Teraryumlar

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Bu günkü konumuz ise teraryumlar olsun.:)
images (4).jpeg

(Tarantula teraryumu)

Daha önce poludaryuma değinen bir yazı hazırlaya çalıştım, linkini buradan bulabilirsiniz. Bu çok işlevli, camdan oluşan dikdörtgenlerde başka birşey daha yapılıyor. Akvaryum ve poludaryumlar dışında. O da teraryumlardır. Tamamen kara alanı taklit eden, karada ama kapalı ortam isteyen hayvanlar için hazırlanan bir ortam.
images (3).jpeg

(Yılan teraryumu)


Teraryum Nedir?
Yukarıda da bahsettiğim gibi teraryumlar tamamen kuru alandan oluşur. Toprak, kum, çakıl veya buna benzer malzemeler ile kurulur. Bazen peçete, kağıt tarzı malzemeler kullanarak pratik veya az masraflı olması hedeflenebiliyor. Ama doğal bir ortam için doğal malzemeler kullanmak daha uygun olur.
Taban malzemesi dışında canlının tırmanma, saklanma, uyuma, beslenme vb. ihtiyaçları için alanlar da oluşturulur. Bunlar canlıdan canlıya değişeceği için burada çok birşey sayılamaz.


Teraryumlarda Bakılan Canlılar
Aslında şöyle bir baktığımızda kuşları bile içine alabiliriz. :) Yukarıda bahsettiğim gibi kapalı ortam isteyen her canlı için tercih edilebilirler. Daha çok hangi canlılar için kurulur diye sorarsanız tarantulalar, karıncalar vb. eklembacakalılar için, yılanlar için, bukalemun, iguana, geko, kara kaplumbağası için kurulur. Özellikle yabancılarda hemster tarzı kemirgenler için de kafesten ziyade cam akvaryumlar kullanıldığını görebilirsiniz, belki onları da sayabiliriz.
images (5).jpeg

(Hamster teraryumu)

Teraryumlarda Kullanılan Ekipmanlar
Bazen hiçbir alete gerek olmayabilir. Bazense birkaç şeye ihtiyaç duyulur. Bu nedenle daha çok beslenecek olan canlıyı baz alarak araştırma yapmak uygun olur. Yine de birkaç şey sayılması gerektiğinde uv lamba söylenebilir, karbon ısıtıcı söylenebilir, buhar makinesi söylenebilir, termometre ve nem ölçer söylenebilir


Teraryumda Bitki Bakılır Mı?
Doğal bir ortam için bitki kullanılabilir. Kuru bir ortam yapılacak ise sukulent, kaktüs tarzında, nemli bir ortam yapılacaksa yosun, fittonia, hava bitkisi tarzında bitkiler örnek gösterilebilir.
images.jpeg
 

Ekli dosyalar

  • images (2).jpeg
    images (2).jpeg
    63.7 KB · Görüntüleme: 10