Şeker Planörü BML Diyeti

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
BML Diyeti
Şeker planörleri omnivor canlılardır, bu yüzden sadece meyveyle yada sadece canlı yemle beslemek hatalı bir davranış olur. Ayrıca kemik yapıları hassas olduğu icin yeteri kadar kalsiyum takviyesi almalarıda gerekir. Bu kriterlere göre düzenlenmiş diyetler bulunmakta. Bunlar BML, HPW ve SGS 2 diyetleri. Bu yazının konusu olan BML (Bourbon's Modified Leadbeaters) diyeti en çok yapılan ve tercih edilen bir diyet. BML (Bourbon's Modified Leadbeaters) diyeti en çok yapılan ve tercih edilen diyettir. Yabancı ülkelerde hazır pelet mamalar satılsa da birçok kişi bu diyeti yapıp uygular.
2021_03_30_22_16_00_411.jpg

Malzemeler
•1/4 su bardağı elma suyu
•1/4 buğday unu
•1/2 su bardağı bal
•1/2 çay kaşığı vitamin
•1/2 çay kaşığı kalsiyum
•1/2 çay kaşığı akasya sakızı
•1 adet yumurta
•1 çay kaşığı polen
•25 gr yoğurt
•25 gr meyve püresi
•100 gr tavuklu bebek maması
•100 gr mısır/pirinç püresi

Hazırlanışı
1) Yumurtayı güzelce yıkayın, 8-10 dk kadar haşlayın. Soyun ama kabuklarını atmayın.
2) Yumurtayı küçük küçük doğrayıp bir kaba alın, içerisine elma suyunu ve balı ilave edin. Pürüzsüz bir hal alana kadar blenderla karıştırın.
3) Önceden ayırdığınız yumurta kabuğunu ezerek toz haline getirin. Yaptığınız karışımın içerisine bu tozu, poleni, akasya sakızını, vitamin ve kalsiyum takviyelerini, yoğurt ve meyve püresini de ekleyip tekrardan blenderla karıştırın.
4) Son olarak tavuklu bebek mamasını/tavuk püresini, sütsüz tahıllı bebek mamasını, buğday ununu katarak pürüzsüz bir hale gelene kadar blenderla karıştırın.
5) Tüm bu karışımı buz küplerine (her bir kalıba bir yemek kaşığı kadar) koyun ve dondurun.

Biri akşam vakti, biri de gün içinde olmak üzere iki tane yemek saati belirleyin. Akşamki yemek saatinden 1-2 saat önce bu mamadan bir küp (bir yemek kaşığı mamayı) çıkarın. Yumuşadığı zaman planörünüze verin. Yanında bir tatlı kaşığı kadar küp küp doğranmış meyveyi servis edin. Haftada birer kere balkabağı, kırmızı orman meyvesi ve papaya verin. Gün içinde olan yemek saatinde ise bir tatlı kaşığı küp küp doğranmış sebze ile canlı yemi verin. Eğer ki canlı yemin boyutu büyükse (1 cm boyutlarındaki büyük sayılır) 2-3 adet, küçükse (0.5 cm boyutlarındaki küçük sayılır) 5-6 adet kadar verebilirsiniz.
Bu miktarları yüzde şeklinde verirsek aşağıdaki gibi olacaktır;
%50 mama
%50 meyve, sebze
%0.5 canlı yem


images (11).jpeg

Şimdi tarifi verdiğime göre malzemeler hakkında bikaç şey söyleyebilirim;
Elma suyunu mümkünse evde kendiniz hazırlayıp planörleriniz için kullanın.
Buğday unu olarak tamamen doğal, içerisinde sadece bugday olan tam buğday unlarını tercih edin.
•Tamamen doğal ve güvenilir bir markanın balını kullanın. İçerisinde koruyucu, herhangi bir kimyasal madde yada glikoz bulunmamalı.
Polende aynı şekilde doğal ve güvenilir bir markanın polenini kullanın.
Vitamin ve kalsiyum şart. Türkiye'de yeni yeni planörler için kalsiyum satılmaya başladı ama vitamin satıldığını henüz görmedim. Bu yüzden sürüngenler için kullanılan multivitaminleri kullanmalısınız. Bunlar için başka bir zaman marka önerisinde bulunacağım.
Akasya sakızını (yada diğer ismiyle arap zamkını) katı şekilde aldıysanız çok az bir miktarda kaynar suyun içerisinde eritip mamaya katın. Eğer toz şeklinde aldıysanız meyve suyuna karıştırıp mamaya katın.
•Mümkünse yoğurt olarak hazır olanları değil, ev yapımı olanları tercih edin. Eğer siz hazır kullanıyorsanız planörler için az bir miktar evinizde yapın.
•Elma, armut yada muz ile meyve püresi yapıp kullanabilirsiniz. Yapım sırasında içerisine şeker v.b. birşey eklemeyin.
•Bebekler için yapılmış hazır tavuklu, sebzeli ve tahıllı tavuk püresi kullanabilirsiniz. Yada 100 gr tavuğu içerisine tuz, yağ yada baharat katmadan püre yapıp kullanabilirsiniz..
•Bebekler için üretilen mısır yada pirinç pürelerini kullanabilirsiniz. En doğal olanları ve içerisinde kesinlikle süt bulunmayanları tercih edin. Yada tavukta olduğu gibi bunu da kendiniz süt, tuz v.b. şeyler kullanmadan yapabilirsiniz.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Bilmediğimden soruyorum, Türkiye'de Şeker Planörü besleyen kişi sayısı fazla mı? Veya besleyen var mıdır?
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Benim tanıdığım dört kişi var; ikisi birden fazla şeker planörü besliyor, birinde sadece bir tane şeker planörü var, biri ise yakın zamanda çift şeklinde alacak. Ve şeker planörü beslemek isteyen, bu konuda bilgi toplayan biri daha var; o kişi de benim 😁
 
Son düzenleme:

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Aşırı sevimli duruyorlar ama işte çevremde besleyen olmadığından dolayı, insanın aklına geliyor acaba kimler besliyor diye :) Bayağı ilgi duyuluyor o zaman, doğal ortamına en yakın ve sağlıklı bir biçimde baksınlarda tek insanlar
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Tevfik, ne yazık ki Türkçe kaynak neredeyse hiç bulunmadıği için yanlış beslenme şekileri uyguluyorlar. Bir kişi bana sadece meyve ve sebze ile beslediğini söylemişti. Bu şekilde beslenmede başta bağırsak ve kemik hastalıkları olmak üzere birçok sağlık problemleri ortaya çıkar 🙁
 
Son düzenleme:

Benzer konular