Sultan Papağanım Uçabiliyor Ama Uçmayı Tercih Etimiyor Yardım!

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Jonathan1871

Hayvansever
Egzotik Dostu
Katılım
3 Mar 2021
Mesajlar
18
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Konum
İzmir
Merhaba size bir şey danışacağım. Sultan papağanım uçabiliyor ama uçmayı tercih etmiyor. Kendi isteğiyle hiç uçtuğunu görmedim. Zaten konamıyor, bir yere çarpıp düşüyor veya direk düşüyor. Veteriner travmatik olduğunu sinir sisteminde bir sorun olmadığını söyledi. Onun uçabilmesini sağlamak için ne yapabilirim. Bir önceki sahibi anne ve babasıyla aynı kafeste bakmış ve baba kuş yem yemesine izin vermeyip saldırılarda bulununca satmaya karar vermiş. Uçmayı bırakın zıplamıyor bile. Hani daldan dala atlama falan yok hiç. Salıncak aldım üstüne koydum korktu titredi kımıldayamadı bile ve sonunda atladı ve aşağı düştü. Kafesindeki her cisim ve tünekler tırmanarak veya adım atarak çıkabileceği şekilde dizayn ettim. Normal uçmasında sorun yok düz bir şekilde uçabiliyor elimi altından çektiğim zaman ama bir yere konamıyor ve düşüyor. Veteriner kanatlarında da sorun yok dedi. Şu anda alıştırma olarak veterinerin önerdiği parmağımla merdiven şeklinde parmaktan parmağa ama kanatlarını çırpma ile destek olacak şekilde alıştırmalar yapıyorum. Daha önce dışarı çıkardığımda rüzgar biraz estiğinde kendi uçma denemesi olmuştu o da diğer benim denettiklerim gibi düz uçmada sorunu yok ama konamıyor ve düşüyor. Fikirlerinize açığım.
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Çok fazla karşılaşılan bir durum olduğu söylenemez. Vetin dediği gibi travmatik bir durum ise uçmayı ona sevdirmeniz, eğleneceği yada zevk alacağı bir aktivite haline getirmeniz gerekir. Bunun en iyi şekli ödül ile olur; çekirdek, nut ürünleri yada çok sevdiği bir meyve ödül olabilir. Bir T tünek temin edebilirseniz işiniz biraz daha kolaylaşabilir. T tüneğe kuşunuzu koyduktan sonra çağırarak, ödül mamasını göstererek size gelmesine teşvik edin. Önce yakın bir mesafeden deneyin, mesela uzanıp alabileceği bir mesafe. Ardından yavaş yavaş uzaklaşım; önce uzanmaya çalışacak, sonra atlamayı deneyecektir. Bu esnada kanatlarını kullanacatır. Ayrıca sizin yaptığınız merdiven hareketlerine de devam edin. Bunların yanında sultanınızı elinozde tutarken aşağı-yukarı bir şekilde hareket ettirin. Dengesini sağlamak için kanatlarını açacaktır ve bu da kanat egzersizlerine yardımcı olacaktır. Eğer evinizde boş bir oda, yada yaşadığınız yerde etrafında herhangi birşey bulunmayan düzlük bir alan varsa burada da egzersiz yaptırabilirsiniz. Yerden biraz yüksek bir konumdan kuşnuzu bırakın. İlk zamanlar uçmaya çalışmayacaktır muhtemelen, ama sonra düşmemek için kanatlarını kullanması gerekir. Yavaş yavaş daha yüksek bir mesafeden aşağı bırakın. İlk önce sadece kanatlarını açarak inişini yavaşlatmaya çalışır. Sonra süzülmeyi öğrenir, kuyruğu ile dengesini sağlamaya çalışır. Dönüşleri öğrendikten sonra uçmayı da öğremecektir. Burada dikkat etmeniz gereken şey kanatlarını açmayıp düştüğü taktirde bir yerini incitmemesi. Ve bu antremanları dış ortamda yaptıracaksanız aynı mekanda yaptırmanız gerekir. Farklı ortamlarda kaçmaya yeltenebilir ve yavaş yavaş uçmayı öğrendikçe mekan değişkliğinden dolayı kaçabilir. Ama dediğim gibi aynı yerde yaprsanız yön duygusu gelişir ve bulunduğu ortamda kaybolmaz.
Tüm bu yaptıklarınız kanatlarını hareket ettirmesi için. Eğer ettirmez ise kan dolaşımı doğru olmaz ve gerektiği kadar hareket etmediğinden dolayı yağlanma olabilir. Ve uzun vadede hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden uçmasa bile bu alıştırmaları günlük olarak yapmalısınız. Oldu ki uçmayı hiç bir şekilde sevdiremediniz, o zaman tırmanması için ipten ve dallardan oyun alanları yaparak en azından hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
Sultanınız için hazırladığınız kafesin fotoğrafını atarsanız yanlışlar varsa söyleyebilirim.
@Jonathan1871, yeniden hoş geldiniz :) Sultan papağanları konusunda size en iyi bilgiyi @Sultanım vereceğinden hiç şüphem yok, gördüğü zaman konunuzu mutlaka geri dönüş sağlayacaktır.
Başlığı gördüğüm an hemen açtım, beklentileri boşa çıkarmam 😁
 

