Sokakta bulduğum yavru kedi hipotermiye girdi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Zireael

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
30 Tem 2021
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Zonguldak
Herkese merhaba, dün sabah sokakta bir yavru kedi gördüm. Sağ gözünde enfeksiyon vardı ve aşırı zayıftı (kemikleri belli oluyordu), aldım veterinere götürdüm. Veteriner gözünü temizledi, ilerlemeden erken farkedilmiş dedi bana da bir damla verdi sabah akşam 1 damla damlatmamı istedi. Kediyi aldım evimizin balkonuna koydum (Rüzgar almıyor, güneş alıyor ama her kısmı aynı anda güneşli olmuyor ve hava da oldukça sıcaktı). Baya ufak kediydi ama veteriner kendi başına tuvaletini edebilir ve kuru mama yiyebilir dedi. Kedi kumu, yavrular için olan kuru ve yaş mama da aldım yanına koydum.

Çok pisti üstü bu yüzden de susuz temizlemeye yarayan köpük aldım. Biraz bekledim onu sudan içti ama mamadan yemedi, ben de köpükle temizledim kuruladım ancak tamamen temizlenmedi. 2-3 saat ara ara baktım mamadan hiç yemedi, tuvaletini etti ama ishal gibiydi katı değildi, genellikle uyuyordu. Dedim ki madem yemekten yemiyo bi iyice temizleyeyim biraz daha bekleyeyim yine yemezse veterinere giderim.

Ilık su ve bebek şampuanı ile yüzüne sürmeden banyoda tüm vücudunu yıkadım. Kurutma makinesini en kısıkta kullanarak havlu yardımıyla da iyice kuruttum. Üşütür diye balkona da koymadım, uyumak da istiyordu o yüzden havluya sardım evin içinde havluya sarılı şekilde 1 saat kadar uyudu öyle.

Kupkuru olduğundan emin olunca tekrar balkona çıkardım, bu sefer mamadan da yedi. Baktım iştahlı yiyor yaş mamadan da verdim, sabah yaş mamanın yüzüne bakmayan kedi şimdi kokusunu alınca üstüme zıplamaya kalktı. Çok sevindim açıkçası bulduğumdan beri yemek yemiyordu. Ölmesinden korkuyordum, yemek yediğini görünce yaşayacak diye sevindim.

Üstünde pire vardı, yakındaki petshopa sordum bana bir damla verdiler. Damlanın adına internetten baktım ancak pire için değilmiş. Tüylerinin, derisinin daha sağlıklı olması içinmiş. Yine de boyun kısmına birazcık sürdüm, belki etkili olur diye. Doğal zarar vermeyen çözümler aradım, elma sirkesi ile su karıştırıp fısfıs ile tüylerine sıkmak işe yarayabiliyormuş. Ben de öyle yaptım çok da ıslatmadan elma sirkesi ile suyu karıştırıp yüzü hariç çoğu yerine fısfısla sıktım.

Akşama kadar ara ara gittim sevdim ama çoğunlukla uyuyordu (çok zayıf olduğu için yorgunluğuna verdim). Akşama doğru biraz toparlandı beni görünce kalkıp yanıma geliyordu gidersem veya kafasını sevmezsem ağlıyordu (ilk balkona aldığım zaman uyanık olduğu zamanlar ağlıyordu). Balkonda kutusu vardı (büyük değil ufak bir kutu kendisi sığabiliyor ve içinde rahat hareket edebiliyor), o kutuya kalın bir havlu serdim gece üşümesin diye, kedi de içine girdi uyudu.

Sabah kalktım damlası için yanına gittim, kutudan çıkmış kenarda uyuyordu. Uyandırmaya çalıştım ama kalkmadı miyavladı sadece. Ben de uyumak istiyor diye bıraktım biraz daha sonradan gelirim dedim. Yarım saat sonra tekrar geldim, yine kalkmıyordu ama gözünü elimle açıp damlasını sıktım. Kaldırmak için iyice uğraştım ama kaldıramadım. Tekrardan veterinere götürdüm, vücut sıcaklığına baktılar (elimizle kaldırıp ayaklarının üstüne koyunca gözlerini açıyor ayaklarının, üstünde duruyor, etrafa bakıyor ama hemen tekrar uyumaya başlıyor). Termometre en az 32 dereceyi ölçüyormuş ve ölçmedi kedinin sıcaklığını, küvöze aldılar. Numaramı aldılar, herhangi bir durumda haber vereceğiz dediler.

