Yavru Köpeğimi Yalnız Bırakma ve Dahası

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Selov

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
27 Tem 2020
Mesajlar
23
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Yenimahalle/Ankara
Merhabalar, 2,5 aylık dişi köpeğim var. Sokak köpeği fakat Husky kırmasına çok benzetiyoruz.

Bugün köpeğimle 3-4. günüm. Tüm günümü tüm saatimi ona ayırmak zorunda kalıyorum. Evdekiler tüm sorumluluğu bana yıktı. Tabii gelip bazen seviyorlar fakat her şeyiyle ben ilgilenmek zorunda kalıyorum. Köpeğimin yatağı salonda. Geceleri uyumadan önce kapıları kapatıp ışığı kapatıyorum. Şimdi ilk sorum köpeğim geceleri salonda yalnız kalıyor uyuyor belki uyanıyor bu sorun olur mu? Sabah erkenden sesine uyanıyorum. İkinci sorum ise köpeğim geceleri ara ara uyanır karanlıktan korkar ağlar etrafa ve kendine zarar verir mi yoksa bizim gibi gece boyunca uyur sabah uyanır mu? Sabahları teslimiyet sesi çıkarıyor fakat beni yönetebildiğini düşünmemesi için o an ilgilenmiyorum. Daha sonrasında yanına gidiyorum ilgileniyorum öğlen gibi mamasını suyunu veriyorum. Fakat dışarı çıkamaz arkadaşlarımla takılamaz oldum. Tüm günümü ona adıyorum. Evde yalnız kalabilsin uslu dursun isterim ama o insan değil davranışları doğasında var anlarım. Üçüncü sorum onu kendi haline bırakıp dışarıda vakit geçirmeli miyim? Akşamüstü mamasını ve suyunu veriyorum. Henüz 2, karma aşısını olmadı fakat binanın sınırları içerisinde tuvaletini yapması ve enerjisini atması için çıkarıyorum. Dişleri kaşındığından oyuncaklarını kemiriyor, iplerle oynatıyorum çekiştirtiyorum. Fakat kendi yatağını kemirip çekiştiriyor bozuyor. Benim elimi ısırmaya çalıştığında izin vermiyorum kanepenin üstüne çıkıp kendimi uzun güçlü gösterip ona kızıyorum. Dördüncü sorum ise at getir oyununda atıyorum, alıyor ve getiriyor fakat bana vermiyor bırakmıyor ağzından almak zorunda kalıyorum. Beşinci sorum ise ismiyle seslendiğimde bazen bakamaya biliyor, sürekli ismiyle seslenirim evdeki herkes öyle seslenir fakat tam alışamadı tam olarak ne zaman alışabilir? Yakında dershanem başlayacak ve yalnız kalmak zorunda kalacak. Zaten her gece yalnız kalma durumunda. Altıncı sorum ise sürekli böyle yalnız kalma durumunda fakat sonrasında tabii gereken ilgi ve bakımı görüyor, sürekli yalnız kalmaları dan sonra alışır mı? Balkonumuz camekan fakat cam açıkken demirlik var. Fakat sıçrayabilirse aşağı düşüp garanti yaralanır. Yedinci sorum ise camdan veya balkondan atlarlar mı? Yükseklik algısı var mı? Köpegimi yalnız bırakacağım zaman balkon kapısını ve camları kapatmalı mıyım?

Tüm sorularımı cevaplarsanız ve yaptığım yanlışları söyleyip doğrusunu söylerseniz sevinirim.
Teşekürler..
 
Son düzenleme:

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Aşıları tamamlanmadan dışarı çıkarmamalısınız. Belirli bir yerde gezdirseniz bile hastalık kapma ihtimalini düşürmeyecektir.
Gün içerisinde elbette yalnız kalabilir ancak ilk zamanları beraber geçirmenizde fayda var. Evde biri olduğu sürece evde yalnız bırakabilirsiniz, arada kontrol etmeleri yeter.
İsmini elbette zamanla öğrenecektir.
Hiçbir zaman açık camın ve balkonun olduğu yerde yalnız bırakmamalısınız.
Topla oyun oynamanın mantığını büyüdükçe kavrayacaktır. Topu getirdiğinde bırakmasını isteyebilirsiniz. Bıraktığında ödül maması verirsiniz.
 

