Tavşanlara Tuvalet Eğitimi Vermek

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir

Öncelikle tavşanlara tuvalet eğitimi vermezseniz kesinlikle evde beslenmeye uygun hayvanlar olmadıklarını söyleyebilirim. Sürekli elinizde süpürgeyle veya mendille kaka toplamak zorunda kalırsanız. Bu yüzden bu yazıyı dikkatle okumanızı ve uygulamadıysanız bir an önce uygulamanızı öneririm. Tavşanlara tuvalet eğitimi vermek sandığınızdan çok daha kolay bir işlemdir ve kedilerinkiyle benzerlik gösterir.



Öncelikle kendinize bir köşe tuvaleti edinmenizi öneririm (dondurma kabı, derin olmayan yoğurt veya saklama kapları da olabilir.). Fotoğraftaki gibi bir tuvalet kabı sizin oldukça işinizi görecektir. Direkt kedi tuvalet kabı da alabilirsiniz. Tavşanınızın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Orta ırk bir tavşan ise kedi tuvaleti tercih edebilirsiniz. Daha rahat içine sığacağından öğrenmesi kolaylaşır.



Genellikle kediler için satılan aynı zamanda kemirgenler içinde kullanılabilen çam peletlerini altına serebilirsiniz. Aynı şekilde koçan granülleri de var ancak henüz onları denemedim. Etrafıma şöyle bir baktığımdaysa herkes farklı bir şey kullanıyor. Burada önemli olan alta yalnızca kediler için kullanılan kristalli kedi kumlarından sermemek. Tavşanların dışkılarını örtme değil yeme içgüdüleri olduğundan bu kumlar onlara uygun değil ve yediklerinde hasta olmalarına sebep oluyor. Çeşitli zehirlenmelere de davetiye çıkarıyor. Talaş ise tuvalet altlığı olarak kullanıldığında aşırı ve çıkmayacak bir kokuya sebebiyet veriyor. Bu yüzden kafesin bir kısmına talaş bir kısmına kemirgen tuvalet altlığı olarak satılan bir ürün kullanırsanız tavşan için daha sağlıklı olacaktır. Tuvalet altlıkları her pet shoplarda olmuyor bu yüzden güvenilir sitelerden getirtebilirsiniz.




Nasıl Kullanılır?


Tuvalet kabınız ve tuvalet altlığınız tamamsa sıra nasıl kullanacağını öğretmekte :)

Öncelikle tavşanların sindirim sistemleri hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum. Böylece özellikle neden tuvalet eğitiminin önemli olduğunu net olarak anlayabilirsiniz.

Tavşanların sindirim sistemi oldukça hasasstır ve çoğu canlıya kıyasla yeteri kadar gelişmiş değildir. Sindirim sistemiyle ilgili bozukluklar onlar için hayati önem taşır.

Tavşanlar günde 300-400 kez dışkılarlar. Dışkılamaları için bir besinin diğer besini itmesi gerekir. Çok yemelerinin nedeni bundan kaynaklıdır. Aynı zamanda yemek yerken dışkılamalarının nedeni de budur. Dikkat ederseniz tavşanların kakalarını en çok yaptıkları yer yemeklerini yedikleri yer ve çevresidir. 300 kaka içinden bir tanesini yeme sebepleri B ve K vitaminini içeride tutmaya yarayan bakterilerin tavşanlarda olmaması ve direkt atılmasıdır. Bu yumuşak ve ilginç görüntülü kaka tam bir vitamin deposudur. Bu kakayı tanımlarken 'cecotropes' terimi kullanılır. Bir deneye göre cecotropesini yemeyen tavşanların 45 gün sonra öldüğü tespit edilmiştir. Yani eğer tavşanınızın cecotropesini yenmemiş bir şekilde ortalıkta devamlı görmeye başladıysanız bir sıkıntı var ve diyetinde değişiklik yapmanız gerekiyor demektir. Cıvık kakasını yememesinin sebebi diyetindeki fazla vitamin ve proteinler de olabilir. Temizlik esnasında cıvık kaka kesinlikle toplanmamalıdır.

