

          Yanıtla
      • Sokak kedisine bakıyorum.Apartmandaki çocuklar araba tekerleğine sıkışmış yavru bir kedi getirdiler.Bakıp büyüttüm.Ancak yemeğini yerken çığlık şeklinde miyavlayıp uzaklaşıyor.Veterinere götürdüm 4 küt antibiyortik ve vitamin iğnesi yapıldı iyileşmedi.Bu gün başka bir veterinere götürdük diş etleri kızarmış ve nefesi bundan kokuyormuş elinde ilaç yokmuş.Aklovir içirmişsiniz ,şurup mu veya tablet mi,nasıl temin edebilirim?

        Yanıtla
    • Selamlar .Evimde baktigım 1 yaşındaki erkek kedimi 4 aylıkken sokaktan aldım ve o günden beri yani 8 aydir diş etleri kizarık 2 ayrı veterinere götürdüm hafif bisey oldugunu tedavi asamasında olmadıgını soylediler.Agız kokusuda var.Şu an başka.bi enfeksiyon için anribiyotik şurup kullaniyoruz acaba dis etlerine de iyi gelir mi? Başka yapabilecegim bişey var mı ?

      Yanıtla
  2. Kedimin diş etlerinde kırmızılaşma var ve yemek yiyemiyor ilaç kullanmak istemiyorum başka ne yapabilirim

    Yanıtla
  3. Kedimin dişetleri kıpkırmızı oldu doğru düzgün mama yemiyor sürekli uyku modunda 10 gün önce veterinere götürdüm alerji dedi antihistaminik iğne ve antibiyotik iğne yaptı gün aşırı 3 kere daha iğneye götürdüm faydasi olmadi artık dışarı cikamadigimiz içinde bir şey yapamıyorum sizin evde yapabileceğim bir öneriniz varmi

    Yanıtla
    • Merhaba benim kedimin ağzında gingivit mevcut veterinere götürdüm ilk 3 antibiyotik sonra 1 ay aralıkla 6 kez depometrol uyguladı fakat damaklarina kadar çürürmüş gibi lezyonlar var çaresi yok mu lütfen destek olun nasil iyilesebilir

      Yanıtla
      • Gül hanım merhabalar, öncelikle çok geçmiş olsun. İnternet sitemizin forum alanına girerek Kedi Hastalıkları ve Tedavisi kategorisine fotoğraf – video yükleyerek destek talep edebilirsiniz. Uzman ekibimiz elinden gelen desteği sağlayacağından hiç şüpheniz olmasın, yeniden çok geçmiş olsun.

        Yanıtla
  4. Kedimi sokaktan aldım. Annesi bahçemize yavruladi cok vahsilerdi asla yaklasamadik ama kardesiyle beraber agir hastalaninca pes etti veterinere goturdum maalesef kardesininki ilerlemisti onu kaybettik losemi dedi bu arada benim suanki kedim kurtuldu. Suan bir yasinda ama surekli dis eti sorunu var kac kere antibiyotik tedavisi gordu iyilesti ama geri tazeledi. Ve suan bana ilk defa tisladi kendisine dokundurtmiyor daha yeni antibiyotigi bitmisti 1 hafta falan oldu ateşi yok ama agrisi var agzindan mi kaynaklaniyor bilmiyorum kac tane veteriner e götürdüm ne yapabilirim bilmiyorum her hastalandiginda ona bir sey olacak diye aglama krizlerine giriyorum ne yapabilirim yalvarırım bir yol gosterin

    Yanıtla
  5. Merhaba, bahçede baktiğımız kediler var ve ikisinin ağzi kokuyor. Ağzı kokanlardan birinin alttaki uzun dişlerinden sol taraftakinde dişin damakla kesiştiği yerde kahverengi iltihap oluşmuş, ne yapabilirim? Evde kendimiz tedavi edebilir miyiz?