Sinemelawen

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
27 May 2019
Mesajlar
945
Çözümler
5
Tepkime puanı
509
Puanları
93
Konum
Tokat
Gülce'nin yazısına ek olarak, balkon ve pencerelere sabit sineklik taktırın. En nihayetinde dogalarinda var. Kapılara sürgülü sistem yaptırabilirsiniz. Ama mutlaka olsun. Birisi farketmeden unutup açar, sorun yaşamayın.
Tüyleri daha ömrü olur umarım :)
 

zbtys

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
29 Tem 2020
Mesajlar
81
Tepkime puanı
40
Puanları
18
Konum
esk
öncelikle merhaba.
yaptığın bir takım hatalar var ama köpek kankayla ilgili olman çok güzel onun için buraya bu kadar detay yazman endişelenmen çok güzel.
köpeğin yaşam alanında tehlike oluşturabilecek şeyleri ortadan kaldırmalısın ( yutabileceği şeyler üstüne düşürebileceği şeyler, sivri keskin şeyler gibi)
düzenli bir egzersiz ve beslenme programı oluşturmalısın köpek arkadaş için. sabah güneş doğduktan sonra en fazla 1 saat içerisinde köpek arkadaş ile oyun yürüyüş vs yapmalısın. sonrasında sabah öğününü vermelisin. günde en az 4 öğün vermelisin. temel kaynakları ( barınma beslenme egzersiz sosyalleşme) düzenli şekilde eksiksiz yönetirsen köpek kankanın kafası rahat olacaktır.
köpeğe kızıyorum demişsin ama köpek senin neye kızdığını bilmiyor ne yazık ki çünkü köpekler sebep sonuç bağı kuramazlar. kızdığında köpeğin zihnin de seninle ilgili olumsuz bağlantı oluşturuyorsun böylece köpek seni dengesiz sürü üyesi olarak işaretliyor. eğer elini ısırırsa elini yumruk yap ve sabit tut hiç hareket ettirmeden bekle referans noktanı kaybetmeden. senden tepki alamadıkça bir süre sonra bırakıcak ısırmayı. eğer elim acıyor dersen ki çok normal sivri olur dişleri o zaman eldiven takabilirsin. sen hiç tepki vermezsen köpeğe şu mesajı vereceksin -bu hareketi yaptıkça seninle ilgilenmeyeceğim-. eğer ısırmayı bırakırsa ilgilenmeye devam edebiirsin.
at getir oyunu da aslında- at bakalım ne olacak- diye isimlendirilmeli doğrusu bu çünkü köpek illa getirmek zorunda değil, oyuncağı almak zorunda bile değil sen at bakalım köpek ne yapacak sen de ona göre ne yapacağını belirleyeceksin. köpeğe illa bunu yapmalısın diye bir kural koymuyoruz. at bakalım ne olacak linki
ismiyle seslenmene hiç gerek yok bu aşamada çünkü köpek ismim karabaş vs diyemez. öz farkındalığı olmadığı için kendini tanımlayamaz.. o sizin, ismini söylerken çıkardığınız ses ile olumlu veya olumsuz bağlantılar biriktiriyor. olumsuz bağlantıları fazla ise bakmaz. ismiyle ilgili olumsuz bağlantı kurmaması için hiç kullanmamanı tavsiye ederim onun yerine öpücük atabilirsin ve ya ıslık çalabilirsin alkış yapabilirsin bunlar dikkatini rahatça çekecektir.
yavru köpekler en fazla 3 saat yalnız kalabilir büyüdükçe bu süre uzayabilir.(gece uykusu hariç 23.00 -06.00)
balkondan atlayabilir örnekleri mevcut. mutlaka önlem almalısın.bizim gibi analitik düşünmezler çünkü.
bir kaç link bırakacağım işine yarayacaktır. minik tüylü dostumla mutlu bir hayat diliyorum size. sevgiler.
Arşiv (bu sayfadan anahtar kelimeri yazarak ilgili videolara ulaşabilirsin.)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Selov

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
27 Tem 2020
Mesajlar
23
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Yenimahalle/Ankara
@zbtys öncelikle çok iyi anlatımınızla çok iyi destek olduğunuz için teşekkürler. Uzun yazılarınızla ayırdığınız zamanınız içinde ayrı teşekkürler.