Neler yaptığımı uzun uzun yazdım ki yanlış bir şey yaptıysam yanlışımı lütfen söyleyin. Bu kedi neden böyle olmuş olabilir? Hastalığı ne olabilir? Veterinere götürmekten başka yaptırabileceğim bir şey var mı? Götürdüğüm veterinerde ne kadar tedavi imkanı var bilmiyorum ama bir kaç veteriner çalışıyor orada, ufak bir yer değil. Hastalığı şu şu olabilir derseniz ben de veterinere sorarım, belki hastalığı odur ama tedavi için gereken şeyler yoktur veterinerde. Bu durumda başka başka veterinerlere sorarım uygun donanım var mı diye.
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,853
Çözümler
26
Tepkime puanı
974
Puanları
113
Konum
İzmir
Veterinere gitmek hariç yaptıklarınızın tamamı yanlış.

yavru kedi kac aylık bilmiyorum ancak gerçekten 1 aylık civarı ise, balkona koymak hata. en ufak esintide bile hasta olurlar. gerçi büyük olsa bile balkonda bırakmak hata.

Tuvaletini sizin yaptırmanız gerekebilir, kendisi yapsın diye beklemişsiniz. yavru kediler bu konuda başarısız oluyorlar.

Yetişkin kediler bile yıkandıgında hasta olup ölebiliyorlar siz kucucuk kediyi yıkamışsınız. Zaten kötü durumda olan bir kedi ölüm kalım meselesi olmadıkca yıkanmaz. bu konuya pire de dahil. siz ne kadar kuruttugunuzu sansanız da kurumaz, hadi kurudu diyelim o gecen sürede yinede hasta olur.

Petshoplarda ic dış parazit satılmaz, yasaktır. Satılan şey bitkisel dandik zımbırtılar. işe yaramazlar. Kaç aylık söylerseniz daha iyi yorum yapabilirim ancak belli bir haftanın altındaki kedilerde iç dış parazit uygulamaları ölümle sonuclanabiliyor.

Sirke vs. Fısfıs ile sıkıp balkona koyduysanız zaten yine hata yapmıssınız , hayvanı nemli olarak dışarı salmışsınız.

Gece balkonda bırakmanız da ayrı bir hata. en ufak rüzgar ve serinlikle hastalanır.

Kırıcı olmak amaclı söylemiyorum ancak kedinin bu duruma gelmesi %99 sizin hatalı bakmanızdan kaynaklı. 32 dereceye düştüyse umarım veteriner kurtarabilir.

Muhtemel en fazla kör olma ihtimali olan kediyi ölüm noktasına taşımıssınız.

Kırmak amaclı demiyorum ama google'dan bakıp ya da sahsi fikrinize göre hayvan bakılmaz. Görüldüğü üzere baştan aşağı yanlış yapmıssınız.
 

Zireael

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
30 Tem 2021
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Zonguldak
Balkon herhangi bir şekilde rüzgar almıyor, hem sokağımız az esinti alıyor hem de balkonumda demir korkuluk yok, 1 metre duvar var. Sadece üstü açık duvardan bir kutu gibi düşünün, karton kutuyu da kedinin girebileceği bi açıklık bırakarak koydum, balkon az da olsa rüzgar alsa bile kutu onu da alamaz. Bu yüzden kedinin sokakta iken daha çok esinti aldığına eminim.
Tuvaletini ise veterinere sordum, o kendisi yapabilir dedi. Ve zaten eve aldıktan kısa süre sonra tuvaletini yaptı kuma.
Evet haklısınız yıkamam ve spreylemem doğru değil, pirelerden kurtulursam evin içine alırım sebebiyle yaptım ve gerçekten hiç nemli kalmamasına özen gösterdim. Ben kediyi öğlen 2 gibi yıkadım ve akşam 9-10da sabahkine göre daha iyiydi durumu. Tamamen uyumayı bırakıp yürümeye üstüme tırmanmaya başlamıştı.
Sokakta ise bulmasaydım hayatta kalabileceğini sanmıyorum, kedinin leğen kemiği, omurgası, bacaklarının eklemleri dokunmadan sadece bakarak belli oluyordu. Kendi bulunduğum yerde de başka yavru kediler var yaklaşık 2 aylıklar ve bundan büyükler, daha çok hareketliler.
Kediyi aldığımda da eve normal şekilde hiç miyavlamadı ağlama/inleme şeklinde miyavladı hep, sürekli uyuyordu.

Pire sebebiyle gece alamazdım balkondan içeri, dışarıda da zaten sokakta kaldığı için balkonda kalmasının sorun olmayacağını düşünüm. Sabah almasam o geceyi sokakta geçirecekti, balkonda kalmasından daha kötü.