Gelelim tavşanınıza eğitim vermeye. Öncelikle yavru bir tavşana bu alışkanlığa kazandırmanın çok zor olduğunu ve benim bütün uğraşlara rağmen yavru tavşanlarıma yalnızca çiş eğitimi verebildiğimi belirtmek isterim. Yetişkin tavşanlarımda tek sıkıntımız inatçılık yapıp tuvalet kabının etrafına dışkılayıp içine dışkılamamaktı. O sorun zamanla çözüldü.

Tavşanınızın bir süre çiş yapmasını bekleyin. Çişini kuru bir bez veya kuru mendille aldırın. Bu mendili tuvalet kabının dibine koyun. Eğer tavşanınız zaten bir talaş veya başka bir şeye çişini yapmışsa onu da kullanabilirsiniz. Çiş kokusunun sinmiş olduğu mendili talaş veya pelet ile örtün. Çişini bir daha ki yapışında hemen tuvalet kabına gitmeyebilir, sabırlı olun. Çişini tekrar kuru mendille temizleyip tuvalet kabına koyun. Bu sefer üstüne fazla malzeme koymayın ki koku daha çok yayılabilsin. Çişini tuvalet kabına yaptığında minik bir parça muz, çilek, elma, kuru üzüm, iç çekirdek, ceviz gibi ödül maması olarak kullanılabilecek yiyecekler verebilirsiniz. Çiş eğitimi en fazla 3 gününüzü alacak bir eğitim. Kaka eğitimi, tavşanlar devamlı kaka yaptıklarından dolayı onları biraz daha zorlayacak bir eğitim.

Bunu biraz daha detaylı anlatmaya çalışacağım. Öncelikle ona eğitim sürecinde aşırı geniş bir alan tanımamalısınız. Mümkünse yemeğini tuvalet kabının üstünde yesin. Eğer tuvalet kabına çıkmıyorsa, mama kaplarının yakınlarında bir yere koyun. Bu süreçte tuvalet kabını her yerde gezdirmeyin ki daha rahat kavrayabilsin. Kakasını her yaptığında alıp tuvalet kabına koyun. Ardından kakalarını da tuvalet kabına koyun. Kakasını oraya yaptığında yine aynı şekilde ödüllendirebilirsiniz. Olayı kavramalarında yardımcı olacaktır. Bunu sabırla belirli alanlar içerisinde yaparsanız çabucak öğrenir :) Eğitim sürecinde onları kırıp, enerjilerini atamadan onlara eziyet edermişçesine davranmak eğitimi çok çabuk unutmalarına, geniş alana sahip olduktan sonra yine patır patır etrafa bırakmasına sebep olacaktır. Yine tuvalet eğitiminde önemli olan bir başka etken, nasılsa öğrendi deyip birden alanını fazla genişletmektir. Tavşanınız çişini tutup 2 adım ötesindeki yere yapmayı daha yeni öğrenmişken onu bütün eve salarak eğitimi sıfırlamış olursunuz çünkü daha çişini de kakasını da o kadar uzun süre tutmayı öğrenmedi. Önce yalnızca bulunduğu odada dolanmaya başlamalı daha sonra yalnızca koridorlarda, iki oda ve koridor ardından bütün ev şeklinde ilerlemelidir. Bu şekilde hem bir tuvalet kabı olduğunu unutmaz, hem de tuvaleti geldiği gibi ışık hızıyla tuvalet kabına koşar.

