Zehirli Örümcek Türleri Nelerdir?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
zehirli-orumcek-turleri-nelerdir.png

Dünya üzerinde yaşam alanı en geniş canlılar arasında örümcekler önemli bir pay sahibidir. Bugüne kadar bilinen neredeyse 43.000 örümcek türü bulunmaktadır. Bu örümcek türlerinin çok bir kısmı zehirlidir ve insanların yaşamını tehdit eder. Zehirli örümcek türleri arasında bulunan bazı cinsler insanların ölümüne neden olabilecek kadar güçlü zehir salgılayabilirler. Bu zehirli örümcekler karşısında panzehir bulunması ise oldukça zordur. Günümüzde bazı zehirli örümcek türlerinin zehir etkilerine karşı panzehir geliştirilmiş olsa da hala panzehiri bulunmayan örümcekler de vardır. Genel olarak insanlara yaklaşmayan bu canlılar kendilerini tehlikede gördüklerinde agresifleşebilirler.

Örümceklerin genel olarak zehir salgılaması daha küçük olan canlıları kendilerine av yapabilmek içindir. Bu nedenle de insanlar üzerinde salgıladıkları zehrin çok büyük etkisi bulunmuyor. Zehirli olanlarda ise panzehir bulunmadığından etkisi oldukça yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Dünya üzerinde çok zehirli olduğu bilinen 9 farklı örümcek türü bulunmaktadır. Bu örümcekler şu şekilde sıralanabilir:

Kahverengi Yalnız Örümcek/ Loxosceles Reclusa

Hem görüntüsü hem de zehir oranı ile insanların yaşam alanlarında kesinlikle bulunmaması gereken örümcek türleri arasında yer almaktadır. Amerika’da yoğun olarak yaşayan bu Kahverengi Yalnız Örümcek türü çok zehirli bir türdür. Isırdığı alanda eğer damara temas etmiş ise bu bölgede aşırı şişlik ve kızarıklık meydana getirebilirler. Türünün doğası gereğince en fazla korkulan örümcek türleri arasında yer almaktadır. Isırdıkları alanda bulunan kan damarlarında patlama meydana getirebilecek güçte örümceklerdir. Isırılan yerler eğer tedavi edilmez ise kişiler kangren riski ile karşı karşıya kalabilirler.

Isırılan bölgede kişiler çok ciddi bir ağrı hissi de duyabilirler. Yaranın iyileşmesi ise çok uzun sürebilmektedir. Bununla birlikte eğer bu yara daha mikrop kaparsa ve gerekli önlemler alınmaz ise kişiler için ciddi bir hayati durum söz konusu olabilir. Kahverengi Yalnız Örümcek tarafından ısırılarak hayatını kaybeden birçok kişi bulunmaktadır. Daha çok kemirgen hayvan yuvalarında ve mağaralarda yaşam alanı bulurlar.

Sarı Keseli Örümcek/ Cheiracanthium

İnsanlar açısından zehri ciddi anlamda tehdit unsuru olan Sarı Keseli Örümcek türleri en sık olarak Amerika’da görülürler. Bu örümceklerin zehri kişilerin direkt olarak hücrelerine yerleşir ve ağır bir tahribat meydana getirebilirler. Hücrelerin işlevini bozmakla kalmaz aynı zamanda ısırdığı bölgede kızarma ve şişlik de meydana getirirler.

Bu örümceklerin genel bir saldırganlık yönü yoktur. Bu nedenle eğer yumurtalarını tehdit etmiyorsanız ve onlara karşı herhangi bir saldırıda bulunmazsanız size yaklaşmayacaklardır.

Brezilya Gezgin Örümcekleri/ Phoneutria

Zehirli örümcekler
arasında Brezilya Gezgin Örümcekleri de saymak mümkün olmaktadır. Muz örümceği olarak da bilinen bu örümcekler son derece agresif bir duruşa sahiptirler. Ön ayaklarını kaldırarak yürüme şekilleri vardır. İnsanlar için en tehlikeli örümcek türleri arasında yer alırlar. Hatta ısırdıkları andan itibaren kısa bir sürede ölümcül seviyeye getirebilirler. Zehir vücuda girdikten kısa bir süre sonra sinir sistemini etkiler ve kalp atışlarının düzensizleşmesine neden olur. Hatta kişilerin salyasında artış meydana getirir. Erkeklerde ise uzun bir süre ağrılar meydana getirirler.

Kurt Örümceği/ Lycosidae

Kurt örümcek türleri avlarken zıplayan bir özelliğe sahiptirler. Çok saldırgan örümcek türleri arasında yer almazlar. Ancak yine de kendilerini savunmaları gerekirse mutlaka size zehrini akıtmaktan çekinmeyecektir. Zehri ise öldürecek kadar güçlü değildir. Fakat ısırılma sonrasında bölgede yoğun bir acı hissi duyabilirsiniz. Hatta Kurt Örümceklerinin ısırmasını genel olarak arı sokmasına benzetmektedirler.

