Sürüngenler Ne Yer? Nasıl Beslenirler?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Sürüngenler Ne Yer? Nasıl Beslenirler?
Sürüngenler dünya üzerinde Antartika dışında her bölgede yaşamaktadır. Dünyanın neredeyse her yerine yayılım göstermiş olan bu canlılar farklı boyutlarda ve renklerde olabilmekle beraber aynı zamanda habitatları (yaşam alanları), beslenmeleri türden türe farklılık gösterebilmektedir. Dünya üzerinde yaşayan Dokuz bin seksen dört farklı sürüngen çeşidi bulunmaktadır. Türkiyede görülen sürüngen çeşitliliği ise daha azdır. Ülkemizde 120 farklı sürüngen türü bulunmaktadır. Bazı sürüngenler etçil beslenme tarzını benimsemişken bazıları otçul ve bazıları hem etçil hem otçul beslenmeyi tercih ederler. Bu beslenme tarzı rastgele oluşmamıştır. Örneğin hepçil bir sürüngen yeterince avlanamadığında içerik bakımından zengin meyveleri yemeyi tercih eder. Canlının bulunduğu bölge, iklim, günlük sıcaklık farkları beslenme tarzlarının oluşmasında büyük rol oynamaktadır. Araştırmalar da göstermiştir ki sürüngenlerin beslenme çeşitliliği tek bir sebebe bağlı değil birçok farklı etkene bağlıdır.

Etçil Sürüngenlerin Beslenmesi
chamelon catches fly with his tongue.jpg

Dünya üzerinde bulunan sürüngenlerin büyük çoğunluğunu etçil sürüngenlerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Etçil sürüngenlerin diyetinin neredeyse tamamı hayvansal kaynaklıdır. Otçul ve hepçil sürüngenlere kıyasla neredeyse hiç bitki yemezler. Yılanlar, timsahlar, bazı kaplumbağa türleri, kertenkeleler etçil sürüngenlerden bazılarıdır. Her sürüngenin farklı bir avlanma şekli vardır. Bukalemunlar avlarını uzun dilleri sayesinde yakalarken, yılanlar daha farklı bir avlanma yöntemi uygulamayı tercih eder. Kobralar avlarını zehirleyerek etkisiz hâle getirirken Boa yılanları avlarını boğarak etkisiz hâle getirmeyi tercih eder. Yılanların bu gibi farklı avlanma yöntemlerine rağmen yılanlar avlarını bütün olarak yutar ve ağızlarının arkasında bulunan dişleri sayesinde avları yaşıyor olsa da avlarını yuttuktan kaçmalarına imkan kalmaz. Etçil sürüngenler birçok farklı boyutta olabildiğinden avladıkları canlı çeşitliliği de bir o kadar fazladır. Etçil sürüngenler arasında bilinen dünyanın ikinci en büyük timsahı olan Nil timsahı kendi ağırlığının yarısı kadar besin tüketebilme potansiyeline sahip en saldırgan timsah türlerinden bir tanesidir. Nil timsahları genellikle balıkla beslenmeyi tercih etseler de zebra, küçük su aygırı, kuş gibi birçok canlıyı yiyebilme potansiyeline sahiptir. Ağsı piton, burma piton gibi büyük yılan türleri ise keçi, geyik gibi hayvanları avlayabilirler. Etçil sürüngenlerin diyeti %50 protein, %45 yağ, %5 karbonhidrattan oluşmaktadır.

uromastyx lizard eat flowers.jpg

Otçul Sürüngenlerin Beslenmesi
Otçul canlıların beslenmesi bitkisel besin ağırlıklıdır. Otçul sürüngenler kesinlikle hayvansal gıda tüketmezler. Kaplumbağalar, yeşil iguanalar, uromastyxler, chuckwallaslar otçul sürüngen türlerinden bazılarıdır. . Herbivor beslenme şekline adapte olan sürüngenler yaşadıkları bölge, iklim ve o bölgedeki sıcaklık farklarına bağlı olarak farklı besinler tüketmeyi tercih edebilirler. Yaşadıkları bölgenin bitki örtüsü otçul sürüngenlerin diyetinde büyük önem taşır. Otçul sürüngenlerin diyeti %75 karbonhidrat, %20 protein %5 yağdan oluşmaktadır. Otçul sürüngenlerin tükettikleri besinlerden bazıları şunlardır; deniz yosunu, kaktüs, yaprak, çimen, ot, çiçek, meyve…



Hem Etçil Hem Otçul (Hepçil) Sürüngenlerin Beslenmesi
Hepçil canlıların beslenmesi hem hayvansal gıda hem de bitkisel besinden oluşmaktadır. Su kaplumbağaları, sakallı ejder, ağaç kaplumbağaları, mavi dilli kertenkele gibi bazı kertenkele türleri hepçil beslenme şekli gösterir.Her sürüngen doğumundan itibaren etçil-otçul olarak yaşamını sürdürmez. Doğada bulunan birçok yabani sürüngen yavruyken hayvansal besin ağırlıklı bir diyet ile beslenirken erişkinlik döneminde bitki ağırlıklı beslenmektedir. Bu beslenme tarzına çoğunlukla kaplumbağalarda rastlansa da sakallı ejder gibi canlılarda da bu beslenme tarzı gözlemlenebilmektedir. . Hem etçil hem otçul sürüngenlerin diyeti %50 karbonhidrat, %25 protein %25 yağ ağırlıklı beslenirler. Hem etçil hem otçul beslenen sürüngenler; böcek, solucan,tırtıl, unkurdu, çiçek, çeşitli sebze ve meyveler, ot, yaprak, gibi besinleri tüketirler.
Hepçil sürüngenlerden biri olan domuz burunlu kaplumbağanın evde bakılması ile ilgili makalemizi okumak için: Domuz Burunlu Kaplumbağa Bakımı

domuz burunlu kaplumbağa2.jpg



 

Gizem

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
447
Tepkime puanı
231
Puanları
43
Konum
İzmir
@Gülce, her ne kadar sürüngenlerden korksamda aşırı güzel bir makale olmuş ve çok faydalı bilgiler içeriyor.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Gülce, her ne kadar sürüngenlerden korksamda aşırı güzel bir makale olmuş ve çok faydalı bilgiler içeriyor.

Ben sürüngenlere karşı pozitif yaklaşırım ama eklem bacaklılara karşı aşırı derece ürperme geliyor. @Gülce sabah gönderdiğim videoyu biliyorsun, izledin... bu onları sevmediğimiz anlamına gelmiyor elbette ama içimizin ürpermesi ve kaşıntı tutması sanırım gayet normal :)
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Gün gelir tarantula besleriz belki olmaz mı? 😂
 

Benzer konular