    Yanıtla
    • Bende şuan aynı durumdayım kedimin sağ yanağı şiş Patisiyle sürekli orayı kaşıyor ve miyavlıyot fil etleri beyaz iltihap kapmış veterinere gidemiyorum evden yapabilecek bişeyim var mıdır acaba

      Yanıtla
  6. Kedimin sağ yanağı şiş sürekli kaşıyor ve miyavlıyor diş etleri beyazımsı bişey olmuş kaşıdıkça da yanağını kanatıyor evde yapabileceğim bişey varsa bilgi verir misiniz

    Yanıtla
    • Fatoş hanım merhabalar, öncelikle çok geçmiş olsun.

      İnternet sitemizin forum kısmına ücretsiz bir şekilde üye olup, Kedi hastalıkları ve tedavisi kategorisine sorunuzu sorarsanız arkadaşlarımız mutlaka yardımcı olacaklardır. Aynı zamanda veteriner hekimlerimiz gördüğünde en doğru şekilde sizi yönlendireceklerdir. Çok geçmiş olsun.

      Yanıtla
  7. Selam bir hafta oldu bende çalıştığım parka bir kedi vardı hava soğuk diye eve aldım aşılarını yaptırdım iç dış parazit 8 aylık dedi veteriner bizimde kedinin dış etinde kırmızlik var yemek yiyor ama daha çok yerdi sabahtan akşama kadra uyuyor ağız kokusuda var yarın veterinere götüreceğim sokak kedileri demi olur bu diş problemii

    Yanıtla
    • Merhabalar, elbette tüm kedilerde diş eti hastalıkları olabilir bu gayet normal bir durum. Dilerseniz internet sitemizin forum alanına gidip kedi hastalıkları ve tedavisi kategorisine görselli konu açabilir, yaşamış olduğunuz sorunu anlatabilirsiniz.

      Yanıtla
  8. Kedim 8 aylik ve iki hafta once kisirlasti bugunde diseti minnacik kanamisti ama yemek falan yerken baya istahli acaba ne olabilir ?

    Yanıtla
  9. Merhabalar bizim bahçede baktiğimiz sokak kedisi var üst damak etleri kırmizi 6 aydır bir cok veterinere gittik ama bir sonuç alamadık antibiyok veriyolar 3 gün kullaniyoruz iyigibi oluyor 15 _20 gün sonra yine ayni yemeden içmeden kesiliyor cok üzuluyorum yardimci olursaniz cok memnun olurum allah işinizi gücünüzu rast getirsin

    Yanıtla
    • Antibiyotigin adını verebilirmisiniz sokak kedisi besliyorum dis cevresi agzinin icinde yara var veterinere goturmeden ne yapbilirim?

      Yanıtla
  10. İyi günler 1.5 yasinda erkek bir kedim var ve sag alt cenede sıkıntısi var severken oraya yalnislikla dokundukmu bagiriyor kendiside cene de patilerle kasima yaptiginda bagiriyor belliki cani yanıyor ne yapabilirim agzinada bakamiyirum izin vermiyor..

    Yanıtla
  11. Merhabalar kedim 5 aylık ve bi kaç hafta öncesinde diş etinde şişlik fark ettim ve dün alltaki iki dişi kırıldı yerdu buldum dişini bu neden oldu diş etinin şişmesiyle bi alakası var mı acaba

    Yanıtla
  12. Merhaba sokakta beslediğim yeni 1 yaşını doldurmuş yavru kedilerimiz var. Bir kedimiz çok hasta. Öndeki 4 tane küçük dişi düştü diş etlerinde beyaz beyaz leke gibi bir şeyler oluştu ve gün geçtikçe diş etleri eriyor gibi görünüyor. Mamayı ona göre küçük taneli aldık yemek yemekte çok sorun yaşamıyor ama su içerken acı acı miyavlıyor. Daha önce bir kedimizde de diş hastalığı meydana gelmişti veterinere götürdük neredeyse hiçbir şey yapmadılar, ilgilenmediler ama bir öğrenci olarak benim için yüklü sayılabilecek bir miktarda para talep ettiler. Veterinerde yaşadığım acı tecrübe dolayısıyla tekrar da gidemiyorum. Ne yapmalıyım kedimin gözümün önünde acı çekmesini nasıl engelleyebilirim?

