Cennet Balıklarında Yaygın Olarak Görülen Hastalıklar

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Cennet balıkları, tür özelliğinden ötürü son derece dayanıklı olup başka balıkları kolayca hasta eden şeylerden hiç etkilenmeyebilirler. Bununla birlikte cennet balıklarında da yaygın olarak görülen bazı hastalıklar vardır. Balığınızda bu durumların ortaya çıkması durumunda harekete geçebilmek adına öncelikle bu belirtileri anlamanız gerekir.

Yüzgeçlerin Erimesi
Cennet balıklarında yüzgeç çürümesi vakaları bildirmiştir. Hastalığa, düşük sıcaklık ve düşük su kalitesi altında geliştiği bilinen iki bakteriyel mikrop olan Pseudomonas ve Aeromonas neden olur. Bu hastalığın erken belirtileri arasında balıkların yüzgeçlerinde yamalar görülmesi ve çekici renklerin kademeli olarak kaybedilmesi yer alır. Zamanla, bu hastalık tedavi edilmezse, yüzgeçler yıpranmaya başlar ve mikroplar balığın diğer bölgelerine yayılabilir. Erken teşhis ve tedavi, bu hastalık için anahtardır. Tetrasiklin, siprofloksasin veya amoksisilin gibi antibiyotiklerle tedavi edebilirsiniz. Ayrıca enfekte olmuş balıklar karantinaya alınabilir.

Cennet Balıklarında Camallanus Solucanları
Camallanus solucanları, çeşitli tatlı su balıkları ile parazit bir ilişki oluşturduğu bilinen bir grup nematoddur. Cennet balıkları da bu solucanlardan etkilenmektedir. Bu solucanlar konaklarının kanıyla beslenir; balıkların uyuşuk hale gelmesine neden olur. Enfekte balıkların anüslerinden çıkıntı yapan şişmiş göbekleri olduğu görülür. Bu solucanlar çok hızlı bir şekilde yayılabilir ve birkaç gün içinde tüm balıkları istila edebilir. Bu nedenle, gerekli tedavi rutini ile büyümelerini ve / veya çoğalmalarını kontrol altına almanız gerekir.

Cennet Balıklarında Yaygın Olarak Görülen Hastalıklar.jpg


Fenbendazol jel ile tedavi sağlayabilirsiniz. Uygun ölçülerde su ile karıştırılan Fenbendazol çözeltisi balıkların yemi ile karıştırılarak verilebilir. Balıkların durumunda iyileşmeye bağlı olarak tedavi sürdürülmelidir. Ayrıca cansız solucanların varlığı tedavinin işe yaradığının bir kanıtıdır. Tedavi sırasında başta yosun ve bezelye olmak üzere yeterli miktarda yem sağlamanın gerekli olduğunu unutmayın. Bu, Cennet balıklarının kendi sistemindeki solucanları atmasına yardımcı olacaktır.

Lenfosit Hastalığı
Lenfosit rahatsızlıkları, cennet balıklarında yaygın olan başka bir hastalıktır. Bu hastalığın etken maddeleri, Iridoviridae familyasına ait virüslerdir. Durum, balığın yüzgeçleri ve derisinde nodüllerin ortaya çıkması ile kendini gösterir. Hastalık, bağışıklık sistemi ve balıkların diğer iç organları (örn., karaciğer, böbrek, vb.) üzerinde zararlı etkilere yol açabilir. Ek olarak, bu durumun başlaması nefes alma komplikasyonlarına, balıkların yüzme kapasitesinin bozulmasına ve iştah kaybına da neden olabilir.

Lenfosit hastalığının kesin bir tedavisi olmadığı için balıklar için ölümcül bir hastalık olarak kabul edilebilir. Bunun yanında, balığınızın bu ölümcül hastalığın kurbanı olmamasını sağlamak için önleyici tedbirler almak son derece yararlıdır. Bu nedenle, balıkların sağlık durumunu tehlikeye atabilecek bulaşıcı hastalıklar, yaralanmalar ve benzeri gibi herhangi bir şeye dikkat etmeniz önerilir. Bu koşullar, keşfedildikleri anda tedavi edilmeli ve Cennet balığının çok fazla strese maruz kalmaması sağlanmalıdır.

Akvaryum balıklarında hastalık belirtilerini anlamak, tedavi etmek ve öncesinde tedbir alabilmek için şu yazıya da göz atabilirsiniz: Balıklarda Hastalık Belirtilerini Anlama
 

Benzer konular