Kedi Gençliği Hastalığı ve Tedavisi – (Panlökopeni) FPV Virüsü

Kedi gençliği hastalığı, diğer bir adıyla panlökopeni, kediler arasında yaygın ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Viral bir hastalık olan panlökopeni, FPV (Feline Parvovirus) virüsü tarafından kaynaklanır. Bu detaylı makalede, panlökopeni hakkında bilmeniz gereken her şeyi, belirtilerinden tedavi yöntemlerine kadar derinlemesine inceliyoruz.

Feline Distemper (Panlökopeni) Nedir?

Feline distemper, DNA virüsü olan parvovirüs tip 2 tarafından neden olan bir hastalıktır. Her yaştan kedi hastalığa yakalanabilir, ancak özellikle 2-6 aylık yavru kedilerde daha sık görüldüğü için yavru kedi hastalıkları arasında yer alır.. Kuluçka süresi, yani virüsün vücuda girişinden itibaren hastalık belirtilerinin görülmeye başlaması arasındaki süre, genellikle 2 ila 12 gün arasında değişir.

Kedi Gençliği Hastalığı Nedenleri

Feline distemper, FPV virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Kediler arasında oldukça bulaşıcıdır ve özellikle aşılanmamış kedi topluluklarında hızla yayılabilir. Virüs, oldukça dirençli olup, bulunduğu ortamda uzun süre canlı kalabilir. Bu özelliği, virüsün kolaylıkla diğer hayvanlara bulaşmasını sağlar.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri

Feline distemper belirtileri genellikle virüs vücuda girdikten ortalama 12 gün sonra görülmeye başlar. İlk belirtiler arasında yüksek ateş, iştahsızlık, kusma ve ishal bulunur. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise vücut ısısı normalin altına düşer ve hasta koma durumuna gelir. İleri evrelerde görülen diğer belirtiler arasında şiddetli depresyon ve ani ölüm de olabilir.

Bulaşma Yolları

Feline distemper, enfekte kedilerin dışkıları ve vücut salgıları ile yayılır. Enfeksiyon, kedi – kedi veya insan – kedi yoluyla olabilir. Virüs, kontamine olmuş kap, kafes, giysi ve insan eli aracılığıyla başka bir kediye bulaşabilir.

Teşhisi

Kedi gençliği hastalığı teşhisi genellikle klinik belirtiler ve laboratuvar testleri ile konulur. Hemogram ve biyokimya testlerinde, kandaki akyuvar sayısının ileri derecede azalması, feline distemper şüphesini arttırır. Kesin teşhis için fekal immunoassay, kramotografik test çubukları, serolojik testler ve PCR testleri kullanılabilir.

Tedavisi

Gençlik hastalığı tedavisinde, hastalığın spesifik bir tedavisi olmadığından, tedavi genellikle kedinin bağışıklık sistemini güçlendirmeyi ve semptomları yönetmeyi amaçlar. Sıvı kaybı yaşandığı için intravenöz sıvı takviyesi yapılır. Lökopeniye bağlı gelişebilecek ikincil enfeksiyonlar için geniş spektrumlu anitibiyotikler uygulanır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek içinse immunstimulan ilaçlara başlanabilir.

FPV Aşısı

FPV’ye karşı koruma, karma aşı uygulaması ile mümkündür. Karma aşı; kedi panlökopenisi, herpesvirüs, kalisivirüs hastalıklarına karşı koruma sağlayan temel bir aşıdır. Kedilere 6-8 haftalıkken başlanarak 16 haftalık oluncaya kadar 2-4 haftada bir uygulanır. Daha sonra 1 yıllık yaşta tekrar dozu uygulanır.

Panlökopeni Önlenmesi

Feline distemper’ı önlemek için en etkili yöntem düzenli aşılama ve hijyen kurallarına dikkat etmektir. Hasta kedilerin hızla karantinaya alınması önemli bir adımdır. Ayrıca, hayvan barınakları, klinikler ve kedi bokslarında düzenli hijyen ve dezenfeksiyona dikkat edilmelidir.

Kedi Gençliği Hastalığı Kontrolü

Kedilerde gençlik hastalığı kontrolü adına, hastalığın belirtilerini erken teşhis etmek ve hızla tedaviye başlamak önemlidir. Tedavi sürecinde, hastanın durumu sürekli olarak izlenmeli ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Sonuç olarak, feline distemper, hem yetişkin kediler hem de yavrular için ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Ancak düzenli aşılama ve doğru hijyen uygulamaları ile bu hastalığın önüne geçilebilir. Ölümcül kedi hastalıklarının belirtilerini erken teşhis etmek ve hızla tedaviye başlamak da hayati önem taşır. Unutmayın, her zaman için en iyi tedavi yöntemi önlemedir.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın