Sincaplarda Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Tedavi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Bakteriyel enfeksiyonlar evde bakılan sincaplarda kolaylıkla görülebilmektedir. Evde yaşayan sincaplar gerekli yaşam alanına sahip olamazlarsa strese girebilirler. Stres bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilen güçlü bir faktördür. Bu sebeple sincabın yaşadığı alana, oyuncaklarına özen gösterilmeli ve davranışları devamlı gözlemlenmelidir. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisi çoğunla antibiyotik ile gerçekleşir. Bakteriyel enfeksiyon birçok sebebi ve birçok belirtisi olabilmektedir.

Bakteriyel Enfeksiyon Belirtileri
Bakteriyel enfeksiyonlarda sık rastlanan belirtilerden bazıları şunlardır:
  • Ateş,
  • Halsizlik,
  • Vücutta şişkinlik,
  • Ağrı, (Kafa sallama, patiyi yere basamama gibi davranışlar gözlemlenir.)
  • Belirli bölgelerde kızarıklıklar,
  • Apseye rastlanması bakteriyel enfeksiyon belirtilerindendir. Net teşhis elbette bir veteriner hekim tarafından konmalıdır. Bu belirtiler bakteriyel enfeksiyon belirtileri olabileceği gibi başka bir hastalığa da işaret edebilmektedir. Apsenin başlıca belirtilerinden bir tanesi ağızdan nefes alıp vermedir.
Sincaplarda Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Tedavi.jpg

Stafilokok cilt enfeksiyonları stafilokok bakterileri ile ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür. Çevrede bulunan bu bakteriler açık yaralar yoluyla vücuda girerek enfeksiyon oluşumuna sebebiyet verir. Stafilokok cilt enfeksiyonları deride kaşıntıya, kabuklanmaya, bölgesel tüy kaybına ve küçük kabarcıklara sebep olabilmektedir. Aynı zamanda iç stafilokok enfeksiyonları zoonotik hastalıklardır. Zoonotik hastalıklara hayvandan insana bulaşabilen hastalıklardır. Zoonotik hastalıklar tıpkı Covid-19 gibi ciddi hastalıklar olabileceğinden hafife alınmaması gerekir. İç stafilokok hastalığı genellikle üst solunum yollarını etkiler. Hayvandan insana geçiş şekli genellikle enfekte olan hayvanın insanı ısırmasıyla ortaya çıkar.

Leptospirosis, zoonotik hastalıklardan bir tanesidir. Leptospira bakterisi sebebiyle ortaya çıkan bu hastalık, kanda enfeksiyona sebep olmaktadır. Memeliler arasında yaygındır. Canlının başka bir enfekte canlının idrarına teması sonucunda veya enfekte canlı tarafından ısırılması durumunda ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanlar enfekte olabilecekleri gibi hastalık geçirmeden konak da olabilmektedir. Belirtileri griple oldukça karıştırılsa da leptospirosis vücuda çok daha ciddi hasarlar bırakabilmektedir. En yaygın belirtileri: ateş, devamlı hâlsizlik, depresyon, kusma…

Sincaplarda Isırmaya Bağlı Yaralar ve Enfeksiyonlar
Kedi ve köpeklerin sincabı ısırması sonucunda da birçok enfeksiyon meydana gelebilir. Kedi ve köpek saldırısına uğrayan bir sincabın acilen veteriner hekime götürülmesi ve muayene ettirilmesi gerekir. Sincaplar saldırıya uğradığında tek tehlike hastalık kapmaları değildir, derin yaralanmalar ve aldıkları darbeler de onlar için ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Sincapların kedi-köpek saldırısı sonrası kapabilecekleri enfeksiyonlardan bir tanesi de Pastörelloz’dur. Pasteurella’nın sebebi kedi ve köpeklerin ağzında bulunan Pasteurella bakterisidir. Pastörelloz kapan bir sincabın belirtileri 12 saat içinde gözlemlenmeye başlar. Yaralı bölgenin şişmesi ve kızarması bu belirtilerdendir. Pastörelloz, ilk belirtisini göstermesinden itibaren tedaviye başlanmalıdır. Tedavinin gecikmesi veya ertelenmesi sincabın ölmesine yol açabileceğinden ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Köpek Isırıkları
Köpeklerle sincapların buluşması çok tehlikeli olabilir. Köpekler içgüdülerine hakim olamayarak sincaba saldırabilir ve zarar görmesine sebep olabilir. Bir köpekle bir sincabın mümkün olduğunca görüştürülmemesi, görüştürülecekse de mutlaka gözetim altında tutulmaları gerekir. Capnocytophaga bakterileri, köpeğin sincabı ısırması durumunda sincaba geçebilmektedir. Bu bakteriler enfeksiyona sebebiyet vereceklerinden gerekli önlemler alınmalı ve mutlaka bir veteriner hekim tarafından tedavisi yapılmalıdır. Capnocytophaga enfeksiyonu; ağrıya, deri üzerinde kızarıklıklara ve mide problemine yol açabilir. Bu enfeksiyon düşük bağışıklık sistemine sahip, iyi beslenemeyen sincaplarda kan zehirlenmesi ve kan dolaşımı enfeksiyonu şeklinde de kendini gösterebilmektedir.

Kedi Isırıkları
Sincaplar ciddi saldırılar dışındaki ısırık izlerini bulmak zorlaşabilir. Sincapların ısırılması durumunda yaralı bölge tespit edilmeli ve acilen veteriner hekimin yolu tutulmalıdır. Hayvanlarda ilk yardım bilen kişiler yaranın kötüleşmemesi için ilk yardımda bulanabilirler. Isırığın göz ardı edilmesi durumunda sincaplarda ciddi hastalıklar görülebilmektedir.

Ayrıca ilginizi çekebilir:
@Gülce tarafından yeniden yazılmış ve düzenlenmiştir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular