Tavşanlarda Doğru Yem Seçimi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Tavşan mamalarında doğru seçimi yapmak tavşanınızın sağlığı ve yaşam kalitesi için oldukça önemlidir. Yanlış seçilen mamalar tavşanlarda obeziteye, böbrek rahatsızlıklarına veya ömrün kısalmasına sebep olabilmektedir. Bununla beraber bazı mamaların içeriğinde bulunan besinler tavşanlara alerji yaparak deri sağlığını tehlikeye atabilecektir. Aynı zamanda tavşanın alerjik reaksiyon gösterdiği besinin devamlı kullanılması durumunda normalden fazla tüy dökümü de gözlemlenebilmektedir.

Doğru marka ve doğru çeşit mama seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri tavşanın beslenme geçmişidir. Örneğin karışık yem ile beslenmeye alışmış bir tavşan pelet yem tüketimine geçerken zorlanabilir, pelet yem yemeyi reddebilmektedir. Yavru tavşanlarda mama değişimi yapmak kolay olabilse de yetişkin tavşanlarda mama değişimi yapmak bazen zorlu olabilmektedir. Yetişkin tavşan sahiplenen kişilerin mutlaka tavşanın daha önce nasıl beslendiğini öğrenmesi gerekir. Tavşanın beslenme geçmişi diyetlerinde kullanılacak yeşillik miktarını da etkiler. Yeşillik ağırlıklı beslenen bir tavşan kuru gıdayı az tüketmesine rağmen hastalanmazken, kuru gıda ağırlıklı beslenen bir tavşan fazla yeşillik tüketiminde hastalanabilecektir.

Tavşanlarda Karışık Yemin Kullanımı
Tavşanlarda karışık yem çoğunlukla üreticiler tarafından tercih edilir. Tavşanlar ucuz yolla daha etli olacağından karışık yemin kullanılması söz konusudur. Aynı zamanda bazı tavşan sahipleri de tavşanlarını karışık yem ile beslerler. Yavruluk döneminden itibaren karışık yem ile beslenmiş bir tavşan kalan hayatında da karışık yem tüketmek isteyecek, tek çeşit pelet yeme geçmekte zorluk çekecektir. Bu gibi durumlarda karışık yem sürekli olarak kullanılabilir. Ancak tavşan yavruyken sahiplenilmişse doğru olan onu tek çeşit pelet yeme alıştırmaktır. Bu şekilde tavşanın sindirim sistemi daha rahat çalışacak, ileride tavşanın çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimali en aza indirgenecektir.

Tavşanlarda Pelet Yemin Kullanımı

Pelet yem; yonca peleti, kuzu yemi, kemirgen yemi gibi birçok çeşide ayrılır. Tavşanlar için kullanılacak en doğru pelet yem tavşanlar için özel üretilen pelet yemlerdir. Türkiye'de yaygın olmadığından pelet yem satışı yalnızca birkaç marka ile kısıtlı olsa da pelet yem tavşanların sağlıkları için tercih edilmesi gereken yem çeşididir. Bu yemlerin içerisinde tek tip besin bulunduğundan sindirimi daha kolaydır. Aynı zamanda karışık yemlere kıyasla daha az su ve daha az karbonhidrat içerir. Daha az karbonhidrat içeriği sayesinde kilo alımını engelleyerek sonraki yıllarda obezite gibi problemlere yol açmaz. Hassas sindirim sistemine sahip tavşanlar çoğu zaman karışık yem tüketemez veya buna bağlı hastalıklara yakalanır. Hassas sindirim sistemine sahip tavşanlar için özellikle yonca peleti tercih etmek sindirim sistemlerini pozitif yönde etkileyecektir.

tavşan pelet yem.jpg

Tavşanlarda Ödül Maması Seçimi
Tavşanlar çok zeki canlılardır. Kendilerine öğretileni çok hızlı anlayabilme ve uygulayabilme kabiliyetine sahiplerdir. Tavşanına eğitim vermek isteyen kişilerin mutlaka ödül maması kullanması gerekir. Doğru ödül mamasını seçerken tavşanın damak zevki göz önünde bulundurulmalıdır. Eğitim sırasında verilecekse kolay tüketilebilir, küçük boyutlarda ödül maması tercih edilmelidir. Eğitim dışı verilecek mamalarda ürünün içeriği ve tazeliği ön planda tutulmalıdır. Kurutulmuş meyveler, sebzeler tavşanlar için en iyi ödül mamalarındandır.
Tavşanlar için ödül maması yalnızca hazır paketlenmiş mamalardan ibaret değildir. Aynı zamanda keçiboynuzu, ayçekirdeği, kabak çekirdeği, kaju, kuru üzüm, ceviz gibi besinler de ödül maması olarak kullanılabilmektedir. Tabii bu besinler günlük beslenmesinde yer almamalı, yalnızca ödül amaçlı ara sıra az miktarda verilmelidir.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Gülce hanım yine tavşanların beslenmeleri hakkında bilgiyi en iyi şekilde aktarmışsınız :)

Emeğine sağlık harika bir yazı olmuş, tavşan besleyenler için muhteşem bilgilendirici bir yazı.
 

Minik Tavşi

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
5 Eki 2020
Mesajlar
149
Tepkime puanı
40
Puanları
28
Konum
Kırıkkale
@Gülce hanım benimki 3 aylık civarı karışık yem tüketmek istiyor sürekli dediğiniz gibi peleti kabul etmiyor ne yapmalıyım daha fazla büyümeden pelete alışması için
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Karışık yeme pelet yem koyduğunuzda pelet yemi yiyor mu ayırıyor mu?
 

Minik Tavşi

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
5 Eki 2020
Mesajlar
149
Tepkime puanı
40
Puanları
28
Konum
Kırıkkale
Ayırıyor iki üç defa peleti önüne alıp burnunu kıvırarak yediğini gördüm ama şöyle biseyde var karışık yemide seçiyor çok seçici ne yapcam bilmiyorum secmedigi koşa koşa geldiği bir yek çayır otu
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Yonca peletini denemiş miydiniz? Çayır otunu seviyorsa yonca peletini de seveceğini düşünüyorum. Tavşanlar maalesef çok seçici hayvanlar, her önüne konanı yemiyorlar. :)
 

Minik Tavşi

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
5 Eki 2020
Mesajlar
149
Tepkime puanı
40
Puanları
28
Konum
Kırıkkale
Denemedim ama onuda deneyeyim aldığım mamalar okadar güzel kokuyor ki ben yicem nerdeyse eşek sipasi beğenmiyor neyse canı sagolsunda 😊