Yaygın Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Begüm

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
6 Ağu 2019
Mesajlar
424
Tepkime puanı
220
Puanları
43
Konum
Zonguldak
Kediler hassas canlılar olduklarından dolayı bazı hastalıklara yakalanabiliyorlar.Bu hastalıklar genel olarak ilk başta zararsız ve tedavi edilebilir nitelikte olsa da zamanla daha kötü sonuçlara sebep olabiliyorlar.Bu sebeple kedi hastalıkları konusu son derece önemli.Hatta bazı önemli hastalıklar kedinizin tüm yaşamını etkileyebilir.Bu hastalıkları erken farketmek ve önlem almak kesinlikle çok önemli.Yoksa istemediğiniz sonuçlar doğurabilir.Şimdi o hastalıklara bir göz atalım.

• Böbrek Hastalıkları​

Bu hastalığa ilk başta değinmek istedim çünkü kediler de çok görülüyor.Hastalığın anlaşılması genelde kedim hiç idrara çıkmıyor şeklinde oluyor.Böbrek yetmezliği yaşayan kediler idrara çok az yada hiç çıkmazlar.Hatta doğru zamanda anlaşılmazsa bu mevzu istemediğiniz sonuçlar doğurabilir.Aslında tam bir çözümü yok ancak doğru diyetle kedinizin bu problemden minimum zararla ayrılmasını sağlayabilirsiniz.

• AIDS​

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de görülen bir hastalık AIDS.Maalesef en yaygın kedi hastalıklarından birisi.Virüslü bir kedinin başka bir kediyi ısırmasıyla bulaşıyor.Hastalık son derece ölümcül.Engel olunması için aşıların devamlı olması gerekiyor.Maalesef sokakta ki kedilerin böyle bir şansı olmadığı için birçoğu bu hastalığa yakalanabiliyor.

• Diyabet​

Diyabet bildiğiniz gibi insanlarda da görülüyor ve kedilerde de benzer şekilde ortaya çıkıyor.Çok su içme, çok idrara çıkma gibi belirtileri var.Zaten bu belirtiler o kadar net oluyor ki farketmemeniz mümkün değil.Ayrıca bunun yanında yoğun halsizlikte görülüyor.Kökten çözümü olmasa da ömürlük bir diyetle önüne geçilebiliyor.Teşhis edilmesi için açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri ölçümü gerekiyor.

• Kulak Hastalıkları​

Kedilerin de köpeklerin de kulakları çok hassas.Bakterilere fazla açık oldukları için dikkat edilmesi gerekiyor.Yoğun derece de kötü koku ve akıntılar kulak hastalıklarının belirtisi.Ancak çok şükür ki ölümcül bir durum yok.Tabi yine de tedavisi önemli.

• Kedilerde Bronşit​

Siyam kedilerinde daha çok görülen bronşit hastalığının çeşitli sebepleri olabilir.Bu sebepler ciddi de olabilir, soğukta kalma gibi basit sebeplerde olabilir.Ancak burada dikkat edilmesi gereken hastalığın kronik veya akut oluşudur.Kronik(sürekli) bir hal almadan tedavi edilmesi gerekir.Sigara, soğuk hava gibi sebepler kedinizin bu hastalığa yakalanmasına sebep olabilir.

• Gençlik Hastalığı​

Maalesef ölümcül bir hastalık daha.Bu hastalık kanlı ishal olarak da biliniyor.Köpek ve kedilerde görülüyor.Teşhis etmek kolay değil.Kan tahlilleriyle beraber ön bir tanı konulabilse de asıl tanı için yüksek maliyetli testler gerekebiliyor.Hastalık bulaşıcı.Bu sebeple dışarıda ki kedilerden mümkün mertebe uzak durmalı ve aşıları kesinlikle zamanında yapılmalı.

• Bağırsak İltihabı (Inflamatuar)​

Bağırsak iltihabı araştırmalarıma göre genel olarak başka hastalıklara eşlik ediyor.İshal ve kusma gibi belirtileri var.Teşhisi yine zahmetli.Beslenme programı tedavisinde önemli rol oynuyor.

• Hipertiroidi Hastalığı​

Kedilerde tiroid bezlerinin genişlemesi durumunda yoğun tiroit hormonu üretilir, hastalık bundan kaynaklanır.Ancak tiroit bezlerinde ki genişleme genellikle tümör sebebiyle olur.Farklı belirtiler gösterebilir.Ancak şunu görür görmez hipertiroidi olmuş diyebileceğiniz bir belirti yok.Zaten kedinizi iyi tanıdığınızı düşünürsek, hal ve hareketlerinde ki değişim size hasta olduğuna dair fikir verecektir, çoğu hastalık böyle farkedilir.Tedavisi için birden fazla yol var.Umarım karşılaşmazsınız ancak eğer böyle bir durum olursa ilaçlar, ameliyet ve radyo-iyot tedavisi söz konusu.

• Diş Hastalıkları (Periodontit)​

Kedilerde ki diş eti hastalıkları, kedinizin dişlerini kaybetmesine sebep olabilir.Hatta 3 yaşının üzerinde ki kedilerin genelinde bu durum görülebilir.Fazla ileriye giderse kedinizin tüm vücudunu etkiler.Bu sebeple tedavi edilmesi gerekir.

Önemli Not : Burada yazdıklarım ufak bir bilgilendirme amacı taşıyor.Ben veteriner değilim, sadece bilgilerimi paylaşıyorum.Bu sebeple kedinizin bir problemi olursa uzman veterinerlerden yardım almanız kesinlikle sizin ve kediniz için daha iyi olacaktır.Kedinizle beraber uzun, mutlu ve problemsiz bir ömür geçirmeniz dileğiyle.Hoşçakalın.
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,854
Çözümler
26
Tepkime puanı
974
Puanları
113
Konum
İzmir
Çözüm belli, sokaktan geldikten sonra üstünüzü değiştirmeden ve ellerinizi yıkamadan kedilere dokunmamak!

Cunku cogu hastalıgı kedi sahibi dışardan eve taşıyor.