Evet, 23:00'dan önce balkon ve camları kapatıyorum. Sinekliği düşündüm fakat güç uygularsa sinekliği aşabilir o yüzden n'olur n'olmaz şimdilik kullanmıyorum.
Köpeğimin sabah teslimiyet ve uluma seslerine uyanıyorum. Bu sesleri kesilen kadar yanına gitmiyorum, gidersem beni yönettiğini düşünmesin diye. Sesi kesilince gidiyorum ve enerjik olduğu için sürekli peşimden geliyor, ipi alıp ağzına sarkıtıyorum ve o da yakalayıp çekiştiriyor böylece onun mutlu olduğu oyunu kuruyorum. Fakat bugün oyun oynarken televizyon ünitesine çarptı ve çerçeve sallanıp yere düşüp kırıldı. Çok korkup köşeye kaçtı sevip sakinleştirmeyi denedim. İnşallah travmatik bir olay olarak hafızasında kalmaz. O yorulana kadar kendi yorulmamı bi' kenara bırakmak durumunda kalarak sonuna kadar onu oynatıyorum. Yorulunca yatıyor ve biraz uyuyor bende bu sırada yemeğini ve suyunu hazırlıyorum. Enerjikken peşimden geliyor o yüzden yemeğini hazırlayamıyorum. O yorulup uykuya geçince bende dinlenme fırsatı buluyorum.

Bugün 3. günümüz ve iyiden iyiye eve alıştı. İlk günlerde oyun oynarken yavaş adımlarla hareket ederken artık koşuyor. Fakat henüz kanepenin veya yatağın üzerine sıçrayamıyor. Ön iki patisini kanepe üzerine götürüyor fakat tırmanamıyor üstüne sıçrayamıyor. Sürekli bana temas ederek uyumak istiyor sürekli sevilmek istiyor ve biz tabii ki sevgiyi ilgiyi eksik etmiyoruz.

Tek isteğim yalnızlığa bir süre alışıp, yalnızken kendine zarar vermemesi. Etrafa zarar veriyorsa versin canı sağ olsun alışsın fakat onun iyiliğini istiyorum.
 

zbtys

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
29 Tem 2020
Mesajlar
81
Tepkime puanı
40
Puanları
18
Konum
esk
köpek arkadaşım çok iyi durumda ve şanslı sizin gibi bir sürü üyesi olduğu için tabi insan gözüyle. köpek gözüyle köpek dünyasına göre yorumladığımızda ne yazık ki bazı yanlış anlaşılmalar mevcut çoğu köpekli ailelerde olduğu gibi. Bu konuda bir kaç bilgi vermek istiyorum
insan dünyasında dokunmak, okşamak, sevgi sözcükleri söylemek, öpmek gibi davranışlar sevgimizi gösterme şeklidir. bir köpeğin gözünden bakıldığında ise bunlar sevgi değildir hatta saygısızca taciz hareketleridir, özel alanı taciz etmektir. köpeklerde ego yoktur, sevgi ego ile beslenir bu nedenle bir köpeğin bize sevgi beslemesi mümkün değildir masayı ne kadar seviyorsa bizi de o kadar seviyorlar yani sevgi besleyemiyorlar. :). onların sevgilerinin göstergesi saygı duymalarıdır. yani sevginin karşılığı saygıdır. köpekler beden dilleri ile iletişime geçerler biz bu dili bilmedikçe köpeğin ne zaman hangi duygu durumunda olduğunu veya ne zaman bize hayır dediğini veya evet dediğini anlamamız imkansızdır. sadece hislerimizle tabiri caizse atmasyon yaparak işte şimdi çok mutlu deriz veya sevince çok mutlu oluyor deriz veya bazı durumlarda köpek çok mutludur ama insanlar köpeği depresyonda bile zannedebilir.. aslında biz öyle düşünüyoruzdur sadece ve genelde bu bizi hep yanlışa sürükler. demem o ki siz ona sevgi amacı ile dokunduğunuzda köpek size hayır diyor ve siz göremediğiniz için sevmeye devam ediyorsunuz, köpeğin gözünde saygısızlık yapmış oluyorsunuz ve sevginin karşılığı saygı idi :(. bir köpeğe onu sevdiğinizi göstermenin doğru yolu ona saygı duyduğunuzu göstermektir yani kişisel alanı( 1 kol boyu ) içine izinsiz girmemektir hayır dediğinde durmaktır beni rahat bırak dediğinde rahat bırakmaktır tabi beden dili bilmeden anlamanız çok zor. bu beden dili de google a yazınca bulabileceğiniz bir şey değil. köpeklerin kendi aralarında kurduğu iletişim dili. aslında onlar sürekli konuşuyorlar fakat bu zamana kadar ******kurucusu ***** dışında bunu farkeden olmamış. çünkü köpeği anlamak için önce köpek olmayı öğrenmek gerekiyordu.
bu bilgileri, paylaştığım ***** ,***** Çağrıdan öğrendim, Çağrıda köpeklerden öğrendi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Selov