Kısaca dikkat edilmesi gerekenler:
  • İçine rahat girip çıkabileceği bir tuvalet kabı edinmek,
  • Sabırlı olmak, sinirlenmeden her davranışına karşı sakin yaklaşmak,
  • Zamanında doğru şekilde ödüllendirmek, (Kocaman bir aferin, sevdiği ve hızlı tüketebileceği bir yiyecek. Kuruyemiş olabilir.)
  • Çiş yaptığı yerleri iyi temizlemek,
  • Ne çok dar ne çok geniş bir alanda tuvalet eğitimi vermek,
  • Tuvalet eğitimini unutturacak davranışlarda bulunmamak (Tuvalet kabını veya yerini değiştirmek, kızmak, strese sokmak)
  • Kediler için üretilmiş ürünleri değil, tavşanlar veya kemirgenler için üretilenleri kullanmak. Açık tuvalet kabı daha geniş olması nedeniyle kullanılabilecek tek üründür.
  • Tuvalet eğitimiyle birlikte komut eğitimi de verilmesi öğrenmelerini geciktirecektir.
  • Ergenlik dönemine giren erkek tavşana yeniden çiş eğitimi verilmesi gerekebileceğini unutmayın.

Ergenliğe Giren Erkek Tavşan

Ergenliğe giren erkek tavşan bölgesini belirlemek isteyecek ve bunun için oraya buraya çişini püskürtecektir. Bu önüne tamamiyle geçilebilecek bir durum olmamakla birlikte tavşanınızın bunu doğası gereği yaptığını, böyle yaptığı için ona kızmamanız gerektiğini unutmayın. Eğer olurda tamamen sizin üstünüze püskürtürse bir daha yapmaması için uyarın. Bu uyarı bağırarak yapılmamalıdır. Erkek tavşanlar çiş püskürtmesini engellemenin tek yolu kısırlaştırma yapmaktır.



 

Miniktavşan

Hayvansever
Tavsan Dostu
Katılım
12 Eyl 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Ankara
Ben kafesini tuvalet kabı olarak kullanıyorum fakat kafes altlığı sürekli temizlemek için çok zor ve günlük temizlemeye kalksam çam peleti dayandıramıyorum çok geniş alana septiğimden. Daha küçük bir kaba geçsem suluğu falan nerede durur? Kafes de aynı yerde dursa tekrar kafese gider mi tuvalet kabı yerine? Bizimki eve geldiğinde hemen çişini yapmayı öğrendi tuvaletine ama kaka problemimiz hala var. Bir çoğu kafeste olsa da yaklaşık 10-15 tane günlük olarak bırakıyor dışarı. Sürekli takip edemediğim için de maalesef günlük olarak süpürüyorum sadece.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Tuvalet kabı kullanmayı denediniz mi? Kafes içerisine konabilen bir kap alıp denemenizi öneririm.
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,854
Çözümler
26
Tepkime puanı
974
Puanları
113
Konum
İzmir
15 yıl önce beslemiştim. Nasıl bir zorluktur bu hayvanı beslemek.

Sanılanın aksine havuç değil marul en sevdiği yiyecek bu hayvanların. Çizgi filmler hep yanlıs bilgi veriyor bize :)

Tuvalet eğitimini başaramamıştım, ama yemek yediği kısım hariç başka yere de cok yapmazdı, nadir.

En son dayanamayıp babamın arkadaşının çiftliğine vermiştik.
 