Edit: Yıkama işini de veterinere sormuştum, burada yıkayabilir miyiz diye. Bana burada yıkayacak yerimiz yok dedi, bu kedi yıkanmaz da demedi. Ve aynı şekilde balkonda bakabilirsinizi de veteriner söyledi.
 

Zireael

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
30 Tem 2021
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Zonguldak
Kediden haber aldım hipotermiden çıkmış, vücut sıcaklığı 35 derece olmuş. Ufak olduğu için ve hipotermiye girdiği için damarını bulamayız şuan, biraz daha bekleyip kan tahlili yapmaya çalışacağız dedi. Yıkamamdan dolayı olabilir mi diye sordum, o bu kadar ağır ve bu kadar çabuk etki etmez dedi.
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,853
Çözümler
26
Tepkime puanı
974
Puanları
113
Konum
İzmir
maalesef veterinerlerin büyük cogunlugunu samimi bulmuyorum.

Yavru kedinin yıkanmaması (ki yetişkinlerde bile dikkat edilmesi gerek) genel bir kural. yani sokaktan aldıgım hayvan parazit içerisinde iken 2 veterinerinde "sakın" dediği bir durumda (ki 3 aylıktı) sizin kücük yavrunuzu yıkanmaması için uyarması gerçekten üzücü. Bu sizin sucunuz değil, böyle bir fikre karşı gittiğiniz veterinerin kesinlikle uyarması gerekirdi.

Kritik durumlarda veterinerler yıkayıp küvezde belli bir sıcaklıkta tutuyor hayvanları.

Ufaklıgın düzelmesine sevindim, sanırım sahipleneceksiniz. Teslim aldıgınızda fotoğraflarını görmek isteriz.

Kediniz kaç kg ve haftalık belirtmemişsiniz, veteriner yaşını hemen belirliyor dişlerine bakarak normalde. 2 aylık kedi bile bazen tuvaletini yapamıyor. Ben kendi kızımı 50 günlük almıstım, tuvaletini yaptırana kadar cok ugrasmıştım.

Rüzgar ve balkon kısmı içinde hava akımı açıklık olan heryerde gerçekleşir. yanlar ı duvar olsa da üstü açık sonucta.

Neyse; önemli olan düzeliyor olması :)
 

Zireael

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
30 Tem 2021
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
Zonguldak
Öncelikle kedinin kumunu temizlerken kumda bağırsak paraziti buldum. Bağırsak paraziti varmış.

Kedinin yaşını ve kilosunu sormadım, sadece kuru mama yiyebilir mi ve tuvalete çıkabilir mi diye sormuştum.

Sahiplenmeyi ise maalesef yapamıyorum, evde ailemle yaşıyorum evde hayvan istemiyorlar. Arabaların da az geçtiği sakin bir sokakta yaşıyorum aynı zamanda arabaların hiç geçmediği bir sürü alan var, yeşil alan da bulunuyor. Buradaki insanlar da bakıyor kedilere, ben de düzenli olarak mama ve su koyuyorum. Kedinin durumuna vücut sıcaklığı yükselmesine rağmen veteriner kritik dedi. Umarım gençlik hastalığı gibi kötü bir şeyi yoktur da hastalığı tamamen geçene kadar evde bakacağım. Sonra dışarıda bakacağız, diğer kedilerle beraber.

Malesef ki tam şimdi yazarken veteriner aradı, vefat etmiş.
 

Serkan

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
26 Haz 2021
Mesajlar
221
Çözümler
2
Tepkime puanı
130
Puanları
13
Konum
Kayseri
Öncelikle kedinin kumunu temizlerken kumda bağırsak paraziti buldum. Bağırsak paraziti varmış.

Kedinin yaşını ve kilosunu sormadım, sadece kuru mama yiyebilir mi ve tuvalete çıkabilir mi diye sormuştum.

Sahiplenmeyi ise maalesef yapamıyorum, evde ailemle yaşıyorum evde hayvan istemiyorlar. Arabaların da az geçtiği sakin bir sokakta yaşıyorum aynı zamanda arabaların hiç geçmediği bir sürü alan var, yeşil alan da bulunuyor. Buradaki insanlar da bakıyor kedilere, ben de düzenli olarak mama ve su koyuyorum. Kedinin durumuna vücut sıcaklığı yükselmesine rağmen veteriner kritik dedi. Umarım gençlik hastalığı gibi kötü bir şeyi yoktur da hastalığı tamamen geçene kadar evde bakacağım. Sonra dışarıda bakacağız, diğer kedilerle beraber.

Malesef ki tam şimdi yazarken veteriner aradı, vefat etmiş.
Üzücü bir haber oldu :(
 

Benzer konular