Köpek Yaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Köpek yaşı hesaplama, insan yaşına göre biraz daha komplike bir durumdur. Köpeği olan herkes şunu duymuştur ; Bir insan yaşı 7 köpek yaşına eşittir. Peki gerçekte durum böyle mi? Köpeğinizin yaşını sadece 7 ile çarparak hesaplayabilir misiniz? Bu yazıda köpek yaşı hesaplama konusunda doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

Köpekler yaşlarına göre değişik sağlık ve beslenme gereksinimlerine ihtiyaç duyarlar, bu bakımdan köpek yaşı hesaplama konusu biz köpek severler için önemlidir. Örneğin yaşlı köpekler, ek vitaminlere, minerallere ve eklem sağlığı için gerekli olan glukozamine ihtiyaç duyarken, yavru köpekler, güçlü kemik ve dişler için kalsiyum ve demire ihtiyaç duyarlar.

Bu yüzden, bu yazıda köpek yaşı nasıl hesaplanır konusunda doğru bilgilere ulaşacak ve köpeğinizin yaşına göre ihtiyaç duyduğu medikal ve beslenmek gereksinimlerini karşılamaya çalışacaksınız.

Köpek Yaşı Hesaplama

Köpek yaşı hesaplama konusunda birçok yöntem bulunmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz, 7:1 oranı, yani bir insan yaşı yedi köpek yaşına eşittir mantığı en çok bilineni olmakla beraber çoğu zaman kesin sonuç vermemektedir.

7:1 Oranı

Köpek yaşını insan yaşına çevirmek için kullanılan en pratik ve hızlı yöntemdir. Tam olarak doğru sonuç vermemekle birlikte köpeğinizin yaklaşık yaşı ile ilgili bir fikir verebilir. Doğru sonuç vermemesinin sebebi küçük köpek ırklarının büyük ırklardan daha uzun ömürlü olmasıdır. Yani 7:1 oranı bazı ırklar için doğru sonuç vermekle beraber büyük bir çoğunluğu için uygun bir hesaplama değildir.

Aşağıda köpeğinizin yaşını hesaplamanın daha detaylı ve doğru yöntemleri verilmiştir.

kopek-yasi-hesaplama-nasil-yapilir.png


Fiziksel Kontrol

Bu metod, doğum tarihi tam olarak bilinmeyen köpeklerin yaşlarını tahmin etmekte size fikir verebilir. Örneğin ;

Köpek Yaşı Hesaplama : DİŞLER

Yavru köpekler çoğu zaman 8 haftalık yaşta tüm dişlerini çıkarmış olurlar. 6 aydan büyük köpekler için kalıcı köpek (en uzun dişler) dişlerini kontrol ederek doğru tahmin yapabiliriz. Eğer köpeğinizin tüm kalıcı dişleri tam ve sararmamış beyaz renkte ise köpeğiniz muhtemelen 1-1,5 yaşında ve 1 yaşına daha yakın olmalıdır.

2 yaşından sonra köpeklerin dişleri özellikle arka azı dişleri sararmaktadır. Ayrıca yaşlı köpeklerde tartara da rastlanır. 5 yaş civarında genelde tartar görülmekte olup. Dişleri dökülmeye başlamış olan köpekler yaşlı olarak sınıflandırılmaktadır.

Köpek Yaşı Hesaplama : TÜYLER

Genç köpekler genelde yumuşak ve kabarık tüylere sahipken, yaş ilerledikçe tüyler sertleşir, kalınlaşır ve elinizi sürdüğünüzde yağlı bir his verir. Ayrıca yaşlı köpeklerin ağız ve burun çevresinde beyaz tüyler vardır.

Uluslararası Veteriner Sağlık Örgütünün Köpek Yaşı Hesaplama Yöntemi

Bu yöntem en güvenilir ve bilimsel köpek yaşı hesaplama yöntemi olarak kabul görmüştür. Bu hesaplamaya göre ;

• Orta büyüklükte ki köpeklerin ilk yaşı 15 insan yaşına,
• ikinci yaşı 9 insan yaşına,
• Bundan sonra ki her yaş 5 insan yaşına eşittir.

Örneğin köpeğiniz 3 yaşında ise, insan yaşı olarak 29 yaşında (15+9+5) olacaktır. Bundan sonra ki her yıl için 5 yaş ilave ederek hesaplama yapabilirsiniz.

Eğer köpeğiniz küçük ırk bir köpekse bu hesaplamadan 3-4 yaş eksiltip, büyük köpekler için 3-4 yaş ekleyerek köpeğinizin doğru yaşını bulabilirsiniz.
 

Benzer konular