Tavşanda Temizlik

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

wind

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
14 Haz 2023
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
İstanbul
Merhaba, ilk kez tavşan bakıyorum ve çevremde kimse olmadığından bilgi eksikerim var. Tavşanlar yıkanmaz diye bir yazı okuduğumdan bilemedim ama özetle, tavşanım yıkanmaya ihtiyacı var, bunu nasıl yaparım?

Teşekkürler.

Ayrıntılar:
Yavru tavşanım var 2 aylık oldu. İlk başlarda çok ishal oluyordu, 2-3 hafta sürdü. 1 haftadır problemi yok ve bana çok alıştı, sürekli gelip yalıyor. (İshalin psikolojik olduğunu düşünüyorum.)
Her neyse, her sabah kuyruğuna bulaşan kakaları temizlerdim fakat 2-3 gün kardeşime bırakmışıtm ve geldiğinde kuyruğu komple kaka olmuştu ve kurumuş. Çok katı oludğundan kuru bezler ve ıslak mendilleri iş görmüyor, hatta temizlemeye çalışırken canı acıyor. Kuyruğundaki kakalardan olsa gerek, biraz kötü bir kokusu oldu. Kendini yalayarak temizliyor ama kuyruğunda ve ayağında kuruyan kakaları temizleyemedi.
 

BOBO

hayvanlar.net
Meraklı Üye
Egzotik Dostu
Katılım
14 Ara 2022
Mesajlar
58
Çözümler
1
Tepkime puanı
19
Puanları
8
Konum
Uzay
Tavşanınızı temizlemeniz için bazı adımlar:
  1. Hazırlık: Temiz bir havlu, ılık su ve yumuşak bir bez veya pamuklu ped alın. Ayrıca tavşanınızın kuru kalmasını sağlamak için saç kurutma makinesi kullanmayın.
  2. Hazırlık Bölgesi: Tavşanınızı temizlemek için sessiz ve sakin bir alanda hazırlık yapın. Eğer tavşanınızı tutacak biri varsa size yardım etmesi daha kolay olabilir.
  3. Kuyruğun Temizlenmesi: Kuyruğundaki kurumuş kaka parçalarını ılık suyla yumuşatmak için hafifçe kuyruğu ıslatabilirsiniz. Ardından yumuşak bir bez veya pamuklu ped kullanarak nazikçe kaka parçalarını temizleyin. Dikkatli olun ve tavşanınıza zarar vermemek için nazik hareketler kullanın.
  4. Ayakların Temizlenmesi: Ayaklarındaki kurumuş kaka için de benzer bir yöntem kullanabilirsiniz. İlk önce ılık suyla ayaklarını hafifçe ıslatın ve ardından yumuşak bir bez veya pamuklu ped ile nazikçe temizleyin.
  5. Kurulanma: Tavşanınızın ıslak kısımlarını nazikçe kurulayın, ancak ovuşturmadan yapın. Islaklık kalırsa, tavşanınızı kendi kendine kurumasına izin verin veya yumuşak bir havluyla kurulayın.
  6. Ödül ve Sevgi: Tavşanınızın bu süreci stresli bulabileceğini unutmayın. Ona ödül vermek ve sevgi göstermek, pozitif bir deneyim olmasını sağlayabilir.
Unutmayın, tavşanınızı gereksiz yere yıkamamaya özen gösterin. Ancak sağlık veya hijyen açısından temizlik gerektiren durumlarda yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Ayrıca tavşanınızın genel sağlığı için uygun beslenme, taze su, temiz bir yaşam alanı ve veteriner kontrolü gibi diğer önlemleri de ihmal etmemeniz önemlidir.
 

KCG

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
30 Ağu 2021
Mesajlar
100
Çözümler
2
Tepkime puanı
56
Puanları
28
Konum
Türkiye
Tavşanlar yıkanmaz, eğer popo banyosu yaptırırsanız, kürkler islandiginda ayaklardaki deriler açıkta kaldığı icin sürtünmeden dolayı ayak yaraları oluşur ve bu tehlikeli.
ıslak mendil asla kullanmamalisiniz, bu kimyasal, onun için zararlı.

Yalnızca ılık suyla ıslatılmış bez ile silin.

