Yılanlar Hakkında Bilgi - Ne Yerler? - Nerede Yaşarlar?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Yılanlar günümüzde dünyanın neredeyse dünyanın her bölgesine yayılım göstermiş sürüngenlerdir. Yılanlar yalnızca kutup bölgesi ve yüksek rakımlı alanlarda dağılım göstermezler.
Tropik yağmur ormanları bol besin, yüksek nem ve sıcaklıktan dolayı yılanlar için ideal yaşam alanıdır. Bu bölgelerdeki yılanlar devamlı aktif yaşama sahipken, Kuzey Amerika, Avrupa gibi ılıman iklime sahip bölgelerde bulunan yılanlar kışın kış uykusuna yatma gereği duyarlar.

Yılanların Özellikleri
  • Yılanlar boyut bakımından çok çeşitlidir. Örneğin kör yılanların boyutu 10-20 cm arası değişebilirken, Yeşil Anaconda 10 metreye kadar uzayabilir.
  • Yılanlar soğukkanlı hayvanlardır. Vücut ısıları 18-34 °C arasında değişkenlik göstermektedir. Yılanların vücut ısıları yaşadıkları iklime ve türe bağlı farklılık gösterebilmektedir. Tropikal yılanların vücut ısıları 28 °C, ılıman bölgelerde yaşayan yılanların vücut ısıları ise ortalama 24 °C civarındadır.Yılanlar vücut ısıları 4 derecenin altına inene kadar hayatta kalabilirler.
  • Yılanlar eklemli kafatasına sahiptir. Alt çenelerinin altında bulunan iki kemik arasında bulunan esnek doku sayesinde birleşik durumda değildir. Yılanların ağzını çok fazla açabilmelerinin sebebi budur. Yılanların omuz ve göğüs kemiği bulunmaz. Kaburga kemikleri ise oldukça esnektir. Yılanların kalbi üç odacıklıdır.
  • Bazı yılanlarda arka bacak bulunur. Ancak bu arka bacak körelmiştir. Örneğin Boa yılanları dikkatlice incelendiğinde arka ayaklarının olduğu ancak kullanılmadığı gözlemlenmektedir.
  • Yılanların ses telleri bulunmaz. Yalnızca tıslama benzeri bir ses çıkarabilirler. Çıngıraklı yılanlarsa kuyrukları sayesinde ses çıkarabilirler.
  • Yılanlar 150-600 Hz’e kadar duyma yetisine sahiptirler.
    Yılanların idrar kesesi yoktur. Ureter idrarı az miktar depolayacak şekilde genişler.
  • Dilleri uzun, ince ve çatallıdır. Dillerini dışarı çıkarmak için ağızlarını aralama ihtiycı duymazlar. Yılanlar ağızlarında bulunan küçük aralık sayesinde dillerini rahatlıkla dışarı çıkarabilirler. Dillerini koku alma, tat alma ve dokunma için kullanırlar.
  • Yılanlar dönemsel olarak deri değiştirirler. Deri değişimi çoğunlukla mevsim geçişlerinde gözlemlenir. Yılanların ara sıra bu deriyi yedikleri gözlemlenmiştir.
  • Deri değişimi sırasında yılanlar oldukça sinirli ve saldırgan olurlar. Bu sebeple deri değiştiren bir yılana evde de bakılıyor olsa yaklaşmamak gerekir. Deri değişimi sonrası yılanlar su içme ihtiyacı hissederler.
  • Çıngıraklı yılanın çıngırağı eski derilerinden meydana gelir. Vücuttan atılan deri kuyrukta birikir.
yilanlar-hakkinda-bilgi-yilan-cesitleri-1.png

Yılanlarda Üreme Alışkanlıkları
  • Küçük yılan türleri cinsel olgunluğa 1 yaş civarında ulaşırken, büyük yılan türlerinin cinsel olgunluğa erişmesi 5 yaşını bulabilir.
  • Yılanlarda çiftleşme esnasında erkek, dişi tarafından uyarılır. Erkek dişiye vücudunu dolar veya başı ile dişiye temas eder. Çiftleşme esnasında etrafta birden fazla erkek olması durumunda erkek yılanlar birbirini baskılamaya çalışır. Bu durum genellikle zehirli yılanlarda görülür, baskılama esnasında zehirlerini kullanmayı tercih etmezler.
  • Yılanların çiftleşmesi 2-20 saat arası sürebilmektedir.
  • Dişi yılanların çoğu sperm depolama özelliğine sahiptir. Sperm vücut içerisinde bozulmaya uğramadan 1-2 yıl korunabilir. Yumurtlamaya uygun koşulların oluşması durumunda dişi spermleri kullanır.
  • Üreme sezonları ılıman iklimin yaşandığı bölgelerde kış uykusundan hemen sonraya denk gelir.Tropikal bölgelerde ise rutubetli dönemin başlangıcı yılanlar için ideal üreme dönemidir.
  • Dişi yılanlar tek seferde 1-100 arası yumurta bırakabilirler. Yumurtalarını çoğunlukla toprak içine, çürümekte olan bitkiler arasına ve bazen gübre yığınının içine bırakırlar.
  • Yılanların tamamı dışa yumurtlama davranışı göstermez. Bazı yılan türlerinde yumurta vücut içerisinde gelişir. Yumurta gelişmiş yavruya evrilene kadar içeride büyümeye devam eder. Yeteri olgunluğa gelen yumurta zarlı veya zarsız olmak üzere iki şekilde dışarı çıkabilir. Her iki şekilde de yavru gelişmiş şekilde doğar.
  • Boa yılanları (Boagiller) yumurtayı toprak altına bırakıp gitmek yerine yumurtaya sarılarak ısıtma davranışındadır. Yumurtalar çatlayana kadar anne yumurtaların başından ayrılmaz ve yavruları ısıtmaya devam eder.
Yılanlarda Cinsiyet Ayrımı
  • Erkek yılanların kuyruğu dişi yılanlarınkinden daha uzundur.
  • Arkabacak kalıntıları erkeklerde daha büyüktür.
  • Erkeklerin kuyruk bölgesi enine uzundur.
  • Dişilerde enin daha kısa uzunlukta olduğunu gözlemleriz.
yilanlar-hakkinda-bilgi-yilan-cesitleri.png