Miniktavşan

Hayvansever
Tavsan Dostu
Katılım
12 Eyl 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Ankara
Tuvalet kabı kullanmayı denediniz mi? Kafes içerisine konabilen bir kap alıp denemenizi öneririm.
Bulamıyorum. Yani internette birkaç tane gördüm ama ızgaralı olanlarından aldam daha iyi olur dedim sadece. Peki kafes içine koyduğumda o tuvaleti bugüne kadar kafesin her yerine yapıyordu malum sadece tuvaletine yapmayı öğrenir mi ki? Ben yine kafesin her yerine yapar diye düşünüyorum açıkçası
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Öncelikle kafes dışında dolaştığı zaman için ayrı, kafeste bulunduğu zaman için ayrı tuvalet kabı kullanmanın daha doğru olacağını belirteyim. Bu şekilde tuvalet alışkanlığını daha kolay edinecektir. Tuvalet alışkanlığında çiş eğitimi oldukça kolay olsa da devamlı boşaltım yapan canlılar için kaka eğitimi daha zorlu bir süreç olacaktır. Sizin de tuvalet eğitimi konusunda oldukça yol katetmiş olduğunuzu söyleyebilirim. Yakında kakasını tamamen tuvalet kabına yapacaktır, sabırlı olup topladığınız tüm kakaları tuvalet kabına boşaltın.
Dışarısı için kullanacağınız tuvalet kabında talaş kullanabilirsiniz. Talaşın altına karbonat dökmek de kokunun yayılmasını engelleyecektir. Kafeslerde veya tuvaletlerde kesinlikle ızgara kullanılmasını doğru bulmuyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi tavşanlar kendi kakalarını yerler ve ızgara sebebiyle bu kakaya erişemezlerse bunun sonucu uzun vadede ölüm olacaktır. Bunun yanında tavşanların ayaklarının yara olması ihtimali de var.
İdrarını tek bir yere yapması için şöyle bir tavsiyede bulunabilirim: Tıpkı tuvalet eğitimi verir gibi öncelikle kafesi sirke ile güzelce yıkayın. Ardından taban altlığınızı serin. Tavşanınızın idrarını yapmasını bekleyin. İdrarını yaptığı bölgenin mamasını yediği yere çok yakın olmasına dikkat edin, tavşanlar yemek yerken de boşaltım yapabilirler. Bu sebeple tuvalet daima yakınlarında olmalıdır. Bir sonraki idrarını yaptığı bölge farklı olsa bile pis peleti alın ve devamlı çişini yapmasını istediğiniz bölgeye koyun. Tavşanınız tek bir bölgeye çişini yapana kadar bunu devam ettirin.
İdrarının az kokması ve sağlığı için vereceğim tavsiyelerden bir tanesi de daima suyuna sirke katmanızdır. 250 mL'ye 1-2 damla damlatmanız yeterli olacaktır. 2 damladan fazla damlatmamaya özen gösterin.
 

Miniktavşan

Hayvansever
Tavsan Dostu
Katılım
12 Eyl 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Ankara
Öncelikle kafes dışında dolaştığı zaman için ayrı, kafeste bulunduğu zaman için ayrı tuvalet kabı kullanmanın daha doğru olacağını belirteyim. Bu şekilde tuvalet alışkanlığını daha kolay edinecektir. Tuvalet alışkanlığında çiş eğitimi oldukça kolay olsa da devamlı boşaltım yapan canlılar için kaka eğitimi daha zorlu bir süreç olacaktır. Sizin de tuvalet eğitimi konusunda oldukça yol katetmiş olduğunuzu söyleyebilirim. Yakında kakasını tamamen tuvalet kabına yapacaktır, sabırlı olup topladığınız tüm kakaları tuvalet kabına boşaltın.
Dışarısı için kullanacağınız tuvalet kabında talaş kullanabilirsiniz. Talaşın altına karbonat dökmek de kokunun yayılmasını engelleyecektir. Kafeslerde veya tuvaletlerde kesinlikle ızgara kullanılmasını doğru bulmuyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi tavşanlar kendi kakalarını yerler ve ızgara sebebiyle bu kakaya erişemezlerse bunun sonucu uzun vadede ölüm olacaktır. Bunun yanında tavşanların ayaklarının yara olması ihtimali de var.
İdrarını tek bir yere yapması için şöyle bir tavsiyede bulunabilirim: Tıpkı tuvalet eğitimi verir gibi öncelikle kafesi sirke ile güzelce yıkayın. Ardından taban altlığınızı serin. Tavşanınızın idrarını yapmasını bekleyin. İdrarını yaptığı bölgenin mamasını yediği yere çok yakın olmasına dikkat edin, tavşanlar yemek yerken de boşaltım yapabilirler. Bu sebeple tuvalet daima yakınlarında olmalıdır. Bir sonraki idrarını yaptığı bölge farklı olsa bile pis peleti alın ve devamlı çişini yapmasını istediğiniz bölgeye koyun. Tavşanınız tek bir bölgeye çişini yapana kadar bunu devam ettirin.
İdrarının az kokması ve sağlığı için vereceğim tavsiyelerden bir tanesi de daima suyuna sirke katmanızdır. 250 mL'ye 1-2 damla damlatmanız yeterli olacaktır. 2 damladan fazla damlatmamaya özen gösterin.
Çok teşekkür ediyorum bilgilerinizi paylaştığınız için çok yararlı oldu. Bizim minnoş Hollanda Lop tavşanı. Dışarda yeri maalesef yok sadece balkonumuz var orada duruyor sürekli. Arada eve salıyorduk fakat şu an uyuz problemi ile uğraştığımız için salamıyoruz maalesef. Aslında size o konuyla ilgili de birkaç sorum olmuştu tavşanım uyuz mu başlığının altında uygun olduğunuzda fikrinizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Uyuz problemimizi veterinerimizle çözdükten sonra devam edeceğim tuvalet eğitimi konusunda. Söylediğiniz önerileri deneyeceğim. Tekrar çok teşekkür ederim.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Balkonunuz kapalı değilse balkonda bakmanız çok tehlikeli. Her an bir yırtıcıya yem olabilir, balkondan düşebilir veya rüzgara, yağmura, soğuğa maruz kalması durumunda hastalanabilir veya ölebilir.
 

