Sincaplarda Diş Sorunları, Belirtileri ve Tedavileri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Yavru sincaplarda da tıpkı insanlarda olduğu gibi süt dişi bulunur. Yavru sincaplar yaklaşık dört aylık olduklarında süt dişlerinin yerine kalıcı dişleri çıkar. Yavru sincaplarda altı adet süt dişi bulunur. Süt dişi düşen ve yerine yenisi çıkan dişlerin yerine yenisi gelmez ancak uzama devam eder. Bu sebeple olası bir diş travmasında kırılan veya yaralanan diş kendini iyileştirmeyecektir. Sincaplarda diş sayısı türden türe değişiklik gösterebilmektedir. Sincaplarda 20-22 diş bulunmaktadır. Besin tüketirken, kemirme sırasında dişler birbirine sürtünür ve bir nevi törpülenir. Aynı zamanda sert gıdaları tüketirken veya kemirirken de törpülenme olayı gerçekleşir. Sincaplar dişlerini devamlı törpülediklerinden dolayı zamanla kısalırlar. Bu durumu engellemek ve dişlerin uzunluğunu devamlı sabit ölçüde tutmak için dişler devamlı olarak uzarlar. Sincaplarda görülen en büyük diş hastalıklarından bir tanesi de dişlerin fazla uzamasıyla alakalıdır.
sincaplarda maloklüzyon.jpg

Dişlerde Kapanma Bozukluğu (Maloklüzyon)
Maloklüzyon “kötü kapanma” olarak da bilinen dişlerin olması gerektiği gibi dizilmemesi sonucu ortaya çıkan bir bozukluktur. Üst çene dişlerinin alt çene dişlerinin önde olması veya alt çene dişlerinin üst çene dişlerinden daha önde olması sonucu da görülebilmektedir. Bunun sonucunda ağız kapanması gerektiği gibi kapanmaz ve dişlerde törpülenme gerçekleşmeyeceğinden dişler uzayarak yemek yemeyi güçleştirir. Maloklüzyonun ilerlemesi durumunda dişler kafatasına veya çeneye ulaşabilir. Bu durum ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi bir durumdur. Maloklüzyon teşhisi konmuş bir sincabın dişleri dört haftada bir profesyonel kişiler tarafından kesilerek kısaltılmalıdır.
Sincapların dişlerine yakından bakıldığında dişlerin önden turuncu renkte olduğu görülmektedir. Bu durum oldukça normal ve sağlıklıdır. Dişlerin arka bölümü ise daha beyazdır. Bunun sebebi dişlerin ön bölümünün daha sert, arka bölümünün ise daha yumuşak olmasıdır. Yumuşak bölüm çiğneme gerçekleştikçe törpülenir ve aşınır. Bu sayede diş daha keskin hâle gelir. Sincapların dişleri sabit değildir, dişlerin hafif bir şekilde oynaması oldukça normaldir ve bir hastalığa yorulmamalıdır. Sincapların dişleri ve diş sağlığı onlar için her ne kadar önemli olsa da canlı sağlıklı bir şekilde besin tüketebildiği sürece bir endişeye kapılmamak gerekir. Dişler çok uzun değilse, ağızdan akan salya yoksa, sincap özellikleri sert besinleri tüketirken zorlanmıyorsa, kilosunda herhangi bir düşüş yoksa endişelenmeye gerek yok demektir. Bu belirtilerden biri yaşanıyorsa mutlaka bir veteriner hekim görüşü almak gerekir.


Maloklüzyonu olan bir sincabın bakımı sağlıklı bir sincaba kıyasla daha zor olabileceğinden dolayı sincabın bakımı mutlaka bir bilirkişi ile beraber yürütülmelidir. Beslenmesi, yaşam alanı, yaşam alanı aksesuarlarının yönetimi mümkün olduğunca bir bilen tarafından yapılmalıdır. Yanlış yapılan beslenme ve yanlış müdahele sincaplarda geri dönüşü olmayan yaranmalara sebep olabilmektedir. Aynı zamanda sincapların sağlıksız bir ortamda bakılması, çok fazla sert gıdaya maruz bırakılması da maloklüzyon bozukluğuna sahip sincap için kötü sonuçlar doğurabilecektir. Maloklüzyon bozukluğuna sahip sincapların dar kafeslerde bakılmaması gerekir. Devamlı dar kafeste kalan bir sincap dışarı çıkmak istediğinde kafes demirlerini kemirmeye başlayacak ve dişlerine zarar verecektir. Özellikle dişleri henüz kesilmiş bir sincabın demir gibi sert cisimleri kemirmeye çalışması dişlerinde ciddi hasarlara sebep olabilmektedir. Aynı şekilde dişleri yeni kesilmiş bir sincabın sert veya kabuklu besinler tüketmesi dişlerine zarar verecektir. Veteriner hekim veya daha önce maloklüzyon bozukluğuna sahip sincaba bakmış bir kişinin hazırlayacağı diyetin uygulanması çok daha doğru olacaktır.

Ayrıca ilginizi çekebilir:
Sincaplarda Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Tedavi

Sincaplarda Beslenme ile İlgili Hastalıklar


@Gülce tarafından yeniden yazılmış ve düzenlenmiştir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular