Geveze Papağan için en tehlikeli Hastalık Psittacine Gaga ve Tüy hastalığıdır. Bu hastalık viral bir hastalıktır ve çok bulaşıcıdır. Hasta hayvanın temas ettiği kafesten, kafes malzemelerinden, hasta hayvan dışkısının temas ettiği her yerden bulaşabilir. Çoğu viral hastalığın tedavisi bulunmamakla beraber yapılabilecek en doğru şey viral bir hastalığa yakalanmaması için düzenli olarak kafesinin ve malzemelerinin temizlenmesi, bağışıklığının güçlü olması için dengeli ve düzenli bir beslenme düzeni sağlanmasıdır. Lori geveze papağanınızın hastalığa yakalanmaması için veya yakalandıktan sonra yapılabilecekler ile ilgili tüm detayları Lori geveze papağanı hastalık ve tedavisi makalemizde sizler için anlattık.
Belirtileri Tanıma
Tüm hastalıklar için en önemli adım erken teşhistir. Erken teşhis edilen bir hastalığın tedavi edilme olasılığı daha yüksektir. Hayvan besleyen tüm kişiler, evcil hayvanının sağlık durumunun iyi olup olmadığını kontrol etmek için düzenli olarak evcil hayvanının yemek yeme düzenini, su içip içmediğini, dışkısını, tüy durumunu, vücudunda yara olup olmadığını takip etmelidir.
Tüy Durumu: Lori (Geveze) papağanı için genellikle ilk hastalık belirtisi tüylerde meydana gelir. Papağanınız tüy yolma hareketi yapıyorsa, tüylerinde dökülmeler mevcutsa, tüyleri normalde olduğundan düzensiz, mat ve bakımsız duruyorsa, tüylerde dökülmeler varsa mutlaka bir veteriner hekime muayene ettirilmelidir.
Uçuş Durumu: Papağanınızın hasta olup olmadığını anlamak için incelemeniz gereken bir diğer özelliği uçuş yeteneğidir. Uçması eskisine nazaran yavaşsa, alçaktan uçuyorsa veya uçmaktan tamamen kaçınıyorsa bir hastalığı olduğu anlamına gelebilir.
Tüy Renkleri: Bir diğer madde renk durumudur. Hastalığa yakalanan Lori papağanının tüy renkleri donuklaşır. Vücudun çeşitli yerlerindeki tüylerde sarılaşmalar meydana gelir.
Genel ruh hali: Ruh halinde meydana gelen her değişikliğe dikkat edilmelidir. Papağanlar alıştıkları düzeni korumayı sever ve gün içerisinde belli hareketleri gerçekleştirir. Normalden fazla uyuma, normalden az hareket etme, halsizlik, uyuşukluk hastalık belirtisi olabilir. Ayrıca normal zamanda öttüğünden daha az ötme, ses tonunda düşüklük de belirtiler arasında sayılabilir.
Dışkı ve yemek yeme durumu: Dışkı ve yemek yeme durumu bize en çok şey anlatan maddedir. Dışkısının normalden sıvı olması, yemek yememe veya yerken zorlanma, kusma, bunlara bağlı olarak kilo verme en ciddi belirtilerdendir. Mutlaka bir veterinere müracaat edilmelidir.
Gaga Durumu: Kanatlı hayvanlarda gaga önemli bir vücut bölümüdür. Bakteriyel ve viral hastalıklarda gaga anormalliği çok yaygın olmasa da görülebilir. Gaganın normalden fazla uzaması, gaga üzerinde kırık ve çatlaklar bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir.
Psittacine gaga ve tüy hastalığı için en sık karşılaşılan belirtiler bu şekildedir. Sayılan belirtiler Psittacine gaga ve tüy hastalığından kaynaklanabileceği gibi farklı hastalıklardan dolayı da meydana gelebilir. Bu belirtilerden herhangi biri gözlemlendiğinde mutlaka bir veterinere gidilmelidir.
Psittacine gaga ve tüy hastalığından şüpheleniliyorsa papağana test yapılması gerekir. Erken dönem PBFD rahatsızlığında test negatif çıkabilir. Bu sebeple ilk test negatif çıksa bile bir ay sonra tekrar test yapılmasında fayda vardır. İkinci yapılan test pozitif çıkarsa Psittacine gaga ve tüy hastalığı kesinleşmiş olur.
Bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Veteriner hekimler vücudun virüs karşısında güçlü durması için destek tedavi uygulamaktadır.
Lori (Geveze) Papağanı İçin Destekleyici Bakım Sağlanması
Psittacine gaga ve tüy hastalığı tespit edildiğinde ilk yapılması gereken gerekli izolasyonun sağlanmasıdır. Hastalık son derece bulaşıcıdır ve ortamdaki diğer papağanlara toz ile bile bulaşabilir. Hasta olan papağan ayrı bir odaya alınmalı ve vücuda sürekli virüs alımını engellemek için kafes içi ve dışı temizliği düzenli yapılmalıdır.
