Tatlı Su Akvaryumunda Doğal pH Kontrolü

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
pH, akvaryum suyunuzu test etmenin bir yoludur. Hidrojen iyonlarının konsantrasyonunun bir ölçüsüdür. Balığımız, vahşi doğada olsaydı yaşayacağı suya benzer bir ortam oluşturmak ilk amacımız olmalıdır. Bu nedenle, balıklarınızı araştırarak ihtiyaç duydukları pH aralığını bulmanız gerekir. İdeal olarak akvaryum pH'ını balığın doğada yaşayacağı seviyede tutabilmeniz harika olur.

pH Seviyesi Akvaryumlar İçin Neden Önemli?
pH ölçeği 0’dan 14’e kadar sayılarla ifade edilir. Ancak her bir sayılık değişim aslında asitliği 10 kat etkiler. Örneğin pH 8.0 aralığında alkali su seven bir balığı alıp pH 6.0 değerine sahip bir akvaryuma koyarsanız alışık olduğu asitliği 100 kat artırmış olursunuz. Ani pH değişiklikleri, balıkları gerçekten tehlikeye sokabilir. Yukarıda bahsettiğimiz balık, yavaş yavaş alışması durumunda düşük pH seviyesine alışabilse bile, ani değişiklik ile başa çıkamaz.

pH Balıklarınızı Nasıl Etkiler?
Çok hızlı değişen bir pH değeri, balıkları öldürebilir. Vücutlarındaki su miktarını kontrol etmelerini zorlaştırır. Gerçekten aşırı suya maruz kaldığınızı veya tamamen susuz kaldığınızı bir hayal edin. Hızlı pH değişimi bundan daha da kötüdür. Bu tür hızlı pH değişikliklerinin tolere edilebilir olduğu zamanlar vardır. Ancak yine de bu tarz durumlardan kaçınmanız en iyisidir.

Tatlı Su Akvaryumunda Doğal pH Kontrolü.jpg


Potansiyel bir tehlike, tankınıza yeni balıklar eklemenizdir. Yeni balıkların gelmiş olduğu su sizinkinden oldukça farklı olabilir. Balıklarınızı tanka eklemeden önce hafifçe alıştırmak önemlidir. Ani pH değişimine yol açan bir diğer etken de fazla miktarda su değişimidir. Akvaryumun suyunu düzenli olarak değiştirmek balıklar için harikadır. Ancak yeni eklediğiniz suyun akvaryumdaki suya benzer olduğundan emin olmanız gerekir. Eğer bundan emin değilseniz bir seferde tüm suyu değiştirmek yerine azar azar su değişimi yapmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca suyu çok seyrek aralıklarla değiştirmek de su pH’ını daha asidik hale getirecektir.

pH’ı Kontrol Etmek İçin Tampon Kullanımı
Tamponlar, pH'ınızın stabil kalmasına yardımcı olan kimyasallardır. Akvaryum suyunu dengelemek için asit ve alkalileri yok ederler. Tamponlama, balıklarınıza zarar verebilecek büyük pH dalgalanmalarını durdurmaya yardımcı olduğu için akvaristlerin dostudur. Tank suyunuza eklemek için tamponları bir petshoptan satın alabilirsiniz. Böylece akvaryumunuzu belirli bir pH aralığında tutmanız daha kolay olur.

pH'ın Ayarlanması
Suyunuzun pH değerini değiştirmek için kimyasal katkı maddeleri satın alabilirsiniz. Ancak bu, uzun vadede daha masraflı olmasının yanında çok sayıda da test gerektirir. Bunun yerine doğal olarak pH seviyesini düşürmenize yardımcı olacak eklentileri akvaryumunuza dahil edebilirsiniz:
  • Filtrenize ekleyebileceğiniz turba yosunu (sphagnum moss)
  • Deniz kenarından toplayabileceğiniz odun parçaları
  • Catappa yaprakları
  • Kireçtaşı kullanmamak
  • Mercan kumu kullanmamak
Turba yosunu, dalgaların karaya attığı odun ve Catappa, tanen adı verilen maddeleri serbest bırakarak pH seviyesini düşürür. Bu kimyasal suyunuzu yumuşatacak ve asitleştirecektir. Sudaki karbonatları bağlayarak çalışır. Yumuşatma ve asitlik derecesi, bu malzemelerden ne kadar eklediğinize bağlıdır. Üçü de suyunuzu kahverengileştirir. Bu, muhtemelen balığı rahatsız etmese de görüntü hoşunuza gitmeyebilir. Düzenli su değişiklikleri renk sorununu da ortadan kaldıracaktır.

Ayrıca şu yazı da akvaryum temizliği yaparken size yardımcı olabilir: Adım Adım Akvaryum Temizliği
 

Benzer konular