Fakat tavşanlar aşırı temiz hayvanlardır ve tuvalet eğitimi alırlar. Normalde bunun asla olmaması lazım, eğer ona hijyensiz, tuvalet eğitimsiz, kafes koşullarında bakıyorsanız ancak böyle pis olabilir. Normalde bir tavşanin poposu, ayakları tertemiz olur ve hatta mis gibi kokarlar. Doğru bakılan tavşanlar kedi ve köpeklerden daha temiz olurlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: BZC

kibble

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
23 Haz 2023
Mesajlar
11
Çözümler
2
Tepkime puanı
11
Puanları
3
Konum
Istanbul
Merhabalar, tavşanlarda ishal çok nadirdir ve çok kısa sürede ölümle sonuçlanır, ishal olduğuna emin misiniz?

Eğer bahsettiğiniz dışkısı yumuşak, koyu renkli ve kokulu ise bu ishal değil cecotrope'dur. Tavşanlar iki şekilde dışkılar, yemekten sonra önce cecotrope dışkılar ve bunu yerler. İneklerin vücut içinde geviş getirmesi gibi, fakat vücut dışında olarak düşünebilirsiniz. Sonrasında ise kuru, yuvarlak şekilde dışkılarlar bu da atıktır.

Eğer tavşanınız gerçekten ishal olduysa lütfen acilen veterinere götürün. Tekrar ediyorum, çok kısa sürede ölümle sonuçlanır. Tavşan ishali aşağıdaki resimde göründüğü gibidir:

15-ra2rfji-diarrhea.png

İshal tamamen şekilsizdir. Sıvı gibidir.

Cecotrope aşağıdaki gibidir:

5-7v3zdx9-cecotropes.jpg

Tabii yumuşak olduğu için, eğer tavşanınız yemezse ve üstüne oturursa birleşip poposuna yapışabilir ve kuruyabilir. Bu durumda poposunu temizlemeniz gerekir. Dışkının fazlasını kuru bir peçeteyle alabilir, sonra kalan kurumuş veya tüylerine yapışmış kısmını ıslatışmış bir peçeteyle temizleyebilirsiniz. Poposunun etrafındaki özellikle pis tüyleri veya yukarıdaki yöntemle temizlenemeyen kısımları çok dikkatlice bir makasla kesebilirsiniz, hatta uzun tüylü bir tavşanınız varsa poposunun etrafındaki tüyleri kısa tutmakta çok fayda var. Tavşanınızı yıkamayın! Ölümüyle sonuçlanabilir! Temizliğiniz bittikten sonra mümkün mertebe ıslak tüylerini kurulayın, ıslak kalması enfeksiyonlara ve yaralara yol açabilir! Tavşanınızın poposunu ve özellikle arka bacaklarının arkalarını lütfen çok temiz tutun, dışkı veya idrar ile pislenmesi enfeksiyonlara ve hatta sinek kapmasına yol açabilir!

Temizlemekten ötesi de, bir tavşanın kendini temizlememesi veya temizleyememesi başka bir sorundan kaynaklıdır. Eğer tavşan gereğinden fazla besleniyorsa cecotrope'ları yemeye gerek görmeyebilir, veya tavşanınız fazla tombulsa poposuna erişemiyor ve cecotrope'ları yiyemiyor/temizleyemiyor olabilir. Bu durumda da bu cecotroplar her yere bulaşarak evinizi, kafesinizi ve tavşanınızı pisletir. Bu durumu önlemenin iki yolu vardır:

1) İyi Diyet: Mümkün mertebe kuru çayır otu (en güzeli "timothy" tipi olan) ağırlıklı bir diyeti olmalıdır tavşanın çayır otuna her zaman ve sınırsız erişimi olmalıdır, "kuru mama" veya "pelet" çok az verilmelidir (2kg bir tavşan için günde 50 gram yeterli olur), yeşillik (maydanoz, nane, dereotu vs) günlük olarak yemesinde fayda vardır. Meyve, kök bitki (havuç) gibi besinleri haftada bir veya iki kere az miktarda tüketmelidir.

2) Egzersiz: Tavşanınız istediği zaman koşup oynamalı, hareket edebilmelidir. Yetişkin bir tavşanın iyi egzersiz yapabilmesi için MİNİMUM 4m2 alana ihtiyacı vardır. Tavşanınızı lütfen kafeste tutmayın, büyükçe bir kafesi varsa bile (örn: 2m2) günde en az 2-3 saat kafes dışında koşabilmeli.

Herhangi bir sorunuz varsa lütfen sorun, bildiğim kadar yardımcı olurum.
 
  • Beğen
Tepkiler: BZC

Benzer konular