Siyam Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Siyam kedisi, güzel göz renkleri ve asil duruşlarıyla kendilerini herkese sevdiren siyam kedilerinin bakımı da özel özen gerektirir. Ne kadar iyi bakılırlarsa o kadar uzun ömürlü ve sağlıklı olurlar. Detaylara değinmeden önce bir konuyu önemle belirtmek gerek. Mutlaka belli dönemlerde sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır. Böylece olası hastalıklar erken teşhis edilip tedavisi yapılabilir. Bunların yanı sıra; onların en çok ihtiyaç duyduğu sevgi, ilgi ve şefkat eksik edilmemelidir. Sevgi ve ilgi eksikliği onlarda strese neden olmaktadır. Stres ise onları hasta eder. Bu nedenle bu konuya ayrıca özen gösterilmesi gerekir.

Siyam Kedisi Tarihçe

Antik Asya bölgelerinde siyam kedilerini tasvir eden birçok ize rastlanmıştır. İran, Bali ve Himalaya kedilerinin genetik yapılarında siyam kedilerinin izleri bulunur. Anavatanları Tayland olarak bilinir.

Siyam Kedisinin Genel Özellikleri

  • Krem rengi olup kısa tüylere sahiptirler. Daha çok ve koyu tonlarda ve uzun tüylü olan cinsleri de vardır.
  • Bu cinsler, farklı ırklarla melezlenerek üretilmiştir.
  • Ortalama olarak orta büyüklüktedirler.
  • Göz renkleri mavi ve mavinin tonlarıdır. Şaşılık görülebilir.
  • Güçlü bir çene ve diş yapısına sahiptir.
  • Kaslı ve kıvrak yapılara vardır.
  • Vücudu uzun ve atletiktir.
  • Uzun ve ince kuyrukları bulunur. Ortalama olarak beş ile on beş kilo arasında ağırlıkları vardır.
  • Gevezedir. Konuşmayı severler.

Siyam Kedilerinin Karakteristik Özellikleri

Öz güvenleri çok fazladır. Kendileri isterlerse onlarla oyun oynamak mümkün. Ancak, bunu kendilerinin istemesi gerekir. Sakin yapıda olmalarıyla beraber duygusal özellik taşırlar. Üstün zekalı oldukları söylenebilir.

Sahiplerini hemen benimserler ve onlara karşı koruma içgüdüsü taşırlar. Küçük çocuklarla ilişkisi son derece iyidir. Çoğu zaman tırnakları saklayarak çocuklarla oynamayı tercih ederler. Oyun oynarken ileriye atılan oyuncakları alıp tekrar sahiplerine geri getirirler. Yani; sahipleriyle karşılıklı oyun oynamayı severler.

Siyam Kedisi
Siyam Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Siyam Kedilerinin Bakımı

Siyam kedisi bakımı nasıl yapılır? Ortalama olarak on dört on beş yıl ömre sahiptirler. Bazı siyam kedileri ise yirmili yaşlara kadar yaşayabilirler. Elbette bu durum siyam kedisinin bakımıyla ilgilidir. Siyam kedileri genelde kendi yatacakları yeri kendileri seçerler. Ancak; eğer özel bir kedi yatağı alınırsa bu yatağa da kolaylıkla alışır. Ancak; maliyetli olacağı düşünülüyorsa bir karton kutu şekillendirilerek içine battaniye ve yastık konularak da şahane bir yatak haline getirilebilir.

Tuvalet ihtiyacı için bir tuvalet kabı gerekli. Kedi dışarıda ya da bahçede geziyor olsa da evin içinde mutlaka bir tuvalet kabına ihtiyaç olacaktır. Siyam kedileri tuvalet konusunda biraz hassas yapıdadırlar. Söz gelimi; bir kez çiş yaptıkları kap temizlenmezse aynı yere bir daha çiş yapmayabilirler. Bu nedenle; ya kap temizlenmeli ya da ikinci yani yedek bir kap bulundurulmalıdır. Tuvalet kabının banyoların en köşesinde, tenha yerde olmasına da özen gösterilmelidir.