Miniktavşan

Hayvansever
Tavsan Dostu
Katılım
12 Eyl 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Ankara
Balkonunuz kapalı değilse balkonda bakmanız çok tehlikeli. Her an bir yırtıcıya yem olabilir, balkondan düşebilir veya rüzgara, yağmura, soğuğa maruz kalması durumunda hastalanabilir veya ölebilir.
Hayır kapalı cam balkon. Arada pencereleri aralıyoruz ama geçebileceği kadar değil. Kış için de veterinerimiz topraktan bir sığınak yapmamızı önerdi üşürse içine sığınabileceği gibi
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Açıkçası tavşanların kışın balkonda bakılmasını pek doğru bulmuyorum. Balkonlar bazen dışarıdan bile daha soğuk olabiliyorlar. Tavşanlar soğuğa karşı çok hassas oldukları için hemen üşütüp hastalanabiliyorlar. Kışın balkonda bakamama ihtimaline karşı mutlaka ikinci bir planınız olsun.
 

Miniktavşan

Hayvansever
Tavsan Dostu
Katılım
12 Eyl 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Ankara
Açıkçası tavşanların kışın balkonda bakılmasını pek doğru bulmuyorum. Balkonlar bazen dışarıdan bile daha soğuk olabiliyorlar. Tavşanlar soğuğa karşı çok hassas oldukları için hemen üşütüp hastalanabiliyorlar. Kışın balkonda bakamama ihtimaline karşı mutlaka ikinci bir planınız olsun.
Anladım. Teşekkür ediyorum.
 

Alex'in annesi

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
15 Eyl 2020
Mesajlar
39
Tepkime puanı
6
Puanları
8
Konum
Kırıkkale
Gülce hanım tavşan dışkılamasinda bu cecotropes olan dışkı bir tavşan da mutlaka yapılır mı yani okurken dikkatimi çekti ölen tavşanım hiç böyle dışkılama yapmadı benim tek tek tane tane yapıp tane yerdi hep yani onu yapmaması bir sorun mu olduğunu gösterir merak ettim
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Bu kakayı sizin görmeniz pek mümkün değil. Kakayı yaptıktan hemen sonra tüketirler. Tüketmemeleri durumunda beslenme şekillerini değiştirmek gerekir. :)
 

Alex'in annesi

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
15 Eyl 2020
Mesajlar
39
Tepkime puanı
6
Puanları
8
Konum
Kırıkkale
Ama çoğu kez ben onu yaparken görüyordum yani günümün çoğu vakti onla geçiyordu tek tek kaka yerken gördüm hep birde önümde kafasını oraya götürüp öyle çok yedi demekki hiç denk gelmemisim😊