Yılanların Davranışların ve Anlamları
Yılanlar yanal dalgalanma hareketi ile ilerler. Bu hareketin gerçekleşebilmesi için ortamda toprak, bitki, çıkıntı gibi yılanların destek alabileceği ögelerin olması gerekir. Cam, plastik eşyalar üzerinde yılanlar ilerleyemezler.
Konsertina Hareketi ise yılanları tırmanma ve toprak altına girmek için yaptığı bir harekettir. Bu harekette vücudun arka kısmı yere yapışıktır, üst kısım iste yerden hafif kalkmış şekilde ileri doğru ilerler. Sürünme hareketi çoğunlukta piton yılanlarının tercih ettiği hareket türüdür. Vücudun tamamı uzatılmış şekilde ilerlenir.

Yılanlar ve Beslenme Alışkanlıkları
  • Yılanlar büyükten küçüğe birçok canlıyı tek lokmada tüketebilirler. Yılanlar çok çeşitli boyutta olabildiklerinden beslenme alışkanlıkları da buna bağlı olarak değişkenlik göstrebilmektedir. Küçük boyuttaki yılanlar kertenkele, böcek, fare gibi küçük boyutlu canlıları tüketmeyi tercih eder. Piton gibi büyük boyutlu yılanlarsa antilop, keçi, kuş, domuz gibi canlıları rahatlıkla tüketebilecektir. Bazı yılanların küçük boyutlu timsah avladığı bile gözlemlenmiştir.
  • Yılanlar avlarını çiğnemeden yutarlar. Bu sebeple besini öğütecek dişleri bulunmaz. Yalnızca avladıkları canlıyı kavrayacak dişler geliştirmişlerdir. Yalnızca zehirli yılanların sivri ve keskin dişleri bulunmaktadır.
  • Yılanlar avı yuttukları sırada devamlı tükürük salgılarlar. Bu sayede çok büyük bir canlıyı bile rahatlıkla yutabilirler.
  • Yemek boruları ince duvara sahiptir. Alınan besinin büyüklüğüne göre genişleyebilecek esnekliktedir. Yemek borusunun bir diğer görevi besin depolamaktır.
  • Besin sindirimi, besinin mideye gitmesiyle başlar. Sindirim tamamlandıktan sonra kemik, tırnak, tüy gibi sindirilmesi mümkün olmayan maddeler kusma veya dışkı yoluyla vücuttan uzaklaştırılır.
  • Yılanlar devamlı beslenme ihtiyacı hissetmezler. 1-7 gün arası beslenme onlar için ideal beslenmedir. Zor koşullarda 1-2 yıl aç kalabildikleri gözlemlenmiştir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Gizem

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
447
Tepkime puanı
231
Puanları
43
Konum
İzmir
yılanlar hakkında gördüğüm en detaylı bilgiyi vermişiniz tevfik bey çok güzel anlatmışınız
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Gizem, teşekkür ederim bu güzel düşüncenizden dolayı, yılanlar ile ilgili bilgi arayan herkesin işine gelecektir bu yazı :)
 

Ebru

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Ocak 2020
Mesajlar
21
Tepkime puanı
2
Puanları
3
Konum
Zonguldak
Dışkılama olayı tam nerden oluyor?Kuyruk kısmında bir yer falan mı var?
 

controlsuz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
11 Mar 2019
Mesajlar
21
Tepkime puanı
11
Puanları
3
Konum
Bartın
yararlı bilgiler teşekkürler
fotolarda harika olmuş :)
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Teşekkür ederim güzel yorumlarınızdan dolayı :)

@controlsuz, evet görsellere dikkat ediyorum ama otomatik logo ekleme eklentisini unuttum :D bu kadarı da olsun artık :)
 

Benzer konular