Jonathan1871

Hayvansever
Egzotik Dostu
Katılım
3 Mar 2021
Mesajlar
18
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Konum
İzmir
@Sultanım, Ödül kısmında yapabileceğim bir şey var mı meyve çekirde vb den başka çünkü hiçbir şekilde muhabbet kuşu yeminden başka bir şey yemeyi kabul etmiyor. çekirdek olduğu zaman onu yiyor ama tuttuğumda gelip yeme gibi bir isteği olmuyor, ağzına yaklaştırırsam alıyor sadece. Yüksekten bıraktığımda veya kısıtlı bir alana koyduğumda masa gibi gidecek bir yeri kalmayınca kendi uçuyor bazen düzgün bazen kendi etrafında döne döne yukarı çıkıyor, düzgün uçsa bile bir yere konamıyor ve konmaya çalışınca sadece oraya düşüyor. Perde dışında bir yere konduğunu görmedi ona da çarpıp tırmağı takıldığı için.
Kafes bu her nesneye yürüyerek ve tırmanarak ulaşabiliyor.




IMG_20210304_081910.jpg
 
Son düzenleme:

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Sadece muhabbet kuş yemi yemesi çok kötü bir alışkanlık. Sultan papağanının yediği tohumlar daha farklı ve oranları daha değişiktir. Muhabbet kuşu yemi asla yeterli olmaz ve bu yüzden bir an önce kendi yemine geçmesi gerekir. Birden yem değişikliği strese neden olabileceği için yavaş yavaş yapmalısınız. Mesela dört ölçek muhabbet yemine bir ölçek sultan yemi karıştırın. Birkaç gün gözlemleyin, eğer yemesinde bir sıkıntı yoksa bu karışımdaki sultan yemini arttırın. Bir iki hafta sonra sadece sultan yemi koyun önüne. Bundan sonra aynı şeyleri meyvelere de uygulayın. Çok küçük boyutlarda doğrayım ve az miktardaki yemin içerisine karıştırın (meyveli yem varken sede yemi çıkarınki meyveli olandan yesin). Tohumları yerken meyvelerin de tadına bakar ve yemeye başlayacaktır. Yavaş yavaş meyvelerin boyutlarını büyütün. Burada dikkat etmeniz gereken şey meyvelerin en fazla 8 saat kafeste kalması. Bu süreyi geçince meyveli yemi komple atmanız gerekir.
Sebze, nut, buğday çimlendirme, yumurta yada mamada da aynı şeyleri uygulayın. Muhtemelen bunlarıda başta yemek istemez ama yemesi gerekir. Daha yavru olması, yaşının küçük olması büyük avantaj sizin için. Bu yaşta neye alışırsa ilerde bu akışkanlıklarından vaz geçmesi çok zor olur.
Uçma konusunda ise kendine herhangi bir zarar verecek şeylerden uzak bir şekilde antrenmanlar yaptırın, kanatlarını ne kadar çok kullanırsa o kadar iyi olur.
Kafeste ise mutlaka kalamar kemiği bulunsun, o yemliklerin ağzı biraz küçük olduğundan ızgaralı yemlikleri kullanmanızı tavsiye ederim. Biraz dökerler ama kullanım kolaylığı açısından daha iyi. Akıllı yemlikleri de bir deneyebilirsiniz ama çoğu kuş onu kullanamaz. Ve size son bir sorum var: sultanınıza ek olarak neler veriyorsunuz? Yani suyuna hangi vitaminleri yada neleri katıyorsunuz?
 

