Şeker Planörü SGS 2 Diyeti

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
971
Çözümler
26
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Şeker Planörü SGS 2 Diyeti

Şeker planörleri için çeşitli diyetler mevcut. Bunlar arasında en bilindik üç tanesi BML, HPW ve SGS 2 diyetleridir. Önceki konularda BML ve HPW diyetinin yapılışdan bahsetmiştim. Sıra SGS 2 diyetine geldi. Bu diyette de ötekilerinde olduğu gibi bir mama hazırlanıyor. Ama içeriği öteki iki diyete göre biraz daha zengin ve yapılışında daha değişik malzemeler kullanılıyor.
2021_04_04_13_11_34_536.jpg

Malzemeler
•150 gr meyve
•300 gr sebze
•1/4 çay kaşığı akasya sakızı
•1/2 çay kaşığı vitamin
•1/2 çay kaşığı kalsiyum
•1 çay kaşıgı polen
•1 çay kaşığı spirulina
•1 yemek kaşığı bal
•1 yemek kaşığı keten tohumu
•1 yemek kaşığı yulaf
•1 adet yumurta

1) Yumurtayı 5-10 dk haşlayın. Öteki tarifte olduğu gibi kabuğunu ayırın.
2) Keten tohumunu ile 4-5 yemek kaşığı kadar kaynar suyu çukur bir kabın içerisine koyun. Keten tohumları suyun içerisinde birkaç dakika bekledikten sonra biraz ezin.
3) Meyve ve sebzeleri güzelce yıkayın, kabuğu olanları soyun. Meyvelerin çukur kısımlarını ve çekirdeklerini ayıklayın.
4) Tüm meyve ve sebzeleri küçük küçük doğrayarak blenderla karıştırın ve püre haline getirin.
5) Yulaf ezmesi, yumurta, yoğurt, bal, kalsiyum ve vitamin takviyelerini ekleyin. Suya koyduğunuz keten tohumunu ve suyunu bu karışıma ekleyin.
6) Tüm bu karışımı buz kalıplarına koyun, her kalıba bir çorba kaşığı kadar koymanız gerekir.
Sebze yada meyveleri haşlamadan, çiğ olarak kullanın. Ötekinde olduğu gibi bu tarifte de herhangi bir malzeme çıkarmayın.

Biri akşam vakti, biri de gün içinde olmak üzere iki tane yemek saati belirleyin. Akşamki yemek saatinden 1-2 saat önce bir küp mamayı (bir yemek kaşığı mamayı) çıkarın. Yumuşadığı zaman planörünüze verin. Gün içinde olan yemek saatinde bir çay kaşığı küp küp doğranmış meyve ile canlı yemi verin. Eğer ki canlı yemin boyutu büyükse (1 cm boyutlarındaki büyük sayılır) 2-3 adet, küçükse (0.5 cm boyutlarındaki küçük sayılır) 5-6 adet kadar verebilirsiniz.
Bu miktarları yüzde şeklinde verirsek aşağıdaki gibi olacaktır;
%90 mama
%10 meyve
%0.5 canlı yem

images (2).jpeg

Şimdi tarifi verdiğime göre malzemeler hakkında bikaç şey söyleyebilirim;
Meyve olarak yüksek miktarda oksalat, şeker ve yağ içermeyen herhangi bir meyveyi kullanabilirsiniz. Ama bu mamada papaya mutlaka bulunmalı. Mamada 3-4 çeşit meyve kullanmaya çalışın.
•Aynı şekilde sebze olarak yüksek miktarda oksalat içermeyen hehangi bid sebzeyi tercih edebilirsiniz. Ama mutlaka tatlı patates ve balkabağı olmalı. Mamada 3-4 çeşit zebze kullanmaya çalışın.
Akasya sakızı şeker planörlerinin severek yediği bir özsuyudur. Hem asıl halinde (katı ve kristel şeklinde) hem de toz halinde satılır. Eger katı şekilde aldıysanız çok az kaynar suyun içerisinde eritip mamaya katın. Toz şeklinde aldıysanız direkt ekleyebilirsiniz.
Vitamin ve kalsiyum şart. Türkiye'de yeni yeni planörler için kalsiyum satılmaya başladı ama vitamin satıldığını henüz görmedim. Bu yüzden sürüngenler için kullanılan multivitaminleri kullanmalısınız. Bunlar için başka bir zaman marka önerisinde bulunacağım.
•Tamamen doğal ve güvenilir bir markanın balını kullanın. İçerisinde koruyucu, herhangi bir kimyasal madde yada glikoz bulunmamalı.
Polende aynı şekilde doğal ve güvenilir bir markanın polenini kullanın.
Spirulina mavi-yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türüdür (algler ise deniz, göl ve derelerde yaşayan, çok çeşitli ve yeşil bir örtü şeklinde görülen canlılardır). Oldukça faydalı olan bu yosun türünde kalsiyum, magnezyum, çinko gibi birçok mineral; A, C, E ve B vitamini bulunuyor. İnsanlarında besin takviyesi olarak kullandıkları spirulina iyi bir protein ve demir kaynağı.
•Kahverengi keten tohumunu internetten, aktarlardan yada pet shoptan temin edebilirsiniz. Mama yapım sırasında kaynar suda bekletmenin nedeni ise kabuğunun yumuşayıp içerisindeki faydalı yağların suya geçmesi.
Yulaf olarak kahvaltılık yulaf yada yulaf ezmesi diye geçen işlenmiş yulafları kullanın. Ötekiler planörler için sert gelebilir.
Yumurta mükemmel bir protein kaynağı, kabuğu ise zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Mamada kullanacağınız yumurtayı en doğal olan yunurtalardan tercih edin.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Oldukça bilgilendirici bir yazı, egzotik hayvan konusunda en çok güvendiğim isimlerden birisi @Gülce diyebilirim :) Ben çok detaylı bilgiye sahip değilim ama makale sayesinde bilmediğim birçok şeyi öğreniyorum.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Oldukça bilgilendirici bir yazı, egzotik hayvan konusunda en çok güvendiğim isimlerden birisi @Gülce diyebilirim :) Ben çok detaylı bilgiye sahip değilim ama makale sayesinde bilmediğim birçok şeyi öğreniyorum.
Teşekkür ederim @Tevfik, ben de oldukça bilgilendirici buluyorum yazıları. :)
 

Benzer konular