Tavşanlar Adet Olur Mu?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Tavşanlar adet olur mu sorusu birçok tavşan sahibi tarafından merak edilen ve çoğu zaman cevapsız kalan sorulardan bir tanesidir. Yanlış bilgilendirmeler, bilinçsiz hayvan sahipleri tarafından yapılan yorumlar bilgi kirliliğine yol açmaktadır. Bu sorunun aslında oldukça basit bir cevabı vardır.

Tavşanlar Adet Olur Mu? Tavşanlar insan gibi adet olmazlar.

Küçük memeliler, insanlar gibi adet olmazlar. Hayvanlarda adet döngüsü değil kızgınlık (östrus) döngüsü gözlemlenir. Kızgınlık döneminde yavrular için üretilen kan dışarı atılmadan rahim duvarları tarafından emilir. Dişi tavşanların yumurtlama dönemi yalnız çiftleşme ile tetiklendiğinden tam olarak kızgınlık dönemine girdiklerini dahi varsayamayız. Bu canlılar yalnızca bir uyaran (erkek yetişkin tavşan) olduğunda kızgınlık belirtisi gösterirler. Etrafta devamlı bir erkek tavşan olması onların devamlı üremek istemesine sebep olur, bu da tavşanların neden bu kadar fazla ve hızlı üreyebildiklerini açıklar.

20170831_155945_HDR.jpg

Tavşanlarda Kırmızı Renkli İdrar Neden Olur?
Tavşanların idrar rengi tükettikleri besinlere ve su tüketimine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Domates, çilek gibi kırmızı renkli besinleri gün içerisinde fazla tüketmiş bir tavşanın idrarı da kırmızı renkli veya kırmızı renge yakın olabilir. Kırmızı renkli idrar bir hastalığın habercisi olmasa da ileride yaşanabilecek sorunları önlemek amacıyla her besinin kararında verilmesi gerekir. Aynı zamanda az su tüketimi de idrar renginin koyulaşmasına sebep olur. Tavşanların önündeki su her gün yenilenmeli ve yeterli su tükettiğine emin olunmalıdır.

Tavşanların Kanaması Olur Mu?
Sağlıklı bir tavşanın kanaması olmamalıdır. Cinsel bölgede kanamanın görülmesi bir hastalığın veya doğumun gerçekleştiğinin belirtisi olabilir. Tavşanlarda adet kanaması benzeri bir kanama görüldüğünde hiç beklemeden bir veteriner hekime danışılmalı ve gerekli tedaviye başlanmalıdır.

Kanamanın görülebileceği bazı özel durumlar vardır:
  • Doğum sonrası,
  • Rahim ve yumurtalık ile ilgili hastalıklar,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Kanayan bölgenin yaralanması, kesik oluşması,
  • Böbrek hastalıkları gibi hastalıklar tavşanlarda kanama görülmesine sebep olur.

Tavşanlar ile ilgili nitelikli ve doğru bilgi edinmek için aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz:
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Açıklamada da söylediğim gibi oluyorlar ancak insanlara benzer şekilde gerçekleşmiyor.
 

ErdemYay

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
30 Haz 2022
Mesajlar
58
Tepkime puanı
20
Puanları
8
Konum
Ev
Genellikle tavşanın kırmızı renkte idrar yapması tavşanların adet olduğu gibi bir düşünceye sebep oluyor. Tavşanlar mevsimsel değişiklikler ve yediği besinlerdeki karoten değerine göre kırmızı idrar yapabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: KCG

Benzer konular