Jonathan1871

Hayvansever
Egzotik Dostu
Katılım
3 Mar 2021
Mesajlar
18
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Konum
İzmir
Bildiğim kadarıyla sultan papağanı yemi, muhabbet kuşu yeminin içine çekirdek karıştırılmış hali. Çekirdekleri bazen açıyor ama çoğunlukla açamayıp düşürüyor. Veteriner de zaten uçmadığı için yağlanma yapması dolayısıyla çekirdek verme demişti. Kalamar kemiği yeni bitti yem dışında bir tek onu yiyor zaten sipariş ettim gelir bir kaç güne. Ek olarak multivitamin veriyorum suyuna damlatarak. Veterinere ilk gitme sebebim uçamaması değil 4 tırnağını şu tırtıklı tüneklerden vardı onun üzerinde aşırı dipten kırdığı için çok kanamıştı o yüzden gitmiştim gitmişken uçmasını da sordum. Kemik tozu gibi bir şey ve vitamin tozu vermişti suya karıştırıp ağzına damlatmam için ve antibiyotik ile ağrı kesici vermişti. 2 hafta önce antibiyotik ve ağrı kesiciyi kestik vitamin vermeye devam ediyorum. Sebze ve meyveler için önerdiğiniz taktiği uygulayacağım. Konamama konusunda yapabileceğim başka bir şey var mı?
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Sultan yemindeki birçok tohum muhabbet yeminde de bulunur ama mısır, rapiska, buğday, perilla v.b. tohumlar yoktur. Bu yüzden en iyisi siz kuşunuzu kendi yemine alıştırmaya çalışın. Veterinerin dediği gibi çekirdek vermeyebilirsiniz, zaten normal kuşlara da az miktarda verilmesi gerekir.
Kanama için vetin dedikleri bence biraz ağır olmuş, özellikle antibiyotik. Kuşunuzu iyileştirirken bir yandan da hasta eder. Ve antibiyotiği vücudundan atabilmesi için tedavi sonrası üç gün probiyotik vermeniz gerekirdi. Şu anda vermeye başlamanızı tavsiye ederim, zaten düzenli olarak verilmesi gereken bir şey. Ama tam anlayamadım, tırnağa herhangi bir müdahalede bulundu mu? Yoksa sadece ilaçları mı verdi?
Son olarak her hafta düzenli olarak bir gün multivitamin vermeye devam edin. Bunun yanında haftada iki kere suyuna probiyotik katın. Bir dış sarımsağı ezip bir bardak suyla karıştırıp süzerek ayda iki kere verebilirsiniz, direncini arttırır. İsteğe bağlı kış aylarında haftada bir yada iki kere suyuna kekik suyu da katabilirsiniz.
 

Jonathan1871

Hayvansever
Egzotik Dostu
Katılım
3 Mar 2021
Mesajlar
18
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Konum
İzmir
@Sultanım, Çok teşekkürler. Dediklerinizi uygulayacağım. Uçma konusunda bir ilerleme sağlarsam bu konuda paylaşacağım.
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Rica ederim ne demek. Gelişme olursa mutlaka yazın, bekliyorum 🙂
 

Benzer konular