Lori papağanının bağışıklık durumu virüs karşısında vücudun nasıl tepki vereceğini belirler. Daha genç yaştaki papağanların ölüm riski daha yüksektir. Gelişimini tamamlayan, dengeli ve düzenli beslenen papağanlar ise destek tedavi ile hastalığı atlatabilir.
Destek tedavi için mutlaka veteriner tavsiyelerine uyulmalıdır. Vitamin, mineral ve probiyotik takviyelerinin yanı sıra vücut sıcaklığının düşmesini engellemek için papağanın bulunduğu odaya papağanlar için üretilen ısıtıcı yerleştirilebilir.
Hastalık sürecinde bağışıklık sistemi zayıflayan Lori papağanı çevredeki diğer bakteri ve virüslere açık olacaktır. Bu sebeple ikinci bir enfeksiyona yakalanması muhtemeldir. Farklı belirtiler gözlemlendiğinde veteriner hekime durumdan bahsedilmeli, ikinci bir enfeksiyon riski her zaman göz önünde tutulmalıdır. İkincil enfeksiyon tedavi edilmediğinde bağışıklığı oldukça düşük olan papağanınız için bu durum ölümcül olabilir.
Lori (Geveze) papağanı Psittacine gaga ve tüy hastalığına yakalandığında gagasında anormallikler meydana gelir. Bu durum yemek yemesine engel olabilir. Yemek yememesi papağanınızın kötüleşmesine neden olur. Veteriner hekim gagayı yemek yiyebileceği şekilde kesmelidir.
Lori (Geveze) Papağanında PBFD’nin Önlenmesi
Virüsler vücuda girdiğinde hemen hastalığa sebep olmaz, bir kuluçka süresi bulunur. Kuluçka süresi 1 hafta olabileceği gibi 2 aya kadar çıkabilir. Bu kuluçka süresinde papağanda herhangi bir hastalık belirtisi görülmez ancak çevresindeki kuş ve papağanlara hastalığı bulaştırır. Yeni gelen bir papağanın virüs taşıma ihtimali göz önünde bulundurularak diğer kuş ve papağanlardan 2 ay ayrı tutulmalıdır. 2 ay sonunda herhangi bir hastalık belirtisi görülmediyse diğer papağanlar ile aynı ortama alınabilir.
Virüs canlılar aracılığı ile bulaşabileceği gibi ellerden, kıyafetlerden hatta toz zerrelerinden bile taşınabilir. Lori papağanının kafesini düzenli olarak virüs karşıtı temizleyiciler ile temizlemek, mama ve su kabını aynı şekilde temizlemek, boş sabunlu su ile yıkanmamış eller ile papağana dokunmamak, oda temizliğinde toz filtresi güçlü elektrik makinesi kullanmak virüsten korunmak için yapılabilecekler arasındadır.
Papağanınızı doğaya bırakmayı düşünüyorsanız, doğadaki diğer kuş ve papağanların hastalanmasına sebep olmamak için papağanınıza mutlaka PBFD testi yaptırın. Testin negatif olduğundan emin olduktan sonra serbest bırakabilirsiniz. Pozitif olan ancak belirti göstermeyen papağanlar doğadaki diğer kuş ve papağanların hastalanıp ölmesine sebebiyet verebilir.
Tavsiye Bağlantı: Lori (Geveze) Papağanı Özellikleri ve Bakımı
Lori (Geveze) Papağanı Hastalıkları Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lori papağanınız PBFD hastalığına yakalandıysa sakin olun ve veteriner hekiminizin tavsiyelerine uyarak destek tedaviye başlayın. PBFD hastalığı papağanınızı kısa süre içerisinde ölüme sürükleyen bir hastalık değildir. Destek tedavi ile iyileşme sağlanabileceği gibi birkaç yıl daha yaşam sürmesi sağlanabilir.
Hayvanların ve diğer canlıların hastalığı daha kolay atlatmasındaki en büyük etken psikolojik destektir. Sevgi ve ilgi gösterilen canlılar bundan olumlu etkilenir ve iyileşme süreçler hızlanır. Stres altında yaşayan bir papağanın Psittacine gaga ve tüy hastalığını atlatması kolay değildir.
Son olarak bir Lori papağanı besliyorsanız bakımını sağlığına uygun şekilde yapmanız hasta olmasını engellemek için yapabileceğiniz en doğru adımdır. Hastalık belirtilerinden birini bile gözlemlediğinizde erken teşhis için papağanınızı veterinere muayene ettirmeniz hayati önem taşır.