Yumurta ile Çoğalan Balıklar ve Özellikleri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Hobi olarak akvaryum ile uğraşan hemen herkes, bir çift balığından yavru almaktan hoşlanacaktır. Yumurta ile çoğalan balıklar da genelde yavru almak için en kolay türlere sahiptir.

Yumurta ile Çoğalan Balıklarda Üreme Mevsimi
Çoğu balık türü, su sıcaklığı arttığında ve günler uzamaya başladığında, yani ilkbaharda üremeyi tercih eder. Benzer bir ortamı, su değişiklikleri yaparak, akvaryum termometresindeki sıcaklık ayarını artırarak ve ışıkların açık kalma süresini giderek çoğaltarak da akvaryumunuzda istediğiniz zaman sağlayabilirsiniz.

Seçtiğiniz balık çiftinin geldiği doğal ortama yakın bir ortam yaratarak ve bol miktarda protein içeren yüksek miktarda yiyecek sağlayarak, yumurtlamayı teşvik edebilirsiniz. Farklı balık türleri yumurtalarını farklı şekillerde bırakırlar. Bu nedenle balık türleri için yumurtlamayı teşvik etmek adına en iyi akvaryum kurulumu, bitki türleri, üreme yüzeyleri ve gıdalar değişiklik gösterebilir.

Verimli Yumurtalar İçin Çift Seçimi
Genel olarak en iyi renk, boyut ve canlılığa sahip bir çift balık seçmek en doğrusudur. Petshopta üremeye hazır balıklar bulmak için en iyi zaman kış sonu ve ilkbahardır. Balıklar ilkbaharda üremeye hazır hale gelebilir. Başlangıçta canlı yiyecekler; sonrasında ise peletler ile besleyerek bu süreci en iyi biçimde şekillendirebilirsiniz. Yumurtadan çıkan yavrular ise sonbaharda olgunlaşmış olacaktır.

Yumurta İle Çoğalan Balıklar ve Özellikleri.png


Yumurta ile Çoğalan Balıkların Bakımı Nasıl Olmalı?
Damızlık olarak seçtiğiniz balık çiftini yumurtlama yöntemlerine bağlı olarak uygun yumurtlama dekoruyla kendi akvaryumuna yerleştirin. Balıklara bol miktarda yüksek proteinli yiyecek sağlayın. Normalde gün içinde beslediğinizden daha sık besleyin. Üreme için hazırlanma sürecinde vücutlarında kendi büyümeleri ve yumurta üretmeleri için yeterli enerjiye sahip olmaları gerekiyor. Mümkünse hem erkek hem de dişi canlıyı salamura deniz ürünleri ile besleyin.

Bazı türlerde, erkekleri dişilerden ayırmak, tercihen her zaman birbirlerini görecekleri, ancak birbirlerine ulaşamayacakları şekilde bir cam bölme kullanmak üreme ihtiyacını arttırır. Bu şartlandırma döneminde, akvaryumunuzun sıcaklığını normale göre biraz daha artırın.

Bütün bunların birlikte yapılması dişinin yumurta ile dolmasına neden olur. Bu şartlandırma periyodu sırasında, balıkların yumurtlaması için önemli bir diğer faktör ise, pH, su sertliği ve alkalinitesini üreme için öngörülen seviyelere getirmektir.

PH Değeri Ne Anlama Gelir?
PH değeri, petshoplarda satışa sunulan test kitleri ve şeritler tarafından kolayca belirlenebilen suyun asitlik / baz dengesidir. Genellikle akvaryumun suyunda bir miktar asit durumunun çoğu balık türü için oldukça arzu edildiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, Afrika çiklitleri gibi bazı balıklar, bazik (daha yüksek pH) suyu tercih edebilir. Yetiştirmeye çalıştığınız balık türlerinin tercih ettiği su koşulları önemlidir. Suyun pH değeri, petshoplardan temin edilebilen pH ayarlama ürünleri eklenerek balık türlerinizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlanabilir.

Akvaryumunuzda pH ayarını nasıl yapacağınızı öğrenmek için şu yazıya da bakabilirsiniz: Tatlı Su Akvaryumunda Doğal pH Kontrolü
 

Benzer konular