Yavru Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Kediler 0-12 yaş arası yavru sayılmaktadırlar. Bazen önemsiz gördüğümüz hareketler bile kedi hastalıklarının bize habercisidir. Can dostumuz kedilerimizi hastalıklardan korumanın en iyi yolu ise aşı takvimini düzenli takip etmek ve yıllık genel kontrollerini ihmal etmemektir.

Kedilerde hastalık belirtileri şunlardır:

Popoyu devamlı halıya sürtme:
Poposunu devamlı halıya sürten bir kedi yediği besinlerden dolayı iç parazit kapmış olabilir. En yakın zamanda bir veteriner hekim ziyaret edilmeli ve aşıları tamamlanmalıdır.

Kusma: Zehirlenme, kalitesiz mama ile beslenme, ani mama geçişleri kusmaya sebep olabilmektedir. Kusmanın düzenli hâle gelmesi durumunda veteriner klinikleri ziyaret edilmelidir.

İshal: Besin alerjisi, besin maddesine karşı intolerans, çeşitli virüsler veya toksik maddeler kedinizin ishal olmasına sebebiyet verebilmektedir.

Göz akıntısı: Özellikle yenidoğan kedilerde çok sık rastlanan bir durumdur. Gözde enfeksiyon olması, gözün darbe alması sonucu oluşan yaralanmalarda göz akıntısı oluşabilmektedir. Gözün detaylı incelenmesi gerekebileceğinden mutlaka donanımlı bir klinik tercih edilmelidir. Göz hastalıkları üzerine uzmanlaşmış bir veteriner hekim tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Gözde bulunan iltihap ilerlemiş ve kedi gözünü açamaz duruma gelmişse, gözlerin kör olabilme ihtimali olduğundan vakit kaybetmek söz konusu değildir.

Ateş: Ateşi olan bir kedi herhangi bir bakteriyel enfeksiyona yakalanmış olabilir. Aynı zamanda yavru kedinin toksik bazı maddelere maruz kalması veya immün sistemde bir sorun olması ateşe sebebiyet verebilmektedir.

Kabız: Taramayı azaltmak kedilerin bağırsaklarında tüy topu birikimine yol açacağından dolayı kabızlık meydana gelebilmektedir. Bu durumu önlemek adına günlük olarak taranmalı ve haftada birkaç kez tüy topu önleyici macunlar kullanılmalıdır. Kabızlık aynı zamanda bağırsakta tıkanıklığın, yetersiz beslenmenin habercisidir. Düzenli hâle gelmiş ve ihmal edilmiş kabızlık tümörün habercisi olabilmektedir.

Halsizlik:
Halsizlik tıpkı insanlarda olduğu gibi neredeyse her hastalığın bir parçasıdır. Devamlı halsizlik kedinizin bir sorunu olduğunu anlamına geliyor olabilir.

İştah kaybı: Kedilerin sevdiği besinler tüketmek istememeleri, yemekten tamamen kesilmeleri veya çok az yemeleri, su içmek istememeleri iştah kaybından kaynaklıdır. Birçok hastalığın habercisi olabilen bu semptom, kedide görülmeye başlanmışsa kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Patisini yere basamama, yürümekten çekinme: Eğer kediniz patisini yere basamıyor veya yürümek istemiyorsa patisinde veya bacaklarında kırık, çatlak, incinme gibi hastalıklara işaret eder. Kırık, çatlak hafife alınacak hastalıklar değildir. Vakit kaybetmeden bir veteriner hekime götürülmeli ve röntgen ile bakılmalıdır.

Kilo kaybı: Kontrol dışı devamlı ve hızlı kilo kaybı bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Veteriner hekim kontrolünde diyette düzenleme yapılarak kaybedilen kilolar bu durumun dışındadır. Aynı zamanda kilo kaybı mama değişikliği yapıldığında da görülebilmektedir.

yavru-kedilerde-hastalik-belirtileri.png


Bölgesel tüy dökümü: Tüm vücutta meydana gelen bir tüy dökümü yerine belirli bölgede deri görünecek kadar azalan tüyler bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Dış parazit, alerji, mantar gibi hastalıklarda sık rastlanan belirtilerden bir tanesidir.

Deride kepeklenme: Deride kepeklenme genellikle alerji kaynaklı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda deride kepeklenme farklı birçok hastalığa daha işaret edebilir.Yalnızca alerjiye yorulmamalıdır. Sağlıksız mamalar deri ve tüy sağlığının başlıca düşmanıdır.

Deride yara kabuklarının oluşması: Kedinin tırnaklarının uzun olması durumunda kaşınırken derisini çizerek yara yapabilir. Özellikle kaşıyamadığı alanlarda bulunan yara kabukları dış parazitin habercisi olabilmektedir.

İdrarını veya kakasını yaparken zorlanma: İdrarını yaparken zorlanan bir kedide çeşitli böbrek hastalıkları, üriner hastalıklar görülebilmektedir. Kısırlaştırılmamış kedilerde çok sık rastlanan bir durumdur. Tuz içeren mamalar, düşük kalite mamalar çeşitli üriner hastalıklara sebep olabildiğinden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Ağızda kötü koku: Ağızda devamlı ve etrafa yayılan kötü bir koku varsa bu durum ağız içi enfeksiyonların habercisi olabilmektedir. Ağızda normalden fazla bir koku varsa mutlaka veteriner hekime danışılmalı ve gerekli tedavi süreci başlatılmalıdır.

Devamlı hapşırık: Kedilerin ara sıra hapşırması büyütülmemelidir. Ancak devamlı hapşıran bir kedide önemli-önemsiz birçok hastalık görülebilmektedir. Kedinizin neden hapşırdığını öğrenmek isterseniz alttaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Tavsiye Bağlantı: Kedim Hapşuruyor Sebebi Nedir?

Bu belirtileri kedinizde bir süredir görüyor ve hasta olmasından şüphe ediyorsanız mutlaka bir veteriner kliniğine veya hayvan hastanesine gitmelisiniz. Küçük bir problem gibi görünen bu belirtiler ölümcül bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi hayvan hastalıklarında da erken teşhis hayat kurtarır.
 

Benzer konular