Karadul Örümceği/ Latrodectus

Karadul örümcekleri deriye hafif bir iğne batırması kadar acı hissi vermektedir. Ancak sonrasında çok ciddi kas ağrıları meydana getirirler. Bunun anında şiddetli mide bulantıları yaşayabilirsiniz. Bunların yanında ciddi solunum güçlükleri de meydana getirebilirler. Tüm etkiler ise ortaya bir ölüm tehlikesi çıkmadan atlatılabilir. Fakat çocuk ve yaşlılarda uzmanların müdahale etmesi gerekli olabilir.

Kahverengidul Örümcekleri/ Latrodectus Geometricus

Bu örümcek türlerinin rengi genelde insanın ten rengine yakındır. Karadul örümceklerinden iki katı bir zehir gücüne sahip örümceklerdir. Bu nedenle bu örümceklerin ısırması daha ciddi bir risk ortaya çıkarabilmektedir. Kişiler bu örümcek türü tarafından ısırılır ise mutlaka uygun şekilde tedavi edilmelidir. Yaranın hijyenik hale getirilmesi de riskin azaltılmasında son derece önemlidir.

Redback Örümcekleri/ Latrodectus Hasselti

Bu örümcek türlerinin zehri direkt olarak insanların sinir sistemini çökertir. Aynı zamanda bu böcekler kişilerin vücuduna ne kadar zehir bırakacaklarını da kendileri ayarlayabilirler. Bu nedenle ısırık etkisi örümceklerin bıraktığı zehir türüne göre farklılık göstermektedir. Bu örümceklerin bıraktığı zehirlerin etkisi panzehir kullanılarak tedavi edilebilmektedir.

Latrodesctus Pishopi

Isırıkları genellikle karadul ısırıklarına benzeyen örümcek türleridir. Bu örümcekler ısırdıkları yere çok az bir zehir bırakırlar. Ancak bu enjekte edilen zehir kişiler için bir hayati tehlike doğurmamaktadır. Fakat hem yaşlıların hem de çocukların savunmasız olduğu örümcek türleri olduğu söylenebilir.

Atracinae Örümcek Türü

Bu örümceklere daha çok Kuzey Amerika’da ve Avustralya’da rastlanmaktadır. Zehirli bir örümcek türü olsa da son yıllarda bu örümceklere dair bir ölüm kaydı bulunmuyor. Özellikle geliştirilmiş olan panzehirler sayesinde bu ölümler yok denecek durumdadır.
 

yunuscelik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
3 Ara 2020
Mesajlar
473
Tepkime puanı
172
Puanları
43
Yaş
24
Konum
Ümraniye
Hiçbir örümcek türleri insanı öldürecek kadar güçlü zehire sahip değildir. Belki çok nadir ama alerjiniz olabilir o ölümcül olabilir ama örümceck gördüğünüzde kağıdın üstüne alın onu bardakla kapatıp dışarı atın..
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@yunuscelik, geçtiğimiz günlerde arkadaşımın bağ evlerinde yemek yerken bayağı büyük örümcek gördüm, fotoğraflayıp sosyal medyada paylaştım (hikaye olarak) bir arkadaş yazmaya başladı, abi ne kadar sevimli bizim buralarda yok keşke olsa vs. diye.

Eklem bacaklıları seven insanlara ben ayrı bir hayranlık duyuyorum :)
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Biz geçen yaz böğürtlen toplarken dallarında ağ germiş değişik renkli bir örümcek vardı. Kimisi bozuk para kadar, kimisi tabak kadar boyutları vardı. Sonradan zehirli olduklarını öğrendim, paçayı kurtarmışız yani 😁
@Tevfik, bazı insanlar tarantula besliyorlar, benim pek cesaret edeceğim birşey değil.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Biz geçen yaz böğürtlen toplarken dallarında ağ germiş değişik renkli bir örümcek vardı. Kimisi bozuk para kadar, kimisi tabak kadar boyutları vardı. Sonradan zehirli olduklarını öğrendim, paçayı kurtarmışız yani 😁
@Tevfik, bazı insanlar tarantula besliyorlar, benim pek cesaret edeceğim birşey değil.

Sadece senin değil, bence birçok kişinin cesaret edeceği bir şey değil :) o yüzden eklem bacaklıları sevenlere ayrı bir saygı duyuyorum :)
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Tevfik, evet muhtemelen birçom kişi bu canlılardan korkuyor. Tabi bende bir zamanlar ilginç bulurdum tarantulaları. Ama bu yattığım yerin altından fırlayıp gitmesinden sonra değişti galiba 🤣😁
 

Benzer konular