Sugar Glider (Uçan Kuskus) Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Sugar glider nedir
104f1e8fea638b324fce966f83cb69b0.jpg
?

Avusturalya, Tazmanya ve Endonezya'da çoğunlukla görülmektedir. Ağaçların üzerinden inmeyen bu sevimli canlılar, son yıllarda doğasından koparılmış ve evcilleştirmeye başlanmıştır. Diğer canlılar ve insanlara kolaylıkla adapte olabildiğinden kısa zamanda çok popüler evcil hayvanlardan biri haline gelmiştir. Halk arasında sincabı andırdığından kemirgen olarak tanınsa da sugar gliderlar keseli memelilerdir. Ortalama 100-150 gram ağırlığındadırlar.

Sugar gliderlar hastalık taşır mı?
Sugar gliderlar insanlara geçebilecek herhangi bir hastalık taşımaz.. Bu sebeple aşı olmalarına da gerek yoktur. Gereksiz aşılardan kaçınılmalıdır.

Sugar gliderların ömrü ne kadardır?
Sugar gliderlar iyi bakıldıklarında size uzun zaman dostluk edebilirler. Ömürleri doğru beslenme ve doğru kafes ile ortalama 15 yıldır.

Sugar gliderlar ne ile beslenirler?
Sugar gliderlar adlarından anlaşılacağı üzere şekerli besinlere bayılırlar. Doğada omnivor beslenirler. Ağaçlardan topladıkları meyvelerin yanında böcek ve küçük boyutta canlıları avlayarak tüketebilirler. Beslenmeleri %75 meyve-sebze, %25 protein ağırlıklıdır. Beslenmelerinde doğru orantı kurulmadığında çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Bu sebeple multivitamin ve takviye gıdaların kullanılması büyük önem taşır. Sugar gliderlarda kalsiyum ve fosfor dengesinin sağlanması oldukça önemlidir. Kalsiyum eksikliği felce dahi davetiye çıkarmaktadır.

Sugar gliderlarlar hangi takviyeleri kullanabilir?
Günümüzde sugar gliderlara özgü besin bulmak oldukça zordur. Sugar gliderlara özel takviye gıda bulamayan kişiler sürüngen takviye gıdaları, multivitaminleri tercih edebilir. Kalsiyum ve fosfor eksikliğinin görülmemesi için kalsiyum-fosfor takviyesi mutlaka yapılmalıdır. Sugar gliderınız için hazırlayacağınız en iyi diyette dahi vitamin eksiklikleri görülebilmektedir.

Sugar gliderlarınıza verebileceğiniz bazı meyve ve sebzeler şunlardır:
  • Elma,
  • Kayısı,
  • Muz,
  • Kavun,
  • Patates,
  • Erik,
  • Armut,
  • Portakal,
  • İncir,
  • Üzüm,
  • Mısır...
Sugar gliderların %25 protein almasından bahsetmiştik. Protein almaları gereken besinler ise şunlardır:
  • Haşlanmış et (tavuk, hindi tercih edilebilir) Etin yağsız ve haşlama olması çok önemlidir. Eti haşlarken içerisine herhangi bir baharat eklenmemelidir.
  • Yumurta
  • Yoğurt
  • Peynir
Sugar gliderların kafesi nasıl olmalıdır?
Sugar gliderlar doğalarında ağaçların üzerinde yaşamlarını sürdürürler. Kafes doğalarına uygun dekore edilmediğinde sugar gliderınız depresyona ve strese girebilir hatta ölebilirler. Kafeslerini hazırlarken dallar, hamaklar, merdivenler, tüneller kullanmak onların mutlu olmasını sağlayacaktır. Kafes tercihi yaparken büyük ve geniş kuş kafesleri tercih edilip içi onlara uygun şekilde dekore edilmelidir. Dekore edilirken oyuncakların sağlam yerleştirildiğinden emin olunmalıdır. Kafes temizliklerinden sonra eşyaların sağlamlığı kontrol edilmelidir.
Kafes altlığı olarak odun talaşı kullanılabilir.
c529d721bf643ac55c190e82d3884617.jpg
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
971
Çözümler
26
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Hayatımda ilk defa böyle bir canlı gördüm. Gerçekten çok güzel bir hayvan 💕😍.
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
971
Çözümler
26
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Her nekadar beslemek isteyeceğim bir canlı olsa da böyle güzeller güzeli bir canlıyı doğasından koparıp bir ev içerisinde beslemeye insanın içi el vermez.