    Yanıtla
  13. Apartmandaki çocuklar sokakta araba tekerleğine sıkışmış bir yavru kedi bulmuşlar ve bahçede bakımını üstlendim.Şimdi 8 aylık.Ancak yemeğini yerken birden miyavv diye bırakıp kaçıyor.Katı gıda vermiyorum çünkü yiyemiyor.Çorbalık tavuk etini kaynatıp suyuna biraz ekmek doğruyorum veya tavuk ciğerini pişirdikten sonra püre halinde ufak parçalarla besliyorum.Veterinere götürdüm durumu izah ettim antibiyotik ve vitamin iğnesi 4 kür yaptı iyileşmedi.Bu gün yine başka veteriner baktı,diş etleri kızarmış bundan dolayı nefesi kokuyor dedi.Bununla beraber 7-8 sokak kedisine bakıyorum.Evde uygulayabileceğim ilaç var mı?

    Yanıtla
  14. Merhabalar benim henüz yavru denicek yaşta bir kedim var sütyen kesildikten sonra yaklaşık beş aydır benim yanımda.fakat iki üç gün dur yemek yemiyor et verdim ama ona bile bakmadı suyu bile zar zor içiyor.kedimin sağ dış etinde geldiği günden beri ben doğuştan olduğunu düşünüyorum bir yara var aslında yara değilde mosmor diş eti.geldigi günden beri sadece sol tarafıyla yemek yiyor.butun yazınızı okudum ama ne yazık ki veterinere götürecek imkanım yok çünkü ailem pek böyle şeylerle ilgili değildir.rica etsem evde yapılabilecek bir tedavi var mı varsa lütfen yazar mısınız.kedim üç gündür yemek yemiyor ve mutsuz sadece uyuyor dışarı çıkmakta istemiyor.sizden acil cevap bekliyorum yazarsanız sevinirim

    Yanıtla
  15. Benim baktığım sokak kedisi ağzı perişan durumdaydı damağın yarısı çürümüş burnuna kadar enfeksiyon gelmişti.kenacort kremi ağzının içi için teramisin kremi burnu için kullanıyorum şükür iyileşmeye başladı

    Yanıtla
  16. 6 aylık kedimin dis eseri kızlarında veteriner götürdüm 5 gün antibiyotik iğnesi yaapti bir hafta sonra getir tüm dişlerini cekicez dedi bu cumartesi götürecek bunun başka bir caresij tedavisi yokmu kedim yemeğini yiyor kendini saatlerce temizliyor sorun yok goruntusu veriyor ne olur bir yardim

    Yanıtla
  17. Merhaba,
    Ben de diğer arkadaşlar gibi sokaktan bir kedi sahiplendim. Şuan 2,5 yaşında erkek. Çocuğumuz gibi oldu tüm aşıları kısırlaştırması hepsi tamam. Ancak geçen sene veterineri baktığında damağında olan sıkıntının ilerlediğini farketti. Dişleri de kendiliğinden dökülmeye başladı. Hatta haziran ayında arka dişlerinden birini çekti. Ancak bu hastalğın devam edeceğini ve ileride tüm dişlerini çekmek zorunda kalacağını söyledi. Vitaminle sürekli bağışıklığını güçlendiriyoruz , tavuk göğsü haşlıyoruz bi onu çok rahatlıkla yiyor.mamasını sulandırıp veriyoruz ama onu hiç sevmiyor. Ama mamasındaki vitaminleri alması gerekli ve yediremiyorıuz:( bunu yaşayan varmı? Ve ne yapmamız gerekli?

    Yanıtla

Yorum yapın