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
27 Tem 2020
Mesajlar
23
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Yenimahalle/Ankara
Bazen gelip bacağıma yaslanıp uyur. Kanepede otururken kanepeye henüz tırmanamadığı ve sıçrayamadığı çıkamadığı için kanepede benim olduğum tarafa kanepeye yaslanır. Bana yakın olarak ya da mümkünse bana temas ederek uyumayı istiyor. İlk gün başını benim bacağıma koyarak uyudu. Ee köpeklere göre bu yaptığı saygısızca o zaman? Hani benim alanıma 1 kol yaklaşamazdı?
 

Selov

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
27 Tem 2020
Mesajlar
23
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Yenimahalle/Ankara
Ben yürürken bazen takip eder bacağımı yalar ama benim önüme geçmez fakat hiçbir eğitim komut olmsifir halde böyle. O hâlde sürünün lideri ben miyim?
 

zbtys

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
29 Tem 2020
Mesajlar
81
Tepkime puanı
40
Puanları
18
Konum
esk
evet çok doğru ona dokunduğunda sevmiş olmuyorsun onun gözünde. sen dokunduğunda köpek hayır dediyse ki mutlaka demiştir, eğer elini çekmezsen direk saygısızlık yapmış oluyorsun çünkü dokunmayı bırakman gerekiyordu. e sen ona saygısızlık yaparsan o da tabi sana yapacak :).
senin kol boyuna sen çağırmadan giriyorsa bu da onun sana yaptığı saygısızlık olur. senin sorumluluğunu küçük omuzları üzerine alcak seni baskılayarak ve sen rahatlayacaksın mutlu olacaksın böylece ve sürüyü kontrol altında tutacak.
yürüyüşlerde önden arkadan farketmez istediği gibi yürüyebilir bunun bi kuralı yok.
ama köpek dünyasında çok katı kurallar vardır. sokaktaki özgür köpeklerde gözlemleyebilirsin birbirlerine sokulmazlar hep mesafeli saygılı olurlar birbirlerine.
 

zbtys

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
29 Tem 2020
Mesajlar
81
Tepkime puanı
40
Puanları
18
Konum
esk
şöyle bi kafada yapmaz ama hani gideyim de o bana saygısızlık yaptı bende ona yapayım demez. amacı saygısızlık yapmak değildir amacı seni dengede ve mutlu tutmaktır. sen onu severken mutlu oluyorsan, yönetici köpek görevini almış ve sürü üyelerini dengede tutmayı başarmış olcak. artık sürünün yönetimi kendisine air. barınma yönetimi beslenme yönetimi egzersiz sosyalleşme hepsini o yönetmek zorunda çünkü seni yönetmesine izin verdin.
 

zbtys

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
29 Tem 2020
Mesajlar
81
Tepkime puanı
40
Puanları
18
Konum
esk
onun gözünde sen alt rütbedesin sizin sürüde önce onun sözü geçer artık :) tabi bunlar köpeğin gözünde
 

Selov

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
27 Tem 2020
Mesajlar
23
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Yenimahalle/Ankara
Bunun ne zararı olabilir?
Bizim yönetici olmamızın faydaları ve zararları neler?
Köpeğimizin yönetici olmasının faydaları ve zararları neler?
Hangisi olmalı, tavsiyen?
 

Selov

Hayvansever
Kopek Dostu
Katılım
27 Tem 2020
Mesajlar
23
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Yenimahalle/Ankara
Köpek henüz 2 buçuk aylık ve kardeşleriyle birbirine sokulup uyurlardı.
 

Benzer konular