Veteriner ya da başka nedenlerle dışarı çıkarılacağı zaman özel bir taşıma kabı gerekli. Kedinin boyutlarına uygun ve rahat edebileceği bir puset tercih edilmelidir. Pusetin içine battaniye ya da yastık gibi ürünler konulmamalıdır. Bu ürünler hayvanın yerini daraltır.

Temizliklerini kendileri yaparlar. Tüyleri kısa olduğu için bu konuda çok zorluk çekmezler. Aynı zamanda çok fazla tüy dökmezler. Yine de belli aralıklarla tüyleri taranmalıdır. Haftada birkaç kez tüyleri taranabilir.

Tavsiye Bağlantı: Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Siyam Kedilerinin Beslenme Şekilleri

Beslenme siyam kedisinin sağlığı açısından son derece önemli bir konudur. Öncelikle yavru bir siyam kedisi gün içinde en az iki kez beslenmelidir. Böylece daha hızlı ve sağlıklı büyürler. Altı ay süresince gün de iki ya da üç kez beslemeye devam edilir. Yetişkin bir siyam kedisi için ise gün içinde iki kez beslenme yeterlidir.

Beslenme hususunda en önemli yeri hazır mamalar kapsıyor. Hazır mama alımında çok dikkatli olunması gerekir. Piyasada onlarca marka kedi maması üretimi yapıyor. Her mama markası alınmamalıdır. Tavsiye edilen daha önce kullanılmış ve memnun kalınmış markaların tercih edilmesi doğru olacaktır. Bunun yanı sıra; mama alınırken mamaların içeriğinin okunması da büyük önem taşır. İçerik bölümünde yazanlar konusunda bilgi edinilmelidir.

Bazı mamaların içeriğinde hiçbir besleyici özelliği olmayan ürünler bulunur. Bu nedenle; mama seçimine dikkat edilmeli. Beslenme kedinin yaşıyla ilgili olduğu kadar kilosuyla da ilgilidir. Söz gelimi; aşırı kilo alması da onun sağlığını olumsuz etkiler. Su ihtiyacının karşılanması için su kabı hep dolu olmalıdır. Ayrıca; su kabının günlük olarak temizlenmesi de hijyen bakımından önem taşır.

Siyam Kedilerinin Kızgınlık Dönemi

Siyam kedileri kızgınlık dönemine erken girerler. Diğer kedi cinslerine oranla dönem araları çok daha sıktır. Çiftleşme durumu gerçekleşmedikçe sık aralıklarla kızgınlık dönemi yaşarlar. Kızgınlık dönemi zorlu geçer. Sürekli olarak miyavlarlar. Normal zamanlara göre çok daha gergin ve agresif olurlar.

Dişi siyam kedilerinin bu dönem biraz daha farklıdır. Dişi siyamlar kızgınlık döneminde sahiplerine daha yakın olurlar. Sevgi ve ilgi beklentileri artar. Ancak; bu dönemde evden kaçma istekleri fazla olur. Bu nedenle; sahiplerinin dikkati elden bırakmaması gerekir. Bu dönemde yapılacak iki seçenek vardır. Kedi çiftleştirilebilir ya da kısırlaştırılabilir. Böylece; siyam kedisinin zor dönemi atlatılmış olur.

Siyam Kedilerinin Çiftleşme Dönemi

Çiftleşme gerçekleşirse 62 gün sonra doğum olur. Bir batında iki ile beş arası yavru doğurabilirler. Yavrularına bağlı olurlar. Onları emzirir ve onlara bakarlar. Annenin şefkat duygusuna sahiptirler. Bu dönem biter bitmez tekrar kızgınlık dönemine girerler.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

“Siyam Kedisi Özellikleri ve Bakımı” üzerine bir yorum

  1. Halamların vardı böyle bir kedisi demek ki siyam kedisi olarak geçiyormuş çok değişik bakıyor ama ben korkuyorum sanırım bu kedilerden 🙂

    Yanıtla

Yorum yapın