Sincaplarda Beslenme ile İlgili Hastalıklar

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Yavru sincaplarda sindirim ve boşaltım sistemi ile ilgili problemler genetik faktör veya beslenme kaynaklı olabilmektedir. Bununla birlikte sindirim ve boşaltım sistemi rahatsızlıkları yalnızca genetik faktörlere ve beslenmeye yorulamaz. İç parazit ve iç parazitin oluşturabileceği hastalıklar da boşaltım sistemini etkileyebilmektedir. İç paraziti önlemek ve sincabı sağlıklı beslemek için gelişmiş diyetler uygulanmalı ve ilk defa besleyen kişiler bakım konusunda mutlaka bir bilen kişiden yardım almalıdır.
Yavru sincaplar hakkında detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz: Yavru Sincap Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Soluk Borusunun Tıkanması (Aspirasyon)
Aspirasyon soluk borusunun tıkanması anlamına gelmektedir. Yemek borusundan geçmesi gereken akışkan veya katı cisim soluk borusuna gittiğinde aspirasyon gözlemlenebilmektedir. Püre ile şırınga yoluyla beslenen hasta sincaplarda veya yenidoğan sincaplarda bu durum gözlemlenebilmektedir. Yenidoğan sincaplarda bu durumu engellemek için mutlaka biberon veya biberon başlığı kullanılmalıdır. Aksi durumda bebeğin ağzına hızlı bir şekilde enjekte edilmiş süt ölümlerine yol açabilecektir. Aynı zamanda alınan biberon başlığının sütü akıtma hızı kontrol edilmelidir. Sütü damlatmak yerine hızlı bir şekilde akıtan biberon başlıkları da aspirasyona sebep olabilmektedir. Püre ile beslenen sincaplardaysa şırınganın sincabın ağız hareketleriyle uyumlu hareket edilmesi gerekir. Gereğinden hızlı verilen mama boğulmalara yol açabilmektedir. Soluk borusunda tıkanma görülen bir sincabın ilk belirtilerinden biri ağızda ve burunda köpürmeye rastlanılmasıdır. Sincaplarda aspirasyon zatürre gibi ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Eğer sincabınızın ciğerlerine sıvı kaçtığını düşünüyorsanız ve bu belirtilerden en az bir tanesini sincabınız yaşıyorsa derhal veteriner hekimin yolunu tutmanız gerekir.
Sincaplarda Zatürre Belirtileri
  • Sincabın devamlı hızlı bir şekilde solunum yapması, hırıltı benzeri bir ses,
  • ağzın devamlı olarak açık olması, nefes almada güçlük çekme,
  • burunda akıntı,
  • iştahsızlık, halsizlik, oyun isteklerini reddetme...
Soluk borusu tıkanan sincaba yapılacak ilk müdahale şu şekilde olmalıdır:
  • Öncelikle sincabın mamayı bitirmesi beklenmemelidir. Eğer aspirason yaşanıyorsa derhal beslenme bırakılmalıdır.
  • Sincap olası bir kaçma durumuna karşı sıkıca iki elle tutulmalıdır.
  • Ardından sincap yüzü yere bakacak şekilde çevrilmeli ve yavaşça aşağı doğru eğilmelidir.
  • Sıvı, ağız veya burun yoluyla çıkana kadar beklenmeli ve bu harekete devam edilmelidir.
  • Sıvı dışarı çıktıktan sonra ağız veya burun bölgesi temizlenmeli, sincabın şoku atlatması beklenmelidir. Bu durumda korkup bir yere saklanmaması için serbest bırakılacaksa kontrollü bir alana bırakılmaya özen gösterilmelidir.
Sincaplarda Şişkinlik (Bloat)
Şişkinlik sincaplarda genellikle gereğinden fazla beslenmenin sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Vücut ısısı düşük bir sincabı beslemek, yenidoğan veya yavru bir sincaba katı gıdalar, yememesi gereken gıdalar vermek de şişkinliğe sebep olabilmektedir. Yenidoğan ve yavru sincaplara inek sütü, hazır gıda, şekerli gıdalar, gazlı içecekler, meyve suları, bebek mamaları vermek oldukça zararlıdır. Eğer sincapta şişkinlik söz konusu ise sincabı sıcak tutup karnını ovalamak çözüm olacaktır. Yavru sincabı yalnızca ihtiyacı olan kadar beslemek oldukça önemlidir.

İshal
Sağlıklı bir yavru sincap beslendikten sonra kakasını ve çişini yapar. Sincapların sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek için ara sıra dışkı kontrolü yapmak gerekir. Kimileri için mide bulandırıcı gibi görünse sincapların sağlığından tam anlamıyla emin olmak içni ara sıra dışkı kontrolü yapılmalıdır. Sağlıklı bir dışkı sert ve açık renkli olmalıdır. Dışkının mukus kaplı olması, kötü kokuya sahip olması, şeklinin bozuk ve normalden farklı olması, sert değil yumuşak olması bir hastalığın habercisi olabilmektedir. İshal kendi başına bir hastalık olabileceği gibi aynı zamanda bir hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple ishal önemsenmemesi gereken bir durum değildir. İshal yanlış beslenen sincaplarda, kalitesiz ve sağlıksız gıdalar tüketen sincaplarda, düzensiz öğünler sonucunda görülebilmektedir. Sincabın sağlıklı kalması için öğünler düzenli aralıklarla verilmelidir. Gün içinde tek bir öğün beslemek, çok kez beslemek de ishalin başlıca sebeplerinden bir tanesidir.

Susuzluk
Sincapların da her canlılarda olduğu gibi suya ihtiyaçları vardır. Özellikle yaz döneminde su tüketimine çok dikkat edilmeli ve mümkün olduğunca su tüketmesi sağlanmalıdır. Yavruluk dönemini tamamlamış ve katı gıdalara geçmiş bir sincap suyu yalnızca direkt almamalı, ara sıra sulu gıdalar ile desteklenmelidir. Bu şekilde az su tüketen bir sincabın vücuttaki su dengesi sağlanmış olur. Kabızlık, koyu renkli parçalanmayacak kadar sert dışkı, kuruyan cilt, rengi normalden daha koyu idrar rengi susuzluğun belirtilerindendir. Özellikle hamile sincapların su tüketimine çok dikkat edilmelidir.

Ayrıca ilginizi çekebilir:

@Gülce tarafından yeniden yazılmış ve düzenlenmiştir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular