Tavşan Bakımı Hakkında

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Bu sevimli canlıları herkes biliyor, tanıyor lakin kimse ne yer ne içer nasıl yaşar bilmiyor :) Ben de bu başlıkta biraz bu konudan bahsedeceğim.

Tavşanların klasik ve genel özellikleriyle başlayalım:

Tavşanlar sabırlı ve uygun bir ev/bahçe ortamında çok uysal ve evcil olabilecekleri gibi ortamları yanlış hazırlandığında size yapmadığını bırakmayacak sinirli canlılara da dönüşebilirler bu yüzden tavşan bakımında en önemli kısım yaşam alanlarıdır diyebiliriz.
Tavşanlar kesinlikle bir metrelik kafeslerde bakılmamalı onlara ait bir oda veya 2-3 katlı oyun alanları içeren kafeslerde bakılmalıdır. Herkes gibi ben de tavşanların bir yere kapatılmasını kesinlikle doğru bulmasam da etrafta onun için tehlikeli olabilecek eşyalar, kırıp dökebileceği biblolar vs, varsa onun kendini güvende ve rahat geçireceği bir kafesinin de olması gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda tavşanlar eve ilk geldiklerinde etrafı tanımadıklarından ve tuvalet eğitimini muhtemelen unutacaklarından dolayı sizin gözetiminizde değilken kafeste kalması ve etrafı gözlemlemesi, aynı zamanda kendine güvenli bölgelerini belirlemesi onlar için yine daha sağlıklı olacaktır. İlk zamanları kafeste geçen bir tavşanın dışarıda gezme süresi günün 24 saati içerisinde en az 6 saat olmalıdır. Tuvalet eğitimi olmayan bir tavşanın tuvalet eğitimini almadan bütün evi gezmesine izin vermemeye özen göstermelisiniz aksi takdirde size tuvalet konusunda sıkıntı çıkartacaktır.

Tavşanların beslenmesi konusuna gelecek olursak eğer, tavşanların çok hassas bir sindirim sistemleri vardır. Yaptığınız tek bir hata tavşanınızın ölümüne sebebiyet verebilir. Genç yaşta tavşan ölümlerinin çoğu ishalden dolayı gerçekleşmektedir. Tavşanların yemesi gereken en önemli besin kuru yoncadır. Önlerinden asla eksik edilmemeli, küflü ve bayat olmamasına dikkat edilmelidir. Taze kuru yonca hoş kokusu ile kendini belli eder ancak bayat kuru yoncaların herhangi bir kokusu olmaz veya kötü kokuludur. Tavşanların günlük yemi yalnızca kuru yoncadan ibaret olmamalıdır. Karbonhidrat gereksinimi için pelet yem gerekli protein-vitaminleri karşılamak için sebze, meyve ve yeşillik tüketmelidirler. Bebekken annesi tarafından yeşillik, sebze, meyve ile beslenen yavru tavşanların bu tarz besinleri tüketmesinde bir sakınca olmasa da annesi tarafından yeşilliğe alıştırılmamış bir yavrunun yeşilliğe 4. ayda, sebzeye 6. meyveye ise 8. ayda başlamasını tavsiye ederim. Tabii bu ilk 3 ay hiç yeşillik tüketmesinler demek değil. İshal veya nemli kaka sorunu olmayan yavru tavşanlara ilk zamanlarda haftada bir kez çok az miktarlarda yalnızca yeşillik (maydanoz gibi su atılımı yüksek veya içeriğinde fazla su olan yeşillikler haricinde) tattırabilirsiniz.

Tavşanların su ihtiyaçları her canlı gibi oldukça fazladır. Özellikle sıcak yaz günlerinde içtikleri su 1 litreyi bulabilir. Sularının steril kalması için bir suluğun içinde bulunması önemlidir. Suluk alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu bilyesinin olması ve olabildiğince az akıtma yapmasıdır. Tavşanlar eskimiş bir suyu içmek yerine susuz kalmayı tercih edeceklerinden düzenli olarak sularının değiştirilmesi gerekir. Aynı şekilde tuvaleti günlük olarak temizlenmeyen bir tavşan etrafa kaka yapmaya başlayacak ve tuvalet eğitimini hiçe sayacaktır. Bu gibi durumlarda tavşanların aslında ne kadar titiz hayvanlar olduğunu hatırlamak oldukça önemlidir.

Tavşanların düzenli olarak dişleri uzadığından ve devamlı bir şeyleri kemirerek dişlerini törpülemek istediklerinden dolayı etrafında kemirebileceği oyuncakları olması çok önemli. Bazı tavşanlar tahta oyuncakları kemirirken bazıları yalnızca ağaç dalları kemirerek törpülüyor dişlerini. Petshoplarda satılan kemirme taşlarını kesinlikle tavsiye etmiyorum çünkü çok yüksek ihtimalle yüzüne bile bakmayacaklardır. Onlar için zehirsiz ağaç dallarından toplayabilir veya internette satılan ağaç dallarından, tahta oyuncaklardan satın alabilirsiniz. Önünde yeterli kemirecek oyuncak olmayan tavşanlar evinizde bulunan her türlü eşyayı kemirebilirler.

Tavşanların tüy bakımı en azından haftada bir kez taranmalıdır. Tavşanların banyo yapmaya ihtiyaçları yoktur ve yanlış şekilde banyo yaptırıldığında şoka girerek ölmelerine sebep olabilir. Tavşanların tüylerinin uzunluk ve sıklığına bağlı olarak tarağın çeşidi ve taranma süresi farklılık gösterebilir. Tüyü çok kabarık ve sık olan tavşanların tüylerinin kırpılması tavşanların tüylerinin arasında kıtık oluşmasının en aza inmesine ve daha sağlıklı tüylere kavuşmasını sağlayacaktır. Kısa tüylü tavşanların tüylerinin kırpılmasına gerek yoktur ancak bağırsaklarında tüyden kaynaklı tıkanıklıklara sebebiyet vermemek için düzenli olarak kaliteli ve tavşanın canını acıtmayacak bir tarakla taranmasına özen gösterilmelidir.

Tavşanların tırnak kesimleri ortalama 3 ayda bir yaptırılabilir. Bu süre tavşandan tavşana değişebilecek bir süreçtir. Toprakla oynayan, kendisine yuva yapan, bahçede dolaşabilen tavşanların böyle bir bakıma ihtiyacı olmayacaktır çünkü toprağı eşelediklerinde tırnaklarını törpülemiş olacaklardır.

Tavşanlara aşı yaptırmak tavşanlara iyilikten çok kötülük olacağı gibi çoğu veteriner için yalnızca para almak için yapılır. Tavşanlar hasta olmadıkları sürece aşıya ihtiyaç duymazlar. İç-dış parazit için haftada bir 250 mL'ye bir damla olacak şekilde suyuna sirke katılabilir. Dış parazit için ense damlası (veteriner kontrolünde), çok kullandığı bölgeleri düzenli olarak beyaz sirke ile temizlemek, arada bir tüylerini sirkeli suya batırılmış nemli bez ile silmek alınabilecek önlemler ve tedaviler arasında yer alır.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@socrabbit görüp görebildiğim tavşanlar hakkında en detaylı bilgi veren yazı bu diyebilirim. Benim en küçük yeğenim tavşan hastası diyebilirim, her gördüğünde dayı benim tavşanlarım nerede? Dayı benim tavşanlarımı neden götürdün deyip durur, inan her böyle demesinde benim vicdanım sızlıyor.

Ablamın maalesef benim kadar hayvan düşkünlüğü yok, çevremde onlarca insana aşıladım ama ailemin içinde olan ablama alıştıramadım... Kafesten çıkıyorlar, evi hep kemirirler deyip deyip durdu artık canıma tak etti bende gerçekten ihtiyacı olan ve iyi bakacak insanlara sahiplendirdim.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Ailede bir bireyin dahi içinde hayvan sevgisinin olmaması bu hayvan balık dahi olsa hayal kırıklığıyla sonuçlanabiliyor maalesef. Evde tek yaşamadığınız sürece evin her bireyinin evde özgürce dolaşan, bazen küçük kazalara bazen büyük kazalara yol açabilecek bir canlının olduğunu kendine kabul ettirmesi gerekiyor.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@socrabbit bazı insanlar titizlik hastası oluyor ve benim ablamda temizlik hastası. Aşırı derece temizliğe önem verir, bir tek kirli veya pasaklı yer bulamazsın ne evinde ne arabasında ne kıyafetlerinde ama hayvanlara alışamıyor, iğrenç olarak görmüyor yanlış anlaşılmasın. Çok seviyorum ama dokunamıyorum diyor, aslında ona da saygı duymamız gerekiyor bununda psikolojik bir durum olduğuna inanıyorum.
 

Benzer konular