Kısır olmayan 8 aylık erkek kedim Bowie bir süredir idrar yapmadan önce bağırıyordu ya da günde bir defa çiş yapmaya başlamıştı. Veteriner, idrarını getirmemi istedi. Kristal çıktı ve iki-üç ay boyunca Hills S/D kullanması gerektiğini söyledi.(Bir buçuk kilosu 140 lira, ben indirimde 360'a on kilo Nd alırdım) Royal'le başlayan hayatına 4 kilo proplan kitten yiyerek devam etti ve en son Nd tahılsız kitten mama almıştım toplu olarak. İki kilo proplan elimde kaldı, aldığım açılmamış 5 kilo kitten ile 3 kilo düşük tahıllı kısır mamasını(yakında kısırlaştırmayı düşündüğüm için) iade etmek durumunda kaldım(Nd'yi tatmasını çok istemiştim oysa). İşin kötüsü şu ki insanlar ne idüğü belli olmayan market mamalarıyla, Enjoy, Bonacibo vs. ile kedilerini besleyip 10 yaşına bile getirebilirken benim kedim kısırlaşmadığı ve kötü mamalarda beslenmediği hâlde(en iyiler olmasa da...) nasıl böyle oldu?
Tedavi süreci bitince de yine nereye taşınırsak taşınalım veterinerler dışında bulunamayacak mamalarından önerdi(muhtemelern yine çok pahalı)Şu an işim olmayınca o mamalara hiç yetişemem, Hills kısır yedirebilirim ancak. Onu da çok istemiyorum yedirmek. İçerik olarak Proplan bile gözüme daha güzel geliyor. En azından kurutulmuş et var diye. Mikroskopta bana da gösterdikten sonra mamasını sordu, Proplan diyince(Klinikte de sattıklarındandı) şu aralar o mamayı yiyen birkaç kedinin daha aynı sorunla geldiğini söyledi, Nd'ye geçireceğimi söyleyince onun da kötü etkileyebileceğini söyledi. Üç ihtimal var kristali için. Benimki suyu çok içmeyen, zorla içirmeye çalıştığım bir kedi. Bu sorun ortaya çıkmadan önce kaptan içmeyi bir anda bırakında dehidrasyona uğramasın diye mecburen yalayıp durduğu çeşmeden içirmeye başlamıştım ve bir aydan fazla bir süre ondan su içti.Ya susuzluk, ya çeşme suyu ya da mama kaynaklı yani. Veteriner çeşme suyundan da olabileceğini söyledi ve zorla da olsa içmeyi reddetse de bir şekilde içme suyunu içirmem gerektiğini. Şu anda lavabonun üstüne çıkarıp kapağını deldiğim pet şişeden kaba dökerek elimden içiriyorum kabını ellemediği için ve buna rağmen günde 200 ml falan içmiyor asla, çok az miktarda içiyor. S/D de bitti bitecek ama hâlâ daha ben zorlamadığım sürece günde bir çiş yapmakta ısrarcı ve tuvaletinin yanına koyunca beni dövüyor. Bundan sonra da istemeye istemeye mecbur Hills kullanacağız gibi...
Bir de şundan korkuyorum. Tedavi bitip iyileştirdikten sonra ben bu çocuğu kısırlaştırmaya korkuyorum ama yaptırmam da lazım, ama idrar kanalları kısırlıktan sonra